Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Trpělivý výkon se spolehlivým Vejmelkou. Češi jsou po výhře nad USA ve čtvrtfinále

Ani letos nebude národní tým chybět ve čtvrtfinále mistrovství světa. Definitivně o tom rozhodl těsný triumf 1:0 nad Spojenými státy, který v Tampere zařídil Matěj Blümel. Brankář Karel Vejmelka předvedl perfektní výkon a vychytal nulu, protože v závěru ve dvou dobrých příležitostech selhal kapitán Američanů Seth Jones. Přímý přenos utkání Finsko - Česko sledujte na programu ČT sport a ČT sport Plus v úterý od 19:00.

"Potřebovali jsme takový zápas, kdy budeme vést a dotáhneme to do vítězného konce, i když to bylo s těsným výsledkem, ale tohle nás může zase jenom posunout dál," řekl Vejmelka.

"Hráli jsme dobře do obrany. I v útoku. Za stavu 1:0 jsme jenom neseděli vzadu a snažili jsme se dát víc gólů. Bylo tam docela dost šancí, ale bohužel to tam nespadlo. Gólman (Swayman) chytal výborně, i Karel chytal výborně. Takové vítězství určitě potěší," hodnotil David Krejčí.

Oba týmy vstupovaly do utkání se stejnou sadou motivací, kterých bylo hned několik – stvrdit postup do čtvrtfinále turnaje, vylepšit si pozici v tabulce a naladit se na poslední duel základní skupiny.

Do puntíku se to nakonec podařilo národnímu týmu, kterému k jistotě vyřazovacích bojů stačil i bod. Svěřenci finského trenéra Kariho Jalonena mají zároveň v kapse nejhůře třetí místo v základní skupině B v Tampere. Znamená to, že se určitě vyhne v prvním kole play-off vítězi helsinské skupiny A.

Třetí bod předzápasových přání došel také k naplnění. Po třetí výhře v řadě se do dalšího průběhu nejlépe naladil z celého týmu Vejmelka, jenž podal proti Spojeným státům klidný a spolehlivý výkon, připsal si 24 úspěšných zákroků a čistým kontem si určitě zvedl sebevědomí před klíčovým zápasem šampionátu.

"Musím poděkovat klukům, protože hráli neuvěřitelně a spoustu střel zblokovali, takže je to hlavně jejich zásluha. Mě už tam pár puků trefilo a měl jsem takové rutinní zákroky, které musím na této úrovni chytat. Je to týmový výkon a jsem rád za tři body," uvedl k čistému kontu Vejmelka.

Dá se totiž očekávat, že v posledním zápase skupiny proti domácím Finům dostane přednost Marek Langhamer, aby byla česká jednička na čtvrtfinále odpočinutá.

Tři body českému týmu nakonec přinesla situace už z osmé minuty. Matěj Blümel se prosadil ze samostatného úniku, do kterého ho vyslal Hynek Zohorna po chybě Lukea Hughese na útočné modré čáře Američanů. Blümel předvedl povedený blafák do forhendu a na turnaji se zlepšil na bilanci čtyři góly a stejný počet asistencí.

Gólovou pojistku se však nepodařilo přidat, a to ani v početních výhodách. Přesilovky se poněkud zasekly a postrádaly potřebnou lehkost. A když už se Češi dostali do kombinace a dobrých střeleckých pozic, trápil reprezentanty americký brankář Jeremy Swayman. Několikrát si vylámali zuby Davidové Pastrňák a Krejčí, tedy současný a bývalý spoluhráč z Bostonu v NHL.

Naprázdno vyšla také dlouhá pětiminutová výhoda, když Kieffer Bellows obdržel trest na pět minut za úder loktem do hlavy v souboji s Radimem Šimkem. Další ránu, pro změnu pukem, schytal další obránce Filip Hronek a ve třetí třetině musel zamířit do šatny na šití.

Skupina B (Tampere):

ČR - USA 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávka: 8. Blümel (H. Zohorna). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Ingram - Chaput, Van Oosten (všichni Kan.). Vyloučení: 3:1, navíc Bellows (USA) 5 min. Bez využití. Diváci: 5270.

ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

USA: Swayman - Seth Jones, Megna, Peeke, Schmidt, L. Hughes - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Kuhlman, Tynan, Bellows - Meyers, Gaudette, Farrell - Watson, Lafferty, Hayden - Lettieri. Trenér: David Quinn.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články