Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Červenka: Odehráli jsme vyrovnaný zápas, ve kterém jsme obstáli

Útočník Roman Červenka naskočil po dlouhé době do soutěžního zápasu, aby vedl národní tým z pozice kapitána do úvodního klání Českých her proti Finsku. Z vystoupení mužstva měl velmi dobrý pocit, litoval jen prohraných nájezdů, v nichž sám pomohl dorovnat nepříznivý stav 0:2, ale při druhém pokusu v šesté sérii měl navrch brankář Jussi Olkinuora.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko - Finsko

"Byl to těžký zápas. Myslím, že jsme hráli proti opravdu kvalitnímu soupeři. Nevím, kolik přesně hráčů tam měli z olympiády, ale plus minus to byl ten vítězný olympijský tým. Rozhodně dobrý test pro nás. Odehráli jsme vyrovnaný zápas, ve kterém jsme obstáli. Nevyhráli jsme, což je samozřejmě škoda, protože když se vyhraje, je to určitě příjemnější, ale zjevně je na čem stavět," řekl Červenka.

Na jakékoliv porovnání s olympijským týmem, jemuž rovněž šéfoval s kapitánských "céčkem", je však podle něho brzy. "Já jsem byl rád, že jsem to vůbec nějak přežil," usmál se.

"Těžko říct v tuhle chvíli. Jsou samozřejmě změny v systému, což je jasné, protože každý trenér chce hrát trošku jinak. Myslím si ale, že dnes to relativně fungovalo. Finové měli svoje šance, ale my jsme měli zase svoje. Mohlo to jít klidně na obě strany," dodal.

Sám se po zápasové pauze cítil dobře v úvodu utkání. "Paradoxně ten začátek byl vcelku dobrý. Snažil jsem se dělat kratší střídání, abych se do toho dostal, ale v tréninku jsem byl zatím vlastně jen dvakrát a k tomu navrch dnešní rozbruslení. Uvidíme, jak to bude dál," uvedl.

Litoval, že se českému týmu v domácím utkání nepodařilo dokonat obrat. "Dokázali jsme se v prodloužení udržet na puku a měli jsme tam šance. Mě mrzí moje šance ještě ve třetí třetině při hře pět na pět, kdy jsem to dostal od Jíři (Davida Jiříčka) dobře. V prodloužení gólman dobře přečetl moji střelu. Mrzí to, ale teď už s tím bohužel nic neuděláme," řekl mistr světa z roku 2010 z Německa.

Vcelku spokojený byl s hrou v přesilovkách. "Hned v té první mě taky vychytal gólman. To už snad muselo být za brankovou čárou, co to čapnul," smál se Červenka.

"Ale teprve uvidíme, zda to byl jen ten první zápas a štěstí začátečníka, nebo to je začátek nějakého procesu a ještě se to třeba zlepšovalo, ale myslím, že s výkonem můžeme být docela spokojení."

V nájezdech nejdříve ve čtvrté sérii snížil na 1:2. "Čekal jsem. Jak jsem šel do té šance v prodloužení, tak mi přečetl střelu na vyrážečku a šel trochu dopředu, tak jsem toho využil v prvním nájezdu, když jsem naznačil, že půjdu znovu pod vyrážečku, ale jak se trochu posunul už dopředu, odkryl přední tyčku a bylo tam volno. Škoda, že když už jsme se z toho takhle dostali a vyrovnali, že jsme pak neproměnili ještě něco. Mohlo to být veselejší," prohlásil.

V šesté sérii už s dalším pokusem neuspěl. "Nevím přesně, co tam nevyšlo. Když jedu nájezd, tak neplánuju dopředu. Myslel jsem si, že bych mohl udělat znovu to samé s tím, že bych šel třeba do bekhendu, ale on byl nějak hrozně rychlý, a už pak nebylo kam to poslat," dodal Červenka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články