Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V zápase skvěle chytajících brankářů byli po nájezdech šťastnější Češi

Praha – Také druhý přípravný duel mezi českou reprezentací a Ruskem byl výsledkově velice těsný, avšak nyní se radovali po samostatných nájezdech čeští hráči v poměru 2:1. V utkání dlouho dominovali oba brankáři Semjon Varlamov i Michal Neuvirth, který v české brance nahradil Petra Mrázka. Diváci ve slušně zaplněné O2 areně viděli kromě dvou branek v základní hrací době také tři bitky.

Utkání Česko - Rusko
zdroj: Reuters autor: DAVID W CERNY

Duel byl přes výraznou českou převahu dlouho nerozhodný. Nejvíce se o to starali oba brankáři. Jak Varlamov, tak Neuvirth byli neprůstřelní a přiváděli hráče i fanoušky k zoufalství. Nerozhodné skóre vydrželo do začátku třetí třetiny, kdy Češi nechali před brankou volného Kučerova, a ten neměl problém pohodlně zasunout kotouč za bezmocného Neuvirtha.

Utkání se vůbec nejevilo jako přípravné či snad přátelské, soupeři si nic nedarovali a k vidění byly často i tvrdé souboje hráčů ze společných klubů. Zápas také okořenily mnohé šarvátky a těsný duel vygradoval v závěru. Češi zúročili tlak při závěrečné power play díky Plekancovi a diváci se tak dočkali i na šance bohatého prodloužení. Utkání však rozhodly až nájezdy, ve kterých rozhodl Hemský.

Češi do utkání nastoupili bez Vladimíra Sobotky pouze s 11 útočníky a trenérský tým s hlavním koučem Josefem Jandačem se rozhodl pro rotaci tří centrů ve složení čtyř útočných formací. Michal Birner, který se přesunul z křídla prvního útoku až do čtvrté řady místo Milana Michálka, naznačil hned v úvodu trend české hry, kterým bylo aktivní napadání a důrazná hra při hře bez puku.

Díky povedenému forčekingu celého útoku si Birner v úvodu utkání vynutil faul a Češi hráli hned v páté minutě první přesilovku. Do zajímavé pozice se po přihrávce kapitána Tomáše Plekance prodral křídelník Milan Michálek, ale ruská obrana v čele s brankářem Semjonem Varlamovem odolala.

Jen co přesilová hra skončila, právě Birner se dopustil zbytečného podražení a přesilovku si zahrál také soupeř. Největší šanci v nerovnovážném počtu hráčů na ledě si však připsal znovu Michálek, ale Varlamov byl pozorný. Rusové se za celé dvě minuty nedokázali usadit v útočném pásmu, a tak po úvodních početních výhodách byl stav stále bezbrankový.

Největší pozdvižení přinesl ostrý střet mezi Jakubem Nakládalem a Jemelinem, při kterém ruský obránce sestřelil českého soka. Po zákroku se k pěstní pomstě vydal Ondřej Palát a za menší šarvátku dostal český tým o dvě trestné minuty navíc. Druhá přesilovka se Rusům povedla podstatně lépe, Michal Neuvirth si připsal první těžší zákrok. Českým hráčům se však znovu povedl brejk v oslabení, ale Varlamov vychytal v největší šanci dosavadního průběhu tentokrát Plekance.

Na začátku druhé třetiny si domácí hokejisté zahráli druhou přesilovou hru, při které si Češi vytvořili několik dobrých střeleckých příležitostí. V té největší se ocitl Michael Frolík, ale ani napotřetí nedokázal z hranice brankoviště zasunout puk za Varlamova. Český tlak pak přibrzdilo vyloučení Paláta, který kolenem srazil spoluhráče z Tampy Bay Nikitu Kučerova.

Místo branek se v polovině utkání dočkali fanoušci plnohodnotné šarvátky mezi Michálkem a Jemelinem, který před boxerským soubojem českého útočníka srazil po odpískání na led. Zřejmě nejlepší hráč na ledě Plekanec se při následné hře ve čtyřech hráčích na obou stranách propracoval do další skvělé šance, když si s Alešem Hemským vyměnil puk, ale Varlamov vytáhl perfektní zákrok lapačkou.

Do stoprocentní gólové pozice se na ruské straně dostali Ovečkin s Kučerovem, kteří se řítili na jediného obránce Nakládala, ale Ovečkin vrácenou přihrávku nedokázal zasunout do prázdné branky. Ruská šance odstartovala hru se strhujícím tempem nahoru dolů, ale brankáři zůstávali neprůstřelní. Zápas okořenila v pořadí třetí bitka mezi Pastrňákem a Zajcevem, ještě předtím nenápadným nahozením nastřelil ruský obránce horní tyčku Neuvirthovy branky.

Nerozhodný stav vydržel do 42. minuty, kdy Rusové otevřeli skóre. Nádhernou kombinaci zakončil po přihrávce Kuljomina úplně volný Kučerov a připravil Neuvirtha o čisté konto. Češi se poté ještě více tlačili do útoku, ale buď naráželi na pozornou ruskou defenzivu nebo na brankáře Varlamova. Rusové se naproti tomu zaměřili na bránění náskoku a čekali na brejky.

Ondřej Palát se prokličkoval z pravé strany až před ruskou branku, ale po první střele už nedokázal vyražený puk zasunout v pádu k tyčce. V další šanci figuroval znovu Palát, který vybídl ke skórování Hanzala, ale Varlamov se stihl přemístit. Největší příležitost na srovnání měl Frolík, který střílel na vyrážečku, ale podobně jako Plekancovi nebylo souzeno a branku minul.

Český tlak s koncem základní hrací doby gradoval a dvě minuty před vypršením času sáhli čeští trenéři ke hře bez brankáře. Jednasedmdesát vteřin před koncem se do nahození vhodně nachomýtl Plekanec a tečovaný puk skončil za zády Varlamova. Nerozhodný stav tak poslal oba týmy do prodloužení, které se hrálo tři na tři.

Souboj brankářů pokračoval i v nastaveném čase. Více práce měl Neuvirth, který čelil mnohým ruským kombinacím. Na druhé straně po neproměněném úniku Ovečkina mohl rozhodnout Voráček, ale na Varlamova nevyzrál. Zápas tak rozhodly nájezdy, po Voráčkovi srovnal Tarasenko, ale vítězný gól vstřelil Hemský.

ČR - Rusko 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 59. Plekanec (Frolík, Polák), rozhodující sam. nájezd Hemský - 42. Kučerov (Kuzněcov, Jemelin). Rozhodčí: Dwyer (Kan.), Hribik - Suchánek (oba ČR), Cormier (Kan.). Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 13 848.

ČR: Neuvirth - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán, Kundrátek - J. Voráček, Plekanec, M. Michálek - Palát, Hanzal, Pastrňák - Hemský, Faksa, Frolík - Birner, Jaškin. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček

Rusko: Varlamov - Zajcev, Orlov, Jemelin, Nestěrov, Marčenko, Kulikov - Kučerov, Kuzněcov, Ovečkin - Tarasenko, Malkin, Kuljomin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Namestnikov, Anisimov, Tělegin. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin, Harijs Vitolinš a Ilja Vorobjov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články