Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jalonen: Byl to skvělý večer, náš nejlepší zápas od začátku přípravy

I přes těsnou porážku v nájezdech čeští hokejisté svým výkonem v úvodním utkání Českých her v Ostravě svého kouče Kariho Jalonena potěšili. Se silným finským týmem prošpikovaným olympijskými vítězi odehrálo národní mužstvo vyrovnanou partii a nabídlo celou řadu pozitivních momentů. Podle Jalonena šlo o jasně nejlepší zápas týmu od začátku přípravy na světový šampionát, který začne za dva týdny ve Finsku.

"Byl to skvělý hokejový večer. Moc se mi líbila atmosféra v hale, fanoušci podporovali celý náš tým. Samozřejmě to bylo výjimečné i pro mě, protože jsme čelili Finsku, poslechl jsem si finskou hymnu. Dnes večer jsem každopádně viděl spoustu pozitiv a rád bych řekl něco k samotnému utkání: byl to jednoznačně náš nejlepší zápas v přípravě před mistrovstvím světa," řekl Jalonen.

"Jsem šťastný a hrdý na kluky, jak dnes hráli. Hrajeme rychle, líbilo se mi, že i naši menší kluci vyhrávali souboje. Právě to je hokej, jaký chceme hrát. Samozřejmě jsme trošku zklamaní z nájezdů, ale je to loterie, u které nikdy nevíte. Je to však vážně dobrý start do turnaje," dodal Jalonen i přes prohru 1:2 v osmé sérii nájezdů.

Sám si prožil emočně silné okamžiky ještě před samotným začátkem. Proti týmu své rodné země stál na české střídačce poprvé. "Bylo to zvláštní. Jsem ale profík, nespletl jsem si to, šel jsem na správnou střídačku," pousmál se Jalonen. "Finskou hymnu jsem si nezpíval. A u té české už znám její příběh. Vím, že je o tom, kde je domov můj," dodal s úsměvem.

Finové přivezli do Ostravy velmi silný výběr. Dnes měli v sestavě 15 olympijských vítězů. Zkušený kouč však při pohledu na soupisku týmu své země necítil žádné obavy. "To ne, nebojím se nikoho. Musíme si věřit. Hráčům jsme dali informace takové, že osmdesát procent se týkalo naší hry a jen dvacet procent bylo o Finech," řekl Jalonen.

I díky obrazu hry mohl jeho výběr nabrat i přes porážku porci sebevědomí. Češi za Finy nijak nezaostávali.

"Sebevědomí je v našem sportu velice důležité. Musíme ho pěstovat a sebevědomí souvisí s týmovým duchem a ten je teď velmi dobrý. Jsem šťastný, že dobře pracujeme a věříme našemu systému. Proti Finsku to byl výborný plán. A když budeme hrát takhle, máme určitě šanci."

Velmi dobře vypadala vedle jiného souhra druhé útočné formace, kde vedle sebe nastoupili Roman Červenka s Michaelem Špačkem a Matějem Blümelem.

"Mně se ale líbily všechny lajny, jak hrály. To je způsob, jakým musíme hrát. Všechny jednotky musí hrát naplno. Musím ocenit i Finy, skoro půlka týmu byli zlatí medailisté a mají už skoro hotový tým, který bude hrát v Tampere. Ještě o to více si ale cením našeho výkonu," zdůraznil Jalonen.

"I když jsem celkově spokojený, musíme si to ještě zanalyzovat. Je to proces, ve kterém se můžeme v různých ohledech pokaždé maličko zlepšovat," dodal.

Změny, které přichystají trenéři na sobotní duel se Švédy, nechtěl prozatím konkretizovat. "Všichni víme, že nebude hrát David Krejčí, jinak uvidíme. Pobavíme se nejprve s doktory, jestli jsou všichni zdraví. Uvidíme, jak bude hráčům po probuzení. Všichni ze současného týmu však dostanou šanci alespoň v jednom zápase," ujistil Jalonen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články