Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Na prvním srazu před MS se objevilo hned jedenáct nováčků

Praha - Česká hokejová reprezentace zahájila pod vedením staronového trenéra Vladimíra Růžičky přípravu na mistrovství světa v Minsku. V pražském Edenu se novému realizačnímu týmu hlásila pětadvacítka nominovaných včetně jedenácti nováčků. Další pětice hráčů se zapojí do přípravy na začátku příštího týdne.

Vladimír Růžička u reprezentace
zdroj: isifa/Lidové noviny autor: Jindřich Mynařík

"Nervozita je, ale doufám, že taková zdravá," řekl trenér Růžička na startu své třetí štace v pozici hlavního kouče národního týmu. Po únorových olympijských hrách v Soči nahradil Aloise Hadamczika, který rezignoval. Prvním srazem zahájil na "domácí" půdě v Edenu se svými asistenty Ondřejem Weissmannem a Jaroslavem Špačkem novou trenérskou éru po konci na střídačce Slavie, kde strávil 14 let.

Z výběru, který zavítal do Edenu k úvodnímu tréninku, má jen čtveřice hráčů přes deset startů v reprezentaci. Vedle brankáře Jakuba Kováře, účastníka olympiády, to jsou bek Tomáš Mojžíš a útočníci Michal Vondrka s Jakubem Petružálkem. "Kluky poznáváme. Říkal jsem si, že budu muset vzít fotky a koukat na ně, protože plno hráčů neznám. Na ledě mají helmy, teď v kabině to není tak jednoduché," usmíval se Růžička.

V pondělí tým doplní čtveřice zkušených reprezentantů. Budou to další dva olympionici - brankář Alexander Salák s útočníkem Romanem Červenkou z Petrohradu - zadák Zdeněk Kutlák z Davosu a Lukáš Kašpar z Doněcku. Spolu s nimi navíc Kašparův klubový spoluhráč, obránce Jan Kolář. Reprezentace bude trénovat v Edenu i celý příští týden a chystat se na úvodní zápasy Euro Hockey Challenge příští týden proti Dánsku.

Hokejisté současného kádru mají po konci klubové sezony různě dlouhou pauzu. "Teď jsou tři dny jen na to, aby kluci byli zase na ledě a v tréninku. Od pondělí se začneme připravovat na zápasy s Dánskem," řekl Růžička. Postupně se bude kádr měnit. "Do mistrovství světa je ještě dlouho. Plno hráčů ještě hraje, postupně budeme doplňovat."

I po zkušenosti ze svého posledního působení u národního týmu nechce odhadovat, kolik hráčů má šanci od úvodu přípravy vybojovat si účast v Minsku. V roce 2010 v Německu po řadě omluvenek to byl velký počet a podceňovaný tým získal zlato. "Tam jeli hráči, kteří to nečekali a nakonec tam hráli. Důležité bude, jak budou vypadat v zápasech a jak bude sedět tým na ledě. Chci hráče s formou," uvedl Růžička.

Už od pondělí bude mít v přípravě dva gólmany, kteří jsou v jeho úvahách jasnými kandidáty na start v Minsku. "Myslím, že Salák i Kovář mají vynikající formu," prohlásil Růžička, který se chystá ještě mluvit s Ondřejem Pavelcem z Winnipegu. "U Ondry uvidíme, nechci předbíhat. Musím si s ním ujasnit některé věci. Je mezi třemi čtyřmi gólmany, s kterými bych chtěl počítat pro letošek i pro příští mistrovství světa. Chceme jet (do Minsku) s tím, že bude daný gólman číslo jedna," dodal Růžička.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace se sešla na prvním srazu před MS

Sledovat bude spolu s asistenty i generálním manažerem Slavomírem Lenerem vývoj v NHL. Sám Růžička se snažil zjistit postoj Jaromíra Jágra z New Jersey. "O Jardu máme zájem, ale zatím nevíme. Volal jsem mu a nedovolal se. Uvidíme. Celkově je olympijská sezona specifická. Hráči jsou unavení a hrají i se zraněním. Nechci předbíhat, budeme tým sestavovat. Nebudeme brát všechny hráče z NHL, chceme i z Evropy," uvedl.

Za nejtěžší na svém staronovém angažmá považuje velká očekávání. "Všichni si představují, že tam vlezeme a všechno půjde. Vím, že to tak není. My se samozřejmě pokusíme, abychom vyhráli co nejvíce zápasů a dosáhli na nejlepší výsledek. To je pro mě dostat se na mistrovství světa mezi nejlepší čtyři," uvedl Růžička.

Nováčkem v jeho realizačním týmu je Špaček, spoluhráč ze zlaté olympiády v Naganu v roce 1998. "Těším se na to, je to nová výzva. Budu mít na starost obránce. Budu sledovat naši i soupeřovu obrannou hru. S Ondřejem Weissmannem na to budeme mít dost prostoru a budeme předávat ty informace hlavnímu trenérovi," řekl Špaček. 

Kádr českých hokejistů pro úvod přípravy:

brankáři: Pavel Francouz (Litvínov), Tomáš Závorka (Karlovy Vary), Jakub Kovář (Jekatěrinburg)

obránci: Lukáš Kovář, Tomáš Kudělka (oba Vítkovice), Michal Gulaši (Karlovy Vary), Bohumil Jank (Hradec Králové), Vojtěch Mozík (Plzeň), Ondřej Vitásek (Liberec), Matěj Stříteský (Litvínov), Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava)

útočníci: Tomáš Nosek, Lukáš Radil, Tomáš Zohorna (všichni Pardubice), Ondřej Roman, Vladimír Svačina (oba Vítkovice), Petr Pohl, Martin Zaťovič (oba Karlovy Vary), Tomáš Filippi, Jakub Valský (oba Liberec), Jakub Petružálek, Tomáš Vincour (oba Kazaň), Robert Kousal (Podolsk), Radek Smoleňák (Chanty-Mansijsk), Michal Vondrka (Slovan Bratislava)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články