Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ovečkin, Malkin či Dacjuk. Rusko má v úvodní nominaci na SP jen hráče z NHL

Moskva – Šestnáct jmen, šestnáct hokejistů z NHL. Rusové při první šestnáctičlenné nominaci na Světový pohár vsadili pouze na jména ze zámořské soutěže. Mezi nimi jsou hlavní hvězdy a tradiční opory sborné - útočníci Alexandr Ovečkin z Washingtonu, Jevgenij Malkin z Pittsburghu, Pavel Dacjuk z Detroitu nebo obránce Andrej Markov z Montrealu.

Sport
zdroj: ČT4

Z KHL se nedostalo ani na útočníka Ilju Kovalčuka, který patřil k tradičním lídrům Ruska na velkých mezinárodních akcích a býval kapitánem či aspoň asistentem. Dvaatřicetiletý dvojnásobný mistr světa a bývalý hráč Atlanty a New Jersey má ale v současné době problémy s formou a po prvním zápase play-off byl vyřazen ze sestavy Petrohradu.

Kovalčuk si ještě může zopakovat účast na Světovém poháru z roku 2004, pokud se vejde mezi zbývajících sedm hráčů, které musí kouč Oleg Znarok stejně jako další účastníci turnaje nahlásit do 1. června. Druhý start na Světovém poháru si připíšou Ovečkin, Dacjuk a Markov.

Pavel Dacjuk a Alexander Ovečkin
zdroj: ČTK/AP

Znarok už nyní zařadil do kádru všechny tři brankáře - Sergeje Bobrovského z Columbusu, Semjona Varlamova z Colorada a Andreje Vasilevského z Tampy Bay. Dále vybral tři beky a deset útočníků.

"Rozhodli jsme se nominovat tři brankáře, abychom se už k otázce gólmanů nemuseli vracet. Zařadili jsme jen tři obránce, protože ostatní chceme vybrat, až se turnaj bude blížit," uvedl Znarok, který čerpal poznatky o hráčích z NHL na nedávné inspekční cestě v zámoří.

Největší sbírkou úspěchů v dresu sborné je ověnčen Ovečkin, který míří v NHL už za šestou Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce. Třicetiletý kanonýr hrál na jedenácti mistrovstvích světa a má z nich tři zlata (2008, 2012 a 2014), dvě stříbra a dva bronzy.

Hráči z KHL mají stále šanci

Sedmatřicetiletý Dacjuk je mistrem světa z roku 2012, má i bronz z olympiády v roce 2002 v Salt Lake City a dvakrát dosáhl s Detroitem na Stanleyův pohár (2002 a 2008). Ten má z roku 2009 s Pittsburghem i Malkin, který je i dvojnásobným světovým šampionem. V letech 2012 a 2014 se s ním radovali vedle Ovečkina také Nikolaj Kuljomin a Jevgenij Kuzněcov.

Pod Znarokem vyhráli mistrovství světa před dvěma roky v Minsku také Bobrovskij, Vasilevskij, zadák Dmitrij Orlov a útočník Arťom Anisimov. Světovými šampiony jsou i Markov (2008) a Varlamov (2012). Další zadák Dmitrij Kulikov dosáhl na dvě stříbra. To druhé získal loni v Praze, kde byli i Artěmij Panarin, Vladimir Tarasenko, Ovečkin, Malkin, Anisimov Kuljomin a Bobrovskij.

Je nám líto, video expirovalo.
Rusové představili nominaci na SP, hráči z KHL přijdou na řadu později

Úplnými nováčky v reprezentaci jsou útočníci Tampy Bay dvaadvacetiletý Nikita Kučerov a o rok starší Vladislav Namestnikov. "V týmu jsou mladí hráči, v kterých vidíme kandidáty na příští olympijské hry, i zkušení hokejisté," prohlásil Znarok.

Z KHL se nedostalo ani na Alexandra Radulova z CSKA Moskva či Sergeje Mozjakina z Magnitogorsku. "Světový pohár se bude hrát na menším hřišti, proto jsme vybrali hráče z NHL," uvedl Znarok. "Na zbývajících sedm míst mají šanci i hráči z KHL. Uvidíme také po mistrovství světa v Moskvě," doplnil hlavní skaut ruského týmu Alexej Žamnov.

Rusko se v základní skupině B utká se Švédskem, Týmem Severní Ameriky a Finskem. V přípravě se sborná střetne dvakrát s Českem - ve čtvrtek 8. září v Petrohradu a o dva dny později v Praze. Ve čtvrtek 15. září ještě v generálce v Pittsburghu poměří síly s Kanadou.

Nominace hokejistů Ruska na Světový pohár:

brankáři: Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL), Semjon Varlamov (Colorado/NHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL)

obránci: Andrej Markov (Montreal), Dmitrij Orlov (Washington), Dmitrij Kulikov (Florida)

útočníci: Arťom Anisimov, Artěmij Panarin (oba Chicago/NHL), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (oba Tampa Bay/NHL), Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin (oba Washington/NHL), Vladimir Tarasenko (St. Louis/NHL), Nikolaj Kuljomin (New Jersey/NHL), Pavel Dacjuk (Detroit/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články