Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bitva s Finy podruhé v řadě dospěla do nájezdů. Ani v Ostravě Češi neuspěli

Stejně jako v Praze při Channel One Cupu (2:3) i na úvod Českých her v Ostravě se reprezentace s Finy poměřila v nájezdech a zase neúspěšně. Oba týmy se během základní hrací doby prosadily jen jedinkrát díky gólům v přesilovce, jinak kralovali oba gólmani Štěpán Lukeš a Jussi Olkinuora. Finy poslal do vedení v 16. minutě Teemu Hartikainen, vyrovnání zařídil 75 sekund před koncem druhé třetiny Jiří Černoch. Rozhodující pokus v osmé sérii nájezdů proměnil Sakari Manninen.

Po oboustranně opatrnějším úvodu přišla v páté minutě první slibná šance, v níž Blümel jen těsně nedosáhl na Špačkovu přihrávku. Dění pak rozproudil v šesté minutě prohřešek Pesonena, který dostal za faul vysokou holí trest na 2+2 minuty.

V přesilovce měl Olkinuora plné ruce práce. Ve střehu musel být při Jiříčkově bombě od modré čáry, pak zakončoval Červenka z první dobře mířenou ranou z kruhu, ale strážce finské branky předvedl fantastický zákrok lapačkou.

V končící 14. minutě se proti pravidlům provinil Budík a Seveřané hráli první přesilovku. Po pěkné souhře měl mezi kruhy nabito Hartikainen, ale Lukeš skvěle zareagoval levým betonem.

Jenže český tým se nepoučil. O chvilku později už se totiž Hartikainen ze stejné pozice trefil pod horní tyčku a otevřel skóre.

Ve druhém dějství přišla hodně dlouhá pasáž, kdy se hrálo bez přerušení. Čeští hokejisté během ní měli lepší příležitosti, tu nejvýraznější pak Špaček, když zblízka zakončoval proti ležícímu Olkinuorovi, toho však zachránila levá tyčka, do níž se kotouč odrazil napříč brankovištěm a do bezpečí.

Lukeš si po polovině základní hrací doby poradil s Frimanovým pokusem. V končící 36. minutě fauloval Vatanen, záhy poté ale i Červenka a síly se vyrovnaly.

Přesně s koncem trestu českého kapitána musel na trestnou lavici Manninen a tentokrát už to českému výběru vyšlo, když Červenka ideálně našel Černocha, který z prostoru mezi kruhy vyrovnal na 1:1.

"Roman Červenka výborně podržel puk a viděl jsem, že mi bude chtít nahrát, tak jsem na to čekal. Nahrál mi parádně a na mě bylo už to jen trefit. Super práce od Červuse," popsal Černoch, jenž slavil vleže.

"Vystřelil jsem a viděl jsem, že jsem měl zaseklou hokejku jednoho Fina v brusli, teď jsem nevěděl, co mám dělat. On se vztekal, málem mi utrhl nohu, bylo to takové úsměvné," řekl Černoch.

Vzápětí fauloval Šcotka a úspěšný střelec mohl po souhře se Smejkalem dokonat obrat, jenže tentokrát nedal - při pokusu o blafák do bekhendu vytěsnil puk Olkinuora.

"Myslím, že to bylo dobré utkání z naší strany. První třetina byla opatrná, šlo poznat, že jsou to dva týmy, které vyznávají podobný styl, co se snažíme hrát my. Ve druhé půlce zápasu se to trošku otevřelo, měli jsme hodně šancí my i oni. A kdybychom nějaké proměnili, mohlo to vypadat jinak," mrzelo útočníka Matěje Stránského.

Blümel se s koncem dohrávaného oslabení dostal po krásné akci na začátku třetího dějství za záda Finů, na Olkinuoru však nevyzrál. Stejně dopadl o pár minut později i Jiříček. Budík pak v obraně vypomohl Lukešovi při možnosti Finů, na druhé straně těsně minul Červenka. Rozhodnout nedokázal ani Filppula.

Protože oba gólmani již zůstali neprůstřelní, zápas pokračoval i po 60 odehraných minutách. V úvodu prodloužení měl obrovskou šanci Černoch a potom se hrálo více v pásmu Finů, ale rozhodnutí nepřišlo. Na řadu tak přišly i nájezdy.

Manninen napálil tyčku, Černoch nedal, Vatanen ano, Stránský orazítkoval horní tyčku. Pak byli neúspěšní Ojamäki a Špaček, ale Kaski zvýšil. Červenka krásně odpověděl, a když Innala nedal, Smejkal využil šanci na vyrovnání.

Další pokračování zahájil neúspěšně Červenka, následovali ho Vatanen, Smejkal, Kaski a Zdráhal, Manninen už pak rozhodl.

"Nájezdů a porážky je škoda, ale byl to jednoznačně náš nejlepší zápas v přípravě před mistrovstvím světa. Jsem šťastný a hrdý na kluky, jak dnes hráli," řekl trenér Jalonen.

Česko - Finsko 1:2 po nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 39. Černoch (Červenka) - 16. Hartikainen (Manninen, Innala), rozhodující nájezd Manninen. Rozhodčí: Harnebring, Holm (oba Švéd.) - Hynek, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 8342.

Česko: Š. Lukeš - Ščotka, Šulák, J. Jeřábek, Krejčík, D. Jiříček, D. Sklenička, Budík, Nedomlel - M. Stránský, Černoch, Smejkal - Blümel, M. Špaček, Červenka - P. Kousal, Kodýtek, P. Zdráhal - O. Beránek, Hladonik, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Finsko: Olkinuora - Kaski, M. Lehtonen, Vatanen, Friman, J. Hietanen, Saarijärvi, Pokka, Ohtamaa - Hartikainen, Manninen, Innala - Ojamäki, V. Filppula, Rajala - Palmu, Sallinen, H. Pesonen - Ojantakanen, Mäenalanen, Nenonen - Erholtz. Trenér: Jukka Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články