Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Rád bych ukázal, že mohu být prospěšný, říká Zohorna před zápasem se Švédy

Hokejový útočník Hynek Zohorna chce v sobotním utkání Českých her proti výběru Tre kronor zúročit své zkušenosti ze švédské ligy a být tak prospěšný nové trenérské sestavě. V dresu Oskarshamnu se po boku svého staršího bratra Tomáše probojovali až do čtvrtfinále tamní ligy. Nyní se v souboji proti řade známých tváří musí obejít bez svého bratra, který se ze zdravotních důvodů z turnaje omluvil. Přímý přenos utkání Česko - Švédsko sledujte živě od 16 hodin na stanici ČT sport či ČT sport Plus.

"Poté, co jsme vypadli z play-off, tak jsem si dal osm dní volna. Teď jsem rád, že jsem zpátky na ledě. Už jsem se moc těšil. Každá pozvánka do reprezentace vždycky potěší. Jsem rád, že můžu zabojovat o účast na šampionátu, a takhle to i beru," řekl Zohorna.

Váží si toho, že ho trenéři v čele s Karim Jalonenem oslovili a má šanci zabojovat o jejich důvěru. Ve 31 letech už má s hokejem ledacos za sebou, velmi dobře tak ví, že není automatické, aby nový kouč pracoval se stejnými hráči, kteří se hodili do systému jeho předchůdci. "Rád bych ukázal, že mohu být prospěšný i pro tento tým. Je tady nový systém, noví kluci. Možná je kratší doba před velkým turnajem, každý si zvyká, na mistrovství světa každopádně jako každý rok pojedou hráči, kteří budou mít formu," konstatoval Zohorna.

Patří k hráčům, kteří jsou podepsáni pod propadákem na únorovém olympijském turnaji v Pekingu. O to více touží po nápravě. "To každopádně. Změnili se kompletně trenéři, asistenti, je to zase něco nového. Myslím si, že všichni, co jsme tady, se budeme rvát o šampionát. A k té olympiádě... Všichni víme, co nám chybělo, ale asi bych to nechtěl komentovat teď před šampionátem," řekl Zohorna.

Mrzet ho může jen to, že v tomto boji o místenku v nominaci pro Tampere je neobvykle bez nejstaršího z bratrského tria Tomáše, který v sezoně hájil rovněž barvy Oskarshamnu. "Je zvláštní být tu sám, ale já jsem to věděl hned po posledním zápase, že nepojede, bylo jasné, že se nepřipojí. Dohrával se sebezapřením. Nedá se nic dělat. Tento týden ho čeká magnetická rezonance, tak se uvidí, co s tím bude mít," uvedl Zohorna.

Zohorna si ve Švédku zahraje i v dalších sezonách

Švédsko představovalo pro dvojnásobného šampiona extraligy s Brnem (2017 a 2018) třetí štaci ve špičkových evropských soutěžích. Předtím si vyzkoušel finskou nejvyšší soutěž a KHL.

"Myslím, že to byla pro mě taková nejtěžší sezona. Švédská liga je hodně náročná, mají tam velká hřiště, dbají na detaily, hodně se bruslilo, pro mě výborná zkušenost, bylo to zase o level výš a je to i dobrá příprava na mezinárodní hokej. Měli jsme trenéra, který dbal na těžké tréninky, aby se nám pak zápasy zdály lehčí. Takže se po celou sezonu dost bruslilo, aby to pak jezdilo co nejlépe v play-off," přiblížil Zohorna.

I přes čtvrtfinálové vyřazení vládla v klubu spokojenost s dosaženým výsledkem. "Byla to třetí sezona v nejvyšší soutěži, doposud play-off nehráli. Jednou skončili poslední, letos jsme se dostali z předkola do čtvrtfinále, takže pro klub to bylo zase něco nového. Je to nový klub a začíná se všechno od nuly, už předkolo byla dobrá zkušenost pro všechny tam," prohlásil Zohorna, jehož pojí s klubem nový kontrakt na další tři sezony.

Hynek Zohorna v zápalu hry ve švédské lize
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Christian ÖRnberg

Spokojený byl i po osobní stránce. Za 48 zápasů základní části si připsal 10 branek a 19 asistencí. V 10 duelech play-off přidal gól a dvě nahrávky. "Myslím, že i z toho osobního hlediska to bylo dobré. Ve Švédsku je ale hrozně těžké se prosadit při hře pět na pět, ale vím tak alespoň, co musím další sezonu zlepšit," podotkl Zohorna.

Srovnávat všechny tři elitní evropské soutěže je ale pro něho těžké. "Ve Švédsku jsme docela dlouho strávili v autobuse, všude to je pět hodin na každý zápas. Navíc je tam povolená devadesátka, stovka maximálně. A pokuty jsou vysoké. Za rychlost jsem žádnou nedostal, jen za blbé parkování, když jsem stál pět metrů od přechodu, ale ve Švédsku se musí dodržet deset metrů. Hned jsem to měl za 500 švédských, což není úplně málo," přiznal se s úsměvem Zohorna.

"Každopádně doufám, že v sobotu se mi ta švédská ligová zkušenost bude hodit. Švédové mají na soupisce poměrně dost hráčů z ligy. Myslím, že to bude dobrý zápas. Ve čtvrtek se na to z hlediště moc dobře koukalo. A pokud přijde zase tolik lidí, bude to fajn," řekl Zohorna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články