Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Jandač překvapil nominací Kempného, Jágr zatím chybí

Praha - Tři nováčky a dva hráče z KHL zařadil budoucí trenér hokejové reprezentace Josef Jandač do úvodní nominace na Světový pohár v Torontu. První pozvánky do národního týmu se dočkali brankář Michal Neuvirth, obránce Andrej Šustr a útočník David Pastrňák. Nejpřekvapivějším jménem mezi šestnáctkou nominovaných je obránce Michal Kempný z Osmku, druhým hráčem z Evropy je jeho klubový spoluhráč Vladimír Sobotka.

Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Podle předpokladů chybí Jaromír Jágr, s kterým bude vedení národního týmu dále jednat. "U Jardy Jágra jsme dopředu říkali, že v první nominaci nebude. Mluvil s ním (generální manažer) Martin Ručinský. Všichni víme, jak Jarda hraje, a budeme čekat na jeho rozhodnutí," řekl Jandač.

Jágr po loňském mistrovství světa v Praze ohlásil konec reprezentační kariéry, ale jeho start na SP je stále otevřený. Do 1. června, kdy se uzavře celý třiadvacetičlenný kádr, Jandač se svými spolupracovníky doplní ještě sedmičku hráčů do pole.

Ručinský s olympijským vítězem z Nagana a dvojnásobným mistrem světa Jágrem, který stejně jako on startoval na obou Světových pohárech (1996 a 2004) i na Kanadském poháru (1991), mluvil na inspekční cestě na Floridě.

"Neřekl ani ne, ani jo. Probírali jsme to a shodli jsme se, že to teď necháme být, ať se soustředí na play-off. Promluvíme si o tom po sezoně. Nijak jsem ho nepřemlouval, sám vím, že to není příjemné," prohlásil Ručinský.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci na SP jsou tři nováčci a dva hráči z KHL

Do kádru byli rovnou zařazeni všichni tři gólmani - vedle Neuvirtha jsou to Petr Mrázek z Detroitu a Ondřej Pavelec z Winnipegu. "Vzali jsme tři brankáře, kteří jsou zvyklí chytat v NHL. Ondra byl teď zraněný, ale chytají všichni, tím jsme si ušetřili pozici do pole. Udělali to tak i Rusové a myslím, že to tak budou mít i Američané," prohlásil Jandač.

V nominaci jsou čtyři obránci a devět útočníků

V obraně jsou vedle Šustra a Kempného zkušený Roman Polák ze San Jose a Radko Gudas z Philadelphie, který má na kontě tři starty z olympijských her 2014 v Soči. Do úvodního výběru nebyli zařazeni zkušení beci Marek Židlický z New York Islanders, Zbyněk Michálek z Arizony či Michal Rozsíval z Chicaga.

Michal Kempný
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Nominovali jsme obránce, kteří patří k nejvytěžovanějším. Kempného jsme volili proto, že máme obránců na levé straně minimum. U Marka Židlického chceme také ušetřit čas na rozhodnutí, uvidíme, jak to s ním bude. I proto jsme zvolili tři brankáře, když jsme se na poslední chvíli dozvěděli, že je to možné," podotkl Jandač na adresu účastníka minulého Světového poháru Židlického, u něhož je možný i konec kariéry.

Světový pohár se bude hrát od 17. září do 1. října a Češi se v základní skupině A utkají s Kanadou (18. září ve 2:00 SEČ), s Týmem Evropy (19. září v 21:00 SEČ) a Spojenými státy americkými (23. září ve 2:00 SEČ). Před turnajem se utkají 8. a 10. září s Ruskem v Petrohradu a v Praze a generálkou bude ve středu 14. září duel v Pittsburghu proti Týmu Severní Ameriky.

V útoku se vedle hvězd Davida Krejčího z Bostonu, Jakuba Voráčka z Philadelphie či Tomáše Plekance z Montrealu i dalších zkušených reprezentantů Michaela Frolíka z Calgary, Martina Hanzala z Arizony a Tomáše Hertla ze San Jose dostal do týmu i Ondřej Palát z Tampy Bay, který má také tři starty z předloňské olympiády.

Chybějí například Jiří Hudler, nová posila Floridy, Radim Vrbata z Vancouveru, Aleš Hemský z Dallasu nebo Milan Michálek z Toronta, který je zraněný. "Chtěli jsme dát prostor mladším hráčům, protože je začátek sezony, ale nezavrhoval bych zkušené borce, kteří tam nejsou. Potřebujeme je mít ale jasně dané na určité pozice. U mladších jsme přesvědčení, že jsou schopní tou sestavou třeba i cestovat," dodal Jandač.

Vladimír Vůjtek
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Zůstane Vůjtek u týmu jako asistent?

Na stavbě týmu pro Světový pohár se podílí i současný kouč Vladimír Vůjtek starší. Zatím ale ještě není jasné, zda zůstane u mužstva na pozici jednoho z asistentů. "Tu nabídku být u týmu ode mě stále má, ale sám Vláďa říkal, že se rozhodne až po MS. On sám pochopitelně cítí nějaký svůj věk, ale já osobně mám zároveň pocit, že trošku ožívá," řekl Jandač.

"Jak je obklopený relativně mladšíma klukama, tak přes nějaký ten věkový rozdíl je myšlenkami na stejné vlně. A připadá mi, že má poslední dobou čím dál tím větší elán," všiml si sedmačtyřicetiletý Jandač.

Úvodní část nominace na Světový pohár:

brankáři: Petr Mrázek (Detroit/NHL), Michal Neuvirth (Philadelphia/NHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL)

obránci: Radko Gudas (Philadelphia/NHL), Michal Kempný (Omsk/KHL), Roman Polák (San Jose/NHL), Andrej Šustr (Tampa Bay/NHL)

útočníci: Michael Frolík (Winnipeg/NHL), Martin Hanzal (Arizona/NHL), Tomáš Hertl (San Jose/NHL), David Krejčí (Boston/NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL), David Pastrňák (Boston/NHL), Tomás Plekanec (Montreal/NHL), Vladimír Sobotka (Omsk/KHL), Jakub Voráček (Philadephia/NHL)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články