Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Američané drží vítěznou šňůru, třetí úspěch přidali s Lotyši

Po úvodní těsné porážce s Finskem se rozjeli k výborným výkonům. Američtí hokejisté ve skupině B mistrovství světa zvítězili potřetí v řadě a domácí Lotyše přehráli 4:2. Rozhodující trhák ve skóre přišel ve druhé třetině po trefách Trevora Moorea a poté Matta Benierse v rozmetí jedné minuty a 47 sekund.

Americký bek Matt Tennyson slaví gól proti Lotyšsku
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

"Musíme se z toho oklepat. Bude to rychlé. Máme spoustu zápasů během deseti nebo dvanácti dnů a hrajeme hned zítra. Víme, jak důležité pro nás další duely budou. Musíme se dobře najíst, vyspat a být připravení. Nemůžeme se ohlížet, co bylo, musíme být připravení," řekl lotyšský obránce Kristians Rubins.

Američané se už po 66 sekundách hry ujali vedení. Gólmana Kivleniekse překonal od modré čáry obránce Tennyson. Po vyloučeních Moorea a Robinsona se naskytla Lotyšům v 5. minutě přesilová hra pěti proti třem, Indrašis si při ní počkal na ideální okamžik k zakončení a trefil pravý horní roh Petersenovy branky.

V 15. minutě vrátil Američanům vedení povedenou střelou Boyle, který využil zakrytého výhledu Kivleniekse a zamířil přesně do levého horního rohu. Za 119 sekund odpověděl po Batnově průniku z dorážky Krastenbergs.

Druhou třetinu ovládli Američané, kteří ji vyhráli na střely 14:4 a na branky 2:0. Kivlenieks hned po pauze zasáhl při pokusu Blackwella zasunout puk zpoza branky u pravé tyče, ale ve 32. minutě jej po Garlandově přihrávce překonal z pozice mezi kruhy Moore. Za 107 sekund se zpoza branky natlačil před lotyšského gólmana Beniers a zařídil týmu kouče Jacka Capuana dvoubrankový náskok.

V závěrečném dějství nevyužil velkou možnost na zvýšení náskoku Robertson, který minul odkrytou branku. V 54. minutě mohl zdramatizovat závěr Darzinš, ale přestřelil. Velkou šanci Američanů měl ještě Wideman, ale Kulda odvrátil puk z brankové čáry.

Po úvodní prohře s Finskem (1:2) uspěli Američané potřetí za sebou. "Snažíme se každý zápas zlepšovat. Se třinácti útočníky a sedmi obránci hrajeme pokaždé s někým jiným, ale máme bojovný tým a hrajeme na puku. Snažíme se tvořit v ofenzivě a fungovalo to," prohlásil Boyle.

Skupina B (Arena Riga):

Lotyšsko - USA 2:4 (2:2, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Indrašis (Darzinš), 17. Krastenbergs (Batna, Freibergs) - 2. Tennyson (T. Moore, Garland), 15. B. Boyle (Labanc, Abdelkader), 32. T. Moore (Garland, Robertson), 34. Beniers (Chmelevski, B. Boyle). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Bez diváků.

Sestavy:

Lotyšsko: Kivlenieks - Rubins, Balinskis, Cibulskis, Sotnieks, A. Kulda, Freibergs, Jaks - Darzinš, Abols, Daugavinš - Rihards Bukarts, Džerinš, Roberts Bukarts - Karsums, Indrašis, Daugavinš - Marenis, Batna, Krastenbergs - Dzierkals. Trenér: Bob Hartley.

USA: Petersen - Wolanin, Roy, Z. Jones, Tennyson, Ch. Wideman, Mackey, Hellickson - Robinson, Rooney, Chmelevski - Donato, Drury, Beniers - Robertson, T. Moore, Garland - Abdelkader, Blackwell, Labanc - B. Boyle. Trenér: Jack Capuano.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články