Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Debakl od Švédů zapomenut. Švýcaři roznesli Slováky a bodově se na ně dorovnali

Čelo pořadí ve skupině A na šampionátu v Rize se srovnalo. Devítibodové Rusy a Slováky dohnali Švýcaři, kteří se oklepali z výprasku od Švédů (0:7) a sami přehráli Slovensko vysoko 8:1. Tým helvétského kříže se mohl zase opřít o přesilové hry, když využil pět početních výhod. Čtyři body si připsal Gregory Hofmann, který ke dvěma gólům přidal i dvě přihrávky.

Utkání Švýcarsko – Slovensko
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Jari Pestelacci

Sedmatřicetiletý švýcarský útočník Andres Ambühl nastoupil ke svému 111. zápasu na světových šampionátech. V historickém pořadí je druhý a před ním už je pouze bývalý německý obránce Udo Kiessling se 119 starty.

"Upřímně říkám, že jsem o tom vůbec nevěděl. Každopádně si myslím, že jsou to zajímavá čísla. Když člověk skončí, asi si jednou pomyslí, čeho dosáhl, ale teď na to vůbec nemyslím. Teď chci jen hrát a vyhrávat," uvedl Ambühl, jenž hraje už na šestnáctém MS.

Slováci vstoupili do zápasu dobře, první třetinu vyhráli na střely na branku jasně 12:4 a moc nechybělo, aby je už po třech minutách poslal do vedení Gernát. Na konci sedmé minuty ale přišla zlomová chvíle. Pospíšil musel po zbytečném ataku s trestem na pět minut a do konce zápasu do kabin.

Švýcaři v přesilovce zrovna nezářili a málem sami inkasovali, když chyboval za brankou gólman Berra. Liška předložil puk před prázdnou branku Sukeľovi, jenže tomu puk sklouzl z hole. Trest na sebe nenechal dlouho čekat. Diaz otevřel skóre, když jeho pokus nejprve rozlámal Studeničovu hůl a poté zcela změnil směr.

Od druhé třetiny bylo čím dál patrnější, jak Švýcaři s vedoucím gólem získali pevnou půdu pod nohama. Výrazně jim k tomu dopomohla i využitá přesilovka po pouhých 25 sekundách prostředního dějství, kdy Andrighetto využil zakrytého výhledu brankáře Hudáčka.

Slováky mohl jen o chvilku později při hře ve čtyřech na obou stranách vrátit do hry Hrivík, jenže na konci pěkné souhry zakončil z kruhu pro vhazování jen do pravé tyčky Berrovy branky. Místo toho se ve 26. minutě prosadil další střelou přes clonu Loeffel.

"Všichni dobře víme, jak dobří můžeme být, když hrajeme takhle. Přestože jsme po dvou výhrách prohráli se Švédy, sebedůvěra nás neopustila. Jen proto, že jsme podlehli Švédům, jsme neztratili celý turnaj. Víme, čeho jsme na ledě schopní. Teď si to jen přenést i do dalších zápasů," uvedl švýcarský obránce Romain Loeffel, autor dvou gólů a asistence.

Po polovině utkání, když se opět hrálo čtyři na čtyři, nevyužil slibnou příležitost Lantoši. Hudáček pak sice vychytal Hischiera, jenže ve 37. minutě ho ranou na bližší tyčku nachytal Hofmann.

Oslabení Slováků z úplného závěru druhé části skončilo v čase 40:38, kdy přidal další gól Meier. Ve 45. minutě se mezi střelce zapsal i Kurashev, jen o 38 sekund později připravil Berru o čisté konto Krištof. Zmar Slováků symbolizoval další trest do konce zápasu, který obdržel Rosandič. Během pětiminutové početní výhody přidali své druhé dnešní zásahy Hofmann a Loeffel.

"Musíme úplně zapomenout na to, jakým výsledkem dnešní zápas skončil. Je potřeba se jen dál soustředit na svou hru a snažit se hrát bez zbytečných vyloučení, protože jsou před námi ještě tři zápasy (ve skupině) a sotva je vyhrajeme, pokud budeme pořád na trestné lavici," prohlásil autor jediného gólu poražených Michal Krištof. "Tenhle zápas musíme rychle hodit za hlavu a jen se snažit být co nejlépe připravení na ten další," dodal obránce Martin Gernát.

Mistrovství světa v hokeji v Rize, skupina A (Olympijské sportovní centrum):

Švýcarsko - Slovensko 8:1 (1:0, 3:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 10. Diaz (Hofmann, Andrighetto), 21. Andrighetto (Diaz, Hofmann), 26. Loeffel (Scherwey, Bertschy), 37. Hofmann (Corvi, Loeffel), 41. Meier (Alatalo, Kurashev), 45. Kurashev (Untersander, Ambühl), 53. Hofmann (Ambühl, Andrighetto), 55. Loeffel (Moser, Bertschy) - 46. Krištof (Cehlárik). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Gouin (Kan.) - Constantineau (Fr.), Oliver (USA). Vyloučení: 4:5, navíc Pospíšil a Rosandič (oba Slovensko) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 5:0. Bez diváků.

Švýcarsko: Berra - Diaz, Geisser, Untersander, Moser, Siegenthaler, Loeffel, Alatalo - Simion, Corvi, Hofmann - Kurashev, Hischier, Ambühl - Andrighetto, Vermin, Meier - Scherwey, Bertschy, Herzog - Mottet. Trenér: Patrick Fischer.

Slovensko: J. Hudáček - Gernát, Rosandič, Nemec, Ďaloga, Jánošík, Kňažko, Ivan, Gachulinec - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Holešinský, Krištof, Pospíšil - Studenič, Miloš Roman, Kelemen - Skalický, M. Sukeľ, Liška. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články