Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dres USA na SP obleče šest držitelů stříbra z Vancouveru

Toronto - Hokejisté Spojených států amerických mají v šestnáctičlenné nominaci na Světový pohár v Torontu šest držitelů olympijského stříbra z Vancouveru 2010. Jsou mezi nimi i hvězdná jména brankáře Jonathana Quicka či útočníků Zacha Pariseho a Patricka Kanea. Ve výběru, který v rámci prestižního turnaje narazí v základní skupině A i na český tým, zatím překvapivě chybí kanonýr Phil Kessel z Pittsburghu.

Brankář USA Jonathan Quick
zdroj: REUTERS autor: Laszlo Balogh

Hned v základní nominaci Američanů se podle očekávání objevuje trio gólmanů a kouč John Tortorella prakticky nemůže při volbě pro zápas vybrat špatně. V týmu jsou Ben Bishop z Tampy Bay, Cory Schneider z New Jersey, jenž čeká na první start v národním mužstvu, a Quick z Los Angeles.

Kromě něho, Pariseho a Kanea museli před šesti lety ve Vancouveru strávit hořkost finálové porážky se zámořským rivalem Kanadou 2:3 v prodloužení ještě obránce Ryan Suter a útočníci Ryan Kesler a Joe Pavelski.

Na posledním olympijském turnaji v Soči bylo 12 hráčů, jenže ti se po výborném rozjezdu vraceli bez medaile, když nejprve podlehli v semifinále v zámořském derby Kanadě 0:1 a v boji o bronz Finsku 0:5.

Prvním velkým turnajem na mezinárodním poli bude SP pro univerzála Dustina Byfugliena z Winnipegu, jenž se v poslední době sice usadil v obraně, ale vykazuje ofenzivní statistiky, za něž by se nestyděl útočník.

Překvapením je prozatímní opomenutí Kessela, jenž se po letním příchodu z Toronta stejně jako celý tým Pittsburghu pomaleji rozjížděl, ale nyní už má za 62 zápasů na kontě 40 bodů (19+21). Do týmu se naopak dostal dvojnásobný účastník mistrovství světa Justin Abdelkader z Detroitu.

Atmosféru SP před 12 lety nikdo ze současného mužstva přímo na ledě neokusil. Jak chutná dobýt vytoužený Stanley Cup však dobře znají Kane s Quickem. Kane slavil s Chicagem v letech 2010, 2013 a 2015, přičemž za druhým triumfem táhl tým jako nejužitečnější hráč vyřazovacích bitev a získal Conn Smythe Trophy. Tu má ve své sbírce i Quick, když v roce 2012 slavil s Los Angeles, což si dva roky poté zopakoval.

Světový pohár je na programu od 17. září do 1. října. Tým USA bude hrát ve skupině A postupně s Týmem Evropy, s Kanadou a českou reprezentací. V přípravě sehraje 10. a 11. září duely s Kanadou v Columbusu a v Ottawě a v generálce nastoupí ve středu 14. září v 1:00 SEČ ve Washingtonu proti Finsku.

Nominace USA na Světový pohár:

brankáři: Ben Bishop (Tampa Bay/NHL), Jonathan Quick (Los Angeles/NHL), Cory Schneider (New Jersey/NHL)

obránci: Dustin Byfuglien (Winnipeg/NHL), John Carlson (Washington/NHL), Ryan McDonagh (NY Rangers/NHL), Ryan Suter (Minnesota/NHL)

útočníci: Justin Abdelkader (Detroit/NHL), Patrick Kane (Chicago/NHL), Ryan Kesler (Anaheim/NHL), T.J. Oshie (Washington/NHL), Max Pacioretty (Montreal/NHL), Zach Parise (Minnesota/NHL), Joe Pavelski (San Jose/NHL), Derek Stepan (NY Rangers/NHL), Blake Wheeler (Winnipeg/NHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články