Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Hokejový expert Hosták: Krejčí je pro současný nároďák nenahraditelný

Praha - Po dvou letech od olympijských her v Soči se během Světového poháru, který v kanadském Torontu začne 17. září, střetnou nejlepší hráči světa. Tentokrát na úzkém kluzišti a podle pravidel NHL. Bývalý reprezentant a současný expert České televize Martin Hosták se o hokejovém svátku či šancích českého týmu rozpovídal na Facebooku s diváky ČT sport.  

Martin Hosták
zdroj: ČT24 autor: Vojtěch Rejl

"Očekávám skvělou podívanou. Hokej se od olympiády strašně posunul, alespoň já to tak vnímám. Důraz je kladen na rychlost, techniku. Vidíme daleko méně osobních soubojů. Hokej je techničtější, hravější a skoro bych se nebál říct, že dochází k návratu do sedmdesátých let, kdy jsme vzývali český kombinační hokej. Předpokládám, že turnaj proběhne v tomto duchu," míní Hosták.

Za oceánem je Světový pohár vnímán prestižněji než Hry pod pěti kruhy, což bývalý reprezentační útočník potvrzuje a dodává, že je v tomto směru nutné rozdělit hokejový svět na dvě poloviny.

"My Evropané řadíme olympiádu výš, ale co týče NHL, zejména Kanady, tak si myslím, že je pro ně tento turnaj ještě významnější. Přeci jen, na olympijských hrách startují i týmy druhého výkonnostního sledu, kdežto pro Světový pohár vznikly místo nich dva hybridy, evropský a mladý severoamerický výběr, takže očekávám zápasy s neskutečně kvalitními parametry," uvedl Hosták. 

Žurnalisté ze zámoří příliš šancí svěřencům kouče Jandače nedávají. Českou reprezentaci, která v Torontu postupně změří síly s domácí Kanadou, Spojenými státy americkými a výběrem Evropy, považují za jednoho z outsiderů. 

"Myslím si, že trenéři vybrali v rámci toho, co měli k dispozici, opravdu nejlepší hráče. Můžeme spekulovat o jednom či dvou jménech. Prognózy nejsou růžové, rozhodně nepatříme k favoritům. Na druhou stranu jsou čeští kluci zvyklí hrát kvalitní hokej už v září na rozdíl od Kanaďanů nebo Američanů, kterým sezona NHL začíná zpravidla během října. Mohla by to být naše výhoda," naznačil Hosták, jenž však vzápětí poukázal na silné stránky ostatních celků. "Objektivně má většina soupeřů kvalitnější kádr než my," doplnil.

Česká reprezentace bude v Torontu postrádat několik klíčových hráčů, jimž start na Světovém poháru nedovolil špatný zdravotní stav. David Krejčí se nedokázal včas zotavit po operaci levé kyčle, San Jose Sharks nepovolilo nominaci Tomáše Hertla a obránce Radko Gudase vyřadilo ze hry zranění zápěstí.

"Nejvíc bude chybět David Krejčí. Myslím si, že je společně s Voráčkem naším nejlepším hokejistou v NHL. Byl předpokládaným centrem první lajny. Dokáže překvapivé věci na ledě. Umí rozdat přihrávku, umí dobře vystřelit. Pro současný nároďák je nenahraditelný. Gudas s Hertlem jsou výborní hráči, dle mého by však klíčovou roli nehráli. Absence Davida Krejčího je citelnější a trenéři budou hodně zvažovat, možná během přípravných duelů i trochu experimentovat, koho vybrat na jeho místo," pokračoval Hosták.

Místo zmiňovaných hráčů trenér Jandač nominoval Romana Červenku, Michala Birnera a Tomáše Kundrátka, tedy zkušené hokejisty působící na starém kontinentu. Šanci zazářit tak nedostal žádný z nadějných mladíků, kteří sbírají zkušenosti v zámoří.

"Mladí talentovaní hráči nám samozřejmě chybí. Teď je otázka, zdali na to nějaký z našich má. Ostatní mužstva jimi disponují a my je nemáme, protože nejsou. Zmiňuje se Zacha nebo Simon, ale v této chvíli nedosahují úrovně, aby mohli nastoupit na Světovém poháru, což si pravděpodobně myslí také trenéři, když je nenominovali. Mládež nám posledních osm let nedorůstá," zakončil Hosták.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články