Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Hokejový expert Antoš: Největším zklamáním byli Kane a USA, naopak Crosby září

Praha – Češi nenadchli ani nepropadli. Naopak hluboko za očekáváním zůstaly některé z hvězd nebo celé reprezentační výběry. Srdce diváka pak nadchly výkony Crosbyho a potažmo celé Kanady, stejně jako překvapil podceňovaný Výběr Evropy. Tak hodnotí Světový pohár hokejový expert České televize Milan Antoš, který se rozpovídal na Facebooku s diváky ČT sport.

Milan Antoš
zdroj: ČT sport

Od českého týmu se na Světovém poháru velké věci nečekaly, zámořští experti jej dokonce pasovali do pozice největšího outsidera a ani ti domácí jim příliš nevěřili. Predikce se potvrdily v prvním zápase, ve kterém byli Češi deklasováni silnou Kanadou a ani proti Výběru Evropy nepředvedli nejlepší výkon, ačkoli sahali po vítězství. Chuť si spravili až v zápase s USA a nakonec obsadili šestou příčku.

"Myslím, že jsme nebyli ani nadšení ani zklamaní. Bylo to o bod, o jediný zápas. Nikdo asi nepočítal s tím, že bychom mohli slavit titul, na druhou stranu jsme mohli ten zápas s Evropou vyhrát. Tam se stala chyba, která nás stála postup do semifinále," hodnotil Antoš.

Podle něj drželi český tým skvělými výkony oba gólmani a ve velmi dobrém světle se představil také Martin Hanzal. "Asi nikdy nebude takový hráč jako Crosby, ale tu svou práci, kterou dělá, tedy vhazování a hra před bránou, v tom je ve světě špičkový. Druhá věc byla celková připravenost trenérského štábu. Byla na vysoké úrovni a je to první vlaštovka, která se objevila po dlouhých letech, kdy jsme pořád jeli schéma jeden trenér a dva asistenti. Nyní jsme opravdu viděli připravený tým, který českou reprezentaci posunul někam dál."

Martin Hanzal (uprostřed) v duelu proti USA
zdroj: USA Today Sports autor: John E. Sokolowski

Ofenzivní obránci Čechům stále chybí

Dlouhodobou slabinou českého týmu je absence ofenzivních obránců. V NHL si čeští beci plní především defenzivní povinnosti a do útoku se příliš nehrnou, na to jsou v týmech jiní hráči. V českém reprezentačním dresu však jen těžko hledat byť jediného beka, který by útočné řadě výrazněji pomohl.

"Ten problém vzniká už delší dobu, ofenzivní obránci u nás chybí. Dlouho jsme v NHL drželi obránce jako Židlického nebo Kaberleho, kteří ovlivňovali hru, ale za nimi vznikla obří propast. A protože moderní hokej není jen o ofenzivních becích do přesilovek, ale o jejich celkovém zakládání a podpoře útoků, tak v tom jsme určitě zaspali a byli v tom minusoví. Je to taky jeden z důvodů, proč jsme nepostoupili dál," vysvětloval Antoš.

Při zranění důležitého centra Davida Krejčího a dalších absencí se někteří fanoušci podivovali nad tím, že již poněkolikáté nedostal v českém dresu šanci Jiří Hudler, který v NHL patří dlouhodobě k nejlepším Čechům.

"Já dodneška moc nechápu, proč ho neberou. Já Jirku Hudlera znám, hrál jsem proti němu, zdravíme se, mám ho hrozně rád. Možná někdy někdo může říct, že v kabině není tak úplně echt hráč, i když já jsem to nezažil. Je to hokejista, který něco umí a dokázal to, tudíž by po zásluze měl na takovýchto akcích a Světových pohárech být," byl kritický hokejový expert.

USA nebraly turnaj vážně, ruské hvězdy vyhasly

Nepostup českého týmu však v Antošových očích nebylo zdaleka největší zklamání Světového poháru. To přisoudil Spojeným státům, ačkoli poslední místo obsadili Finové. "Ti podle mě přestřelili mládí, i když tvrdí, že nemají střední generaci. Přesto myslím, že třeba Hietanen, který hraje v Rusku za Dinamo, by byl platnější než někteří hráči ročníku 1994. Finové to opravdu věkově přestřelili. První lajna Aho-Barkov-Laine, která měla být dobrá, prostě nestačila a nebyla schopna někoho přetlačit. Naopak Američané mě zklamali především nasazením. Už v prvním zápase, kdy prohrávali 0:2, z toho měli na střídačce legraci, smáli se. Bylo vidět, že ten turnaj neberou úplně vážně. Pak se chtěli zlepšovat, ale už nebylo jak, protože k tomu špatně přistoupili."

Velká očekávání byla vkládána také do ruské dvojice Ovečkin–Malkin, která měla pomoci sborné držet krok s největšími favority turnaje a nechat připomenout slavná finálová utkání mezi Kanadou a Ruskem z minulosti. Dva odvěcí hokejoví rivalové se tentokrát potkali už v semifinále a Rusko na Javorové listy nestačilo. Kanadské hvězdy totiž zastínily obě největší ruské hvězdy.

"Já osobně jsem z Ovečkina a Malkina byl velmi zklamaný už v O2 areně. Pro všechny jsou Ovečkin i Malkin špičkoví ruští hokejisté, ale tady byli prakticky neviditelní. Je to podobné, jako by se šel někdo podívat na nějakého super herce a zjistil, že nehraje naplno a nic do toho nedává. Také by byl zklamaný, protože neviděl to, za co si zaplatil lístek do divadla. Na tom Světovém poháru se mi zdálo, že hráli naplno až v semifinále, kde se opravdu snažili a kde nechtěli prohrát s Kanadou. Jenže Rusko celkově zaspalo. Dneska není konkurenceschopné, z deseti zápasů bych tipoval, že osm vyhraje Kanada a jen dva Rusko. To je pro ruský hokej, který je národním sportem, velkým minusem. A vlastně i pro celý svět, protože se tak vytrácí ta rivalita a Kanada prostě vyhraje," smutnil Antoš.

Kanada hokeji obětuje vše

To Kanada očekávání i velké ambice naplňuje beze zbytku a suverénně kráčí za titulem. V čem spočívá její kouzlo? "Těch důvodů je víc. Já osobně jako hlavní příčinu vidím to, že oni jako první sport mají opravdu jen ten hokej. Když se divák zamyslí, v jakém jiném sportu Kanada vyniká, tak je to jen curling a hokej. Oni tomu ledu věnují veškerou snahu, veškeré možnosti, všichni kluci tam bruslí, je jich strašně moc a z té pyramidy vždy vygenerují skvělé hráče. Navíc před pěti nebo sedmi lety nevyhrávali, a tak začali pracovat na tom, aby se zlepšili. Přizpůsobili tomu hru, taktiku a zaměřili se hodně na mládež. Celý svět tak nyní konsternovaně sleduje, co se tam děje, protože všichni jsme oproti nim zaspali," vysvětluje hokejový expert.

Do finále se trochu nečekaně probojoval Výběr Evropy, který byl vytvořen do počtu a který měl postrádat fanoušky i nasazení. Opak je však pravdou. "Já je ze začátku podceňoval, ale neuvědomil jsem si jednu základní věc. Oni se na ten první přípravný zápas sešli těsně před utkáním a mladí Američané je rozcupovali. Zápas od zápasu se ale zlepšovali a já ve studiu říkal, že klidně mohou být finalisté. Všichni se mi tam vysmáli, ale nakonec tomu tak je," sdělil Antoš.

"Líbilo se mi na nich, jak rychle se zlepšovali. Hráli svoji hru a dokázali ji vnutit soupeři. K tomu mají skvělé obránce, Josi patří k nejlepším v NHL, a v útoku dokáže dát každý gól – ať už je to Kopitar, Tatar, Gáborík, Hossa. Všechno to jsou hráči, kteří ve svých týmech hrají prim a šlo jen o to, jestli se dají dohromady, a jim se to povedlo. Najednou to mužstvo vypadá úplně jinak než na začátku a všichni jsou překvapení. Myslím, že Evropa všem vypálila rybník, a já jim to přeji," dodal.

Zářil Crosby, Kane se jen klouzal

Antoš se nebál ani vybrat nejlepšího a nejhoršího hráče turnaje. Podle jeho slov nešlo o žádné těžké vybírání, obě volby totiž byly zcela jednoznačné. "Největší zklamání je Kane, to je bez debat. Můžeme si říkat, že naši hráli tak či onak, ale Kane ten turnaj odklouzal a je to velké zklamání pro všechny fanoušky," řekl.

"Naopak Crosby potvrdil svoji dominanci. On se z hráče, který sbíral body a vyhrával bodování, stal hráčem, který upřednostňuje kolektivní pojetí. I proto teď sbírá tolik a už teď je asi pro Kanadu nesmrtelný. A i když říkají, že McDavid je nový nástupce Crosbyho, tak mu to bude pár let trvat, než vůbec dorovná tu jeho jistotu v napadání či v excelentnosti vidění hry. Prostě Crosby potvrdil, že je geniální a v této chvíli je zcela jistě nejlepším hráčem na světě," je přesvědčený Antoš.

Kdy bude další Světový pohár?

Otázkou zůstává, zda se ze Světového poháru stane tradice, na kterou se budou moci fanoušci těšit pravidelně, nebo zda jde o jednorázovou akci. Zatím není ani jisté, jak bude vypadat případné soužití s olympiádou, od kterého se odvíjí účast hráčů z NHL pod pěti kruhy.

"I když hráči vystupují tak, že by na olympiádu chtěli, tak to bude pro majitele těžké, protože dvakrát teď bude zimní olympiáda v Asii a ty časy nejsou dobré pro sledování v Americe. V tu chvíli majitelé prodělávají velké peníze, zisky nejsou tak velké a musíme si uvědomit, že NHL je jediná soutěž na světě, která vydělává. To znamená, že nebudou chtít ty hráče pustit," vysvětloval Antoš.

"Co se týče Světového poháru, pokud by byl například každé čtyři roky, aby se nesekal s olympiádou, je to možné. Teď to uspořádali hlavně proto, aby udělali reklamu NHL, aby ještě víc zvýšili prodeje, a zadruhé připravují nové věci do NHL. Jde například o čipy, které by měly být v dresech a puku, a kde jinde to vyzkoušet než teď na Světovém poháru. Pokud se to osvědčí a NHL bude vydělávat, můžeme se třeba za šest let setkat znovu u Světového poháru," dodal Antoš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články