Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Švédové chtějí zopakovat loňský triumf a napravit nezdar z olympiády

Výběr Tří korunek na loňském šampionátu vybojoval s hvězdným kádrem titul mistrů světa. Letos v únoru ale přišla ledová sprcha, když úřadující světoví šampioni ve čtvrtfinále na olympijských hrách nestačili na Němce. Švédové skončily bez medaile a doma čelili ostré kritice. Zopakovat úspěch z loňska chtějí hráči v modrožlutých dresech s týmem, ve kterém se sešlo šestnáct hráčů ze zámoří. Kvůli zdravotním komplikacím se omluvila švédská hvězda hvězd šestatřicetiletý gólman New York Rangers Henrik Lundqvist.

Slavící Švédové s trofejí pro mistra světa
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Švédská veřejnost loni bouřlivě přivítala čerstvé mistry světa. Seveřanům se v předchozích dvou letech nepodařilo postoupit do nejlepší čtveřice, a tak byl zlatý úspěch považován za velkou satisfakci. Na rozdíl od předchozích let se loni švédským trenérům nesešlo tolik omluvenek ze zámoří.

Tre Kronor si do Kolína nad Rýnem přivezli devatenáct posil z NHL, tři mistry světa, čtyři stříbrné medailisty z olympijských her v Soči z roku 2014 a šest účastníků zářijového Světového poháru. Tre Kronor potvrdili papírové předpoklady, ve finále porazili Kanadu 2:1 po samostatných nájezdech a stali se mistry světa.  

S velkým očekáváním tak Švédové přijížděli také na olympijský turnaj do Pchjongčchangu, který se ale bez účasti hráčů ze zámoří nakonec nevyvíjel podle jejich představ. Výběr Tří korunek se neprobojoval ani mezi nejlepší čtyřku, když byl ve čtvrtfinále nekompromisně v prodloužení vyřazen budoucímí stříbrnými medailisty z Německa.

Slavící bratři Henrik a Joel Lundqvistové
zdroj: ZUMA autor: Aftonbladet

Neúspěch z olympiády bude jedním z důvodů, proč se Seveřané budou chtít ukázat znovu v dobrém světle. Dostat se mezi nejlepší ale nebudou mít letos jednoduché. Kouč Rikard Grönborg může totiž počítat jen s čtyřmi hráči, kteří loni vybojovali zlato v Paříži a Kolíně nad Rýnem. U loňského triumfu byli Oliver Ekman-Larsson, John Klingberg z Dallasu, jeho starší bratr Carl Klingberg ze Zugu a další forvard Dennis Everberg z Nižněkamsku.

Velkou ztrátou nejen v brankovišti, ale i v kabině je pro severský výběr absence Henrika Lundqvista, který se pro letošní šampionát omluvil. Podstoupil po konci sezony vyšetření kolena, na základě kterého se rozhodl letošní světový šampionát neabsolvovat.

V Dánsku si v modrožlutém dresu zahraje šestnáct hráčů z NHL, jedenáct z nich se ale k výběru připojilo až po turnaji v Pardubicích. Seveřané se mohou pyšnit kádrem postaveným na hvězdných jménech ze zámoří, přesto od trenéra Grönborga kromě ostřílených hráčů dostali prostor například Lawrence Pilut nebo Elias Pettersson, který vyhrál s Växjö domácí titul.

Posilami z NHL jsou brankář Anders Nilsson z Vancouveru, obránci Oliver, Ekman-Larsson z Arizony, Erik Gustafsson z Chicaga, Adam Larsson z Edmontonu, John Klingberg z Dallasu a Hampus Lindholm z Anaheimu.

Ofenzivu posílili z nejlepší ligy světa Mattias Janmark z Dallasu, MikaelBacklund z Calgary, Gustav Nyquist z Detroitu, Johan Larsson z Buffala, Magnus Pääjärvi z Ottawy, Jacob de la Rose z Montrealu, Adrian Kempe z Los Angeles, Rickard Rakell z Anaheimu a Lias Andersson s Mikou Zibanejadem z New York Rangers. 

V zámoří působil i brankář Filip Gustavsson, který ale celou sezonu strávil v Lulee ve švédské lize a potom odchytal sedm zápasů na farmě Ottawy v Belleville v AHL. Po Švédských hrách opustili tým obránce Erik Brännström z HV 71 a útočníci Axel Jonsson Fjällby z Djurgaardenu, Jacob Nilsson z Mory a Patrik Zackrisson z Novosibirsku. Kádr nově doplnili Lindholm, Nyquist a Rakell. 

Švédové vstoupí do turnaje v pátek proti Bělorusku a následně po duelu s českou reprezentací narazí v dalších duelech skupiny A v Kodani na Francii, Rakousko, Slovensko, Švýcarsko a Rusko.

Brankáři: Filip Gustavsson (Belleville/AHL), Magnus Hellberg (Kunlun/KHL), Anders Nilsson (Vancouver/NHL)

Obránci: Adam Almqvist (Frölunda), Lawrence Pilut (HV 71), Mikael Wikstrand (Färjestad), Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL), John Klingberg (Dallas/NHL), Adam Larsson (Edmonton/NHL), Hampus Lindholm (Anaheim/NHL), Erik Gustafsson (Chicago/NHL)

Útočníci: Lias Andersson, Mika Zibanejad (oba NY Rangers/NHL), Elias Pettersson (Växjö), Mikael Backlund (Calgary/NHL), Jacob de la Rose (Montreal/NHL), Dennis Everberg (Nižněkamsk/KHL), Mattias Janmark (Dallas/NHL), Adrian Kempe (Los Angeles/NHL), Carl Klingberg (Zug/Švýc.), Johan Larsson (Buffalo/NHL), John Norman (Jokerit Helsinky/KHL), Gustav Nyquist (Detroit/NHL), Magnus Pääjärvi (Ottawa/NHL), Rickard Rakell (Anaheim/NHL)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články