Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Národní tým čeká klíčový duel skupiny, se Švédskem nesmí zaváhat

Vzhledem k vývoji skupiny A mistrovství světa v Rize jde české reprezentaci o všechno. Pokud si chce zachovat reálnou naději na postup do čtvrtfinále a nespoléhat se na ostatní výsledky, musí porazit Švédy, nejlépe v základní hrací době. Přímý přenos utkání sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz od 18:40.

Michal Moravčík v souboji s Patricem Hörnqvistem
zdroj: Reuters autor: VASILY FEDOSENKO

Ani jeden tým nepotkala na začátku turnaje oslnivá forma a oba celky zaznamenaly nejprve dvě porážky. Až napotřetí se chytly – český tým v duelu s Běloruskem (3:2 po prodloužení), skandinávský výběr mnohem přesvědčivěji proti Švýcarům (7:0).

"Více výsledků nás tady už vyděsilo, nebo tedy spíš překvapilo. Výsledky jsou tady i v jiných zápasech překvapivé. Švédové se samozřejmě rozstříleli proti Švýcarům, tak doufejme, že se vystříleli a tentokrát to zavřeme my," řekl obránce Lukáš Klok.

Postupová matematika je totiž neúprosná, a to už nyní, v polovině základní skupiny. Na čele tabulky je Rusko se Slovenskem (devět bodů), třetí je Švýcarsko (se šesti). Aktuálně poslední Češi se dvěma body ztrácí na čtvrté Dány tři body. Situaci komplikuje ale fakt, že s Rusy a Švýcary mají reprezentanti v případě rovnosti bodů horší vzájemnou bilanci. Duel se Slováky české hráče čeká až na závěr skupiny.

A tak ze zbývajících čtyř zápasů potřebují svěřenci trenéra Filipa Pešána vytěžit co nejvíc bodů. Zaváhání se Švédy by byla další přítěž na plánované cestě do čtvrtfinále. Seveřané se navíc naladili vysokým vítězstvím proti týmu helvétského kříže. Dvakrát se prosadil Jesper Frödén, nulu vychytal Adam Reideborn.

Naproti tomu česká obrana zaostává za očekáváním. Ve třech duelech inkasovala jedenáct branek, Švédové přitom jen pět. "Je potřeba trpělivost. Něco se nedaří, někdo to chce vzít sám na sebe, ale to je právě taky ta chyba. Chce to počkat si na správnou příležitost a neplašit," uvedl Klok.

Švédové před duelem s českou reprezentací přišli o obránce Nilse Lundkvista, který už do turnaje ze zdravotních důvodů nezasáhne. Dvacetiletý talentovaný bek nedohrál utkání proti Švýcarsku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články