Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bitva se Švýcary ukázala staré rány. Češi vyválčili bod navíc za výhru v nájezdech

Ani ve třetím utkání nedokázala česká reprezentace bodovat naplno a v gólové přestřelce se Švýcarskem zvítězila 5:4 až po samostatných nájezdech. Češi se v utkání dopouštěli zbytečných faulů a soupeř je třikrát potrestal. Výsledkovou ztrátu stihl smazat ještě do konce druhé třetiny Řepík, který nakonec rozhodl i penaltový rozstřel jako jediný úspěšný střelec z deseti nájezdů.

Utkání Česko - Švýcarsko
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Čeští hokejisté, kteří v sestavě nastoupili i s Martinem Nečasem a Jakubem Krejčíkem, si ve vypjatém utkání proti Švýcarsku připsali nevídaných 13 menších trestů a právě hra v oslabení určovala ráz zápasu. Švýcaři tři poskytnuté výhody využili a ještě v polovině utkání si hlídali dvoubrankový náskok. Alespoň remízu 4:4 v základní hrací době zařídili ještě před druhou přestávkou Jaškin s Řepíkem.

Rozhodnout mohl v závěru utkání Vermin, ale při trestném střílení si vylámal zuby na Francouzovi. Český brankář se činil i v samostatných nájezdech, kdy kryl všech pět švýcarských pokusů, na druhé straně Řepík jako jediný překonal Genoniho a přisoudil výběru Josefa Jandače bod navíc. Češi tak dál čekají na tříbodovou výhru na turnaji.

Úvodní třetinu poznamenaly zbytečné fauly

Otevřít skóre mohl v úvodní minutě Řepík, který se dostal sám před Genoniho, ale ztroskotal na jeho pravém betonu. Na druhé straně si poradil Francouz s pokusy Scherweyho a Hofmanna, který ještě z následné dorážky bekhendem minul. Při Kousalově vyloučení pálil Niederreiter a Andrighettovu přihrávku tečoval před českým brankářem Baltisberger.

Po Šulákově zákroku vysokou holí na dvě plus dvě minuty sice ve výhodě fauloval Baltisberger, ale Švýcarům stačila i kratší přesilovka k vedení. Po Hofmannově přihrávce dostal prostor k dorážkám před Francouzem Niederreiter a otevřel skóre.

Při Červenkově pobytu na trestné lavici nadělala Francouzovi potíže střela Genazziho. V oslabení se Jandačův výběr dostal do přečíslení tři na jednoho, ale Faksova přihrávka přeskočila Hykovu hokejku. V 17. minutě se Češi při Müllerově trestu dočkali vyrovnání. Nečasovi nevyšel pokus o střelu, ale stihl puk přistrčit na pravý kruh Kubalíkovi, který zamířil přesně k bližší tyči.

V závěru úvodní části ještě vyhodil puk do hlediště Francouz a Švýcaři měli další přesilovku. Ještě před pauzou mohli udeřit v oslabení Češi. Červenka nabil v přečíslení Faksovi, ale Genoni zasáhl. Po 47 sekundách druhé části Švýcaři opět vedli, když rychlou kombinaci v pokračující přesilovce proměnil z pravého kruhu Hofmann. Ve 23. minutě prolétl po pravé straně do útočného pásma Vermin a Moser do odkryté branky zvýšil na 3:1.

Další české oslabení po Krejčíkově zákroku zkrátil faulem na Gudase Baltisberger a při hře čtyř proti čtyřem Češi využili toho, že Hofmann ztratil hokejku a po dlouhém hraní bez ní se rozhodl jet střídat. Sklenička přihrál mezi kruhy Moravčíkovi a ten ve 12. reprezentačním utkání oslavil premiérovou trefu.

"Větší drama asi v hokeji nemůžeme zažít. Jsou to zlaté dva body, měli jsme spoustu vyloučených a téměř polovinu zápasu hráli ve čtyřech. To je něco, co se na této úrovni trestá. Musíme se faulů vyvarovat, vesměs to byly zákroky hokejkou, dvakrát jsme dostali čtyři minuty," řekl Moravčík.

Při Jaškinově vyloučení sice ve 28. minutě Francouz zlikvidoval velkou možnost Untersandera, ale po Moserově vybruslení zpoza branky se prosadil podruhé v utkání Niederreiter. Hned za 22 vteřin ale tečoval Moravčíkův pokus od modré čáry před Genonim Jaškin a Češi se vrátili do hry.

Po srovnání dospěl zápas do prodloužení, v nájezdech rozhodl Řepík

V polovině utkání Češi odolali při trestu za příliš mnoho hráčů na ledě. V 35. minutě uvolnil Kubalík Řepíka, jemuž první střelu sice zblokoval Kukan, ale napodruhé český kanonýr zakončoval do odkryté branky.

V úvodu třetí části nedotáhl únik Nestrašil a snažil se přihrát Nečasovi, což mu nevyšlo. Poté pálil aktivní Moravčík a na druhé straně zahrozil Haas. Třetí třetina byla opatrnější, ale v její polovině se dostal díky individuální akci do nebezpečného zakončení Nečas.

Při Faksově čtyřminutovém vyloučení neproměnil po Hofmannově střele dorážku Baltisberger a další možnost neproměnil Niederreiter. V 56. minutě šel pykat Moser, ale Šulák fauloval unikajícího Vermina, který však nařízené trestné střílení neproměnil.

Duel dospěl do prodloužení, ve kterém měli Češi výhodu přesilové hry, Genoni ale svůj tým podržel. Vítěze nakonec určily nájezdy, ve kterých potvrdil své kvality Francouz. Nepřekonal jej ani jeden z pěti švýcarských exekutorů, z Čechů se poté trefil v páté sérii Řepík.

"Všiml jsem si, že brankář Genoni docela často vyjíždí, tak jsem si řekl, že půjdu do bekhendu. Zkusil jsem naznačit, abych ho rozpohyboval, pak jsem puk strhnul do bekhendu a měl před sebou dost odkryté brány. Tím, že jsem dal gól, tak se to asi povedlo dokonale," popsal rozhodující moment Řepík.

Další duel čeká reprezentaci ve čtvrtek, kdy se od 20:15 utká s doposud neporaženým Ruskem, které navíc ještě neinkasovalo.

ČR - Švýcarsko 5:4 po sam. nájezdech (1:1, 3:3, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. D. Kubalík (Nečas), 25. Moravčík (D. Sklenička, Hyka), 28. Jaškin (Moravčík, Nestrašil), 35. Řepík (D. Kubalík), rozhodující nájezd Řepík - 12. Niederreiter (Hofmann), 21. Hofmann (Andrighetto, R. Diaz), 23. Moser (Vermin, M. Müller), 28. Niederreiter (Moser, Untersander). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Reneau (USA) - Goljak (Běl.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 13:9. Využití: 1:3. Diváci: 6226.

ČR: Francouz - Gudas, Moravčík, Šulák, Hronek, D. Sklenička, Jordán, Polášek, Krejčík - Hyka, Faksa, Červenka - Řepík, Plekanec, D. Kubalík - Nestrašil, Nečas, Jaškin - Chytil, Horák, Kousal. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Švýcarsko: Genoni - R. Diaz, M. Müller, Untersander, Kukan, Fora, Frick, Genazzi - Rod, Schäppi, Scherwey - Niederreiter, Corvi, Andrighetto - Hofmann, Haas, Baltisberger - Riat, Vermin, Moser. Trenéři: Patrick Fischer, Christian Wohlwend a Tommy Albelin.

Josef Jandač (trenér ČR): "Vyhráli jsme za dva body, což v zápase, kdy jsme hráli 26 minut v oslabení a ještě čelili trestnému střílení, je pomalu zázrak. Pochopitelně disciplína byla špatná. Nedokážeme soupeře dostat pod tlak, že bychom se dostali do vedení. Tím, že dotahujeme nebo otáčíme zápasy, tak to stojí spoustu sil. Stálo to hodně nervů. Potom vám to už utíká z rukou, to už se nedá. Nejdřív na to jdete po zlém, pak po dobrém, když se to povede otočit, ubránit. Pak zase po zlém, pak zase po dobrém. Střídá se to. Není možné, abychom celý zápas ječeli po hráčích, to nikdo nechce. Ale musí si to ti kluci uvědomit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články