Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slováci nezářili, první výhru dokázali ale proti Rakousku uhájit

Nebyl to z jejich strany kdovíjaký výkon a o výsledek se obávali až do závěrečných sekund, hokejisté Slovenska se přesto dočkali na mistrovství světa prvního vítězství. V souboji celků, které do střetnutí šly s bilancí dvou porážek, udolali Rakousko 4:2 a udrželi se v boji o čtvrtfinále. 

Hokejisté Slovenska se radují z gólu v síti Rakouska
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

V úvodním vystoupení šampionátu se jim hra soupeře bez brankáře stala osudnou. Čeští hokejisté v závěrečných sekundách dokázali vyrovnat a nakonec proti Slovensku slavili vítězství po prodloužení.

Proti Rakousku už si v závěrečných dramatických momentech svěřenci kanadského kouče Craiga Ramseyho vedli lépe. I když proti outsiderovi zejména ve třetí části nepodali kdovíjaký výkon a v posledních minutách se o první výhru na turnaji strachovali, trefa do prázdné brány jim přinesla důležité vítězství v boji o postup do play-off. V tabulce skupiny A mají na kontě 4 body.

"Ve třetí třetině jsme si to zkomplikovali, ale naštěstí jsme výhru udrželi. Odehráli jsme každopadně lepší zápas, než se může podle výsledku zdát. V některých fázích nás soupeř zatlačil a v tu chvíli nás podržel brankář Patrik Rybár i hráči, kteří se poctivě vraceli dozadu," řekl trenér Ramsay.

Začátek zápasu ovšem nečekaně patřil právě Rakušanům, kteří se už po necelých dvou minutách dostali do kuriózního vedení. Neškodné nahození Briana Leblera tečoval nešťastně kapitán Andrej Sekera, od jehož hole a následně i nohy puk doputoval za zaskočeného Patrika Rybára, jenž v brance nahradil nemocného Marka Čiliaka.

Slováci se z brzké rány ale dokázali brzy oklepat. V běžící páté minutě předvedli rychlý brejk, po němž přečíslení dva na jednoho zakončil zkušeně na bližší tyč střelou Marcel Haščák.

Vyrovnání dostalo Slováky do tempa a outsiderovi začali zatápět. Rakušané se chvilkami pouze bránili a brankáře Bernharda Starkbauma zaměstnával zejména veterán Ladislav Nagy, jehož dva pokusy neměly daleko k dosažení obratu. 

Na další zásah si však Slovensko muselo počkat do třiadvacáté minuty. Martin Fehérváry se blýskl krásným pasem přes půl hřiště, po němž Nagy vrátil puk na Tomáše Jurča a útočník Chicaga trefil nechytatelně pod břevno. "Viděl jsme Laca Nagye na útočné modré, tak jsem mu poslal puk. Byl to pěkný moment, ale v první řadě jsem rád, že jsme vyhráli za tři body. To je podstatné," řekl osmnáctiletý obránce Fehérváry.

Ve slovenském táboře bylo o chvíli později ještě veseji, když Christián Jaroš nahazoval puk, proti kterému nepovedeně zasáhl Starkbaum a kotouč štastně doskákal za brankovou čáru.

V ten moment vše vypadalo pro Slovensko ideálně. Jenže místo dalších gólů se začaly objevovat chyby defenzivy. Po jedné z nich se sám před Rybárem ocitl Alexander Rauchenwald a slovenský gólman musel vytáhnout výtečný zákrok.

Rakušané v závěru druhé části soupeře přitlačili a na začátku třetí třetiny se dočkali za aktivitu snížení. Gól naděje si připsal po dobrém uvolnění Peter Schneider.

Slováci v tu chvíli začali ustrašený a pasivní hokej. Nedařilo se jim ani v přesilovkách a v závěru se museli obávat o výsledek. Scénář z duelu z českem ale nepřipustili, když na konečných 4:2 dal při hře Rakouska bez brankáře i díky teči soupeře Michal Krištof.

Rakousko - Slovensko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Lebler (Hofer), 42. Schneider (Raffl) - 5. Haščák (Hovorka, Ďaloga), 23. Jurčo (Nagy, Fehérváry), 26. Jaroš (Fehérváry), 60. Krištof. Rozhodčí: Iverson (Kan.), Sjöqvist - Malmqvist (oba Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 6094.

Rakousko: Starkbaum - Schumnig, Unterweger, Ulmer, Viveiros, Schlacher, Heinrich, Peter, Altmann - Schneider, Hundertpfund, Ganahl - Hofer, Raffl, Lebler - Haudum, Komarek, Zwerger - Rauchenwald, Obrist, Spannring. Trenér: Roger Bader.

Slovensko: Rybár - Čajkovský, Sekera, Ďaloga, Graňák, Jaroš, Fehérváry, Jánošík, Grman - Jurčo, Krištof, Nagy - Bakoš, Hovorka, Haščák - Svitana, Buc, Bondra - Kudrna, Marcinko, Cingel. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články