Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lotyši se povinnou výhrou nad Koreou udrželi v postupové hře

Hokejisté Lotyšska si na mistrovství světa v Herningu připsali první vítězství za tři body. Svěřenci Boba Hartleyho porazili nováčka elitní skupiny Jižní Koreu 5:0 a získali povinné body ve hře o postup do čtvrtfinále. Korejci naopak zůstávají bez bodového zisku, navíc vyšli podruhé za sebou střelecky naprázdno a mají hrozivé skóre 1:23. Dva góly dal Roberts Bukarts, tři asistence nastřádal Rodrigo Abols.

Radost hokejistů Lotyšska
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

I když se Lotyši  stejně jako Korejci, kteří podlehli Kanadě 0:10  museli zvedat po předchozí drtivé porážce, na ledě na rozdíl od duelu s Finy (1:8) dominovali. Bylo tak jen otázkou času, kdy svou převahu promítnou také do skóre.

"Věděli jsme, že poslední zápas musíme hodit za hlavu, i když to ve vaší mysli samozřejmě pořád zůstává," připustil Rodrigo Abols, že myšlenky na debakl s Finy nebylo snadné vytěsnit.

"Tušili jsme, že potřebujeme dobře bruslit a celkově to odpracovat, protože Korea je dobrým týmem, jež tady není nějakým nedopatřením," doplnil Abols.

První velkou možnost měl v osmé minutě Keninš, gólman Dalton se však vyznamenal. Pak sice Lotyši nevyužili přesilovku, během níž Balcers minul z dorážky branku, ale ve 12. minutě už se mohli radovat, když se ranou o horní tyč prosadil z mezikruží Meija.

Při ojedinělé příležitosti Korejců zakončoval nebezpečně Radunske, jenže gólman Merzlikins vytáhl ze svého repertoáru výborný zákrok lapačkou a udržel těsné vedení na straně Lotyšska.

Ještě před první přestávkou navíc Balcers po objetí branky naservíroval nádherně kotouč Keninšovi a pro toho nebylo nejmenším problémem zvýšit na 2:0.

"Soupeř dobře bruslil a navíc jsou jeho hráči v mnoha ohledech šikovní, takže jsme se museli mít na pozoru. Čekali na modré čáře na naše chyby a snažili se chodit do protiútoků tři na dva," všiml si Abols.

Favorizovaní Lotyši se tak dostali do pohody a snažili se definitivně rozhodnout, jenže v cestě jim mnohdy překážel gólman Dalton.

Druhou třetinu vyhráli na střely mezi tyče drtivě 18:4, ale gól přidali pouze jediný zásluhou Robertse Bukartse, který byl v posledních dvou sezonách jednou z klíčových opor extraligového Zlína.

Zkraje třetího dějství navíc využil přesilovku Balcers a Lotyši mohli začít šetřit síly.

Málem se jim to vymstilo při slibných situacích, v nichž se ocitli Kim Sang-uk a Kim Ki-song, ale Merzlikins nakonec čisté konto, k němuž mu stačilo 16 zákroků, uhájil. Ještě vteřinu před sirénou završil výsledek z další početní výhody Roberts Bukarts.

Korea - Lotyšsko 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Meija (Rubins), 19. Keninš (Balcers, Abols), 29. Roberts Bukarts (Karsums, Sotnieks), 42. Balcers (Indrašis, Abols), 60. Roberts Bukarts (Abols, Indrašis). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Mayer (USA) - Kilian (Nor.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 9:2. Využití: 0:2. Diváci: 5227.

Korea: Dalton - Plante, O Hjon-ho, I Ton-ko, Regan, Young, Kim Won-čon, So Jong-čon - I Jong-čon, Pak Čin-kjo, Šin Sang-hun - Swift, Čo Min-ho, Radunske - Kim Sang-uk, Kim Ki-song, An Čin-hi - Kim Won-čong, Pak U-sang, Šin Sang-u - Čon Čong-u. Trenér: Pek Či-son.

Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile - Roberts Bukarts, Džerinš, Indrašis - Karsums, Abols, M. Redlihs - Keninš, Pavlovs, Balcers - Rihards Bukarts, Jevpalovs, Meija - Razgals. Trenér: Bob Hartley.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články