Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Český zápis do historie NHL. Suchánek je prvním evropským rozhodčím na plný úvazek

Už v loňské sezoně si řekl o pozornost, když se stal teprve třetím rozhodčím mimo Severní Ameriku, který dostal příležitost zapískat si soutěžní zápasy v NHL. Čárový rozhodčí Libor Suchánek si ale řekl svými výkony v nejlepší hokejové lize světa o novou smlouvu, která má pro nadcházející ročník přívlastek plnoúvazková. Je tak prvním neseveroamerickým sudím, kterému se to poštěstilo.

Čárový rozhodčí Libor Suchánek v akci při zápase NHL
zdroj: ČTK/AP autor: Hannah Foslien

Chtěl být hokejistou, ale po krátké mládežnické kariéře přesedlal na druhou stranu a už v 15 letech se stal rozhodčím. Jeho cílem bylo pískat českou extraligu. O 12 let později ale nakoukl do AHL a brzy přišla pozvánka mezi elitu. Vedení NHL si ho v červnu 2017 vytáhlo a svěřilo mu 37 zápasů. Tím prvním byl duel mezi New Yorkem Islanders a Carolinou Hurricanes.

Evidentně se asociaci rozhodčích v loňské sezoně zalíbil. A v 29 letech ho nyní pravidelně čeká slovutná NHL.

Před ním se objevili v NHL pouze dva evropští rozhodčí. Jevgenij Romasko z Ruska a Marcus Vinnerborg ze Švédska. Oba měli kontrakt rozdělený mezi AHL a NHL podobně jako loni Suchánek, ani jeden z nich ale nepůsobil mezi elitou na plný úvazek. Český sudí se tak nyní stal prvním, kterému se to podařilo.

Suchánek zvládl letní kemp rozhodčích, kteří se ucházeli o trvalou práci v NHL. Jak sám řekl, byl hodně nervózní. A měl pro to své důvody. "Jak zvládnu nejlepší ligu na světě, jestli budu dostatečně dobrý a jestli si vybuduju respekt u hráčů," uvedl hlavní obavy. Podle Ala Kimmela ale nervózní být nemusel. "Hned jsme ho přijali," řekl bez okolků ředitel skautingu a rozvoje rozhodčích.

Velkou výhodou Suchánka je fakt, že si dokázal přivyknout na severoamerický způsob života. Nejen v profesní, ale i v soukromé sféře. Spát v domácí posteli? Zapomeňte. Rozhodčí létají ze zápasu na zápas, přespávají v hotelech a málokdy se zdrží na víc dnů. Český rozhodčí také vypiloval angličtinu, se kterou nemá žádný problém.

Kimmel ocenil právě Suchánkovu plynulou adaptaci, která mu k vysněné práci v NHL pomohla. "Musel se naučit nový jazyk, seznámit se s novou kulturou. Každý ho za to obdivuje. Bylo to pro něj těžké a stresující, aby se stal tím prvním," dodal Kimmel na adresu prvního rozhodčího mimo Severní Ameriku s plným úvazkem v Národní hokejové lize.

Angličtinu se Suchánek snaží používat i v komunikaci s českými hráči na ledě. "Někteří vědí, že jsem Čech, ale jen se pozdravíme před zápasem. Musí se soustředit na utkání stejně jako já. Někteří z nich byli ale velmi překvapení, když se o mě dozvěděli," prozradil Suchánek.

NHL chce mít nejlepší lidi z oboru, a to nejen z řad hokejistů, ale i rozhodčích. A je jedno, odkud jsou. Zářným příkladem je i Suchánek, který si dosavadní rozhodcovskou cestu nesmírně užívá. "Dělám to, co miluju, takže je to perfektní," dodal.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články