Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Češi jdou na Američany. Ve hře je definitivní postup do play-off i lepší umístění pro čtvrtfinále

Prvním soupeřem české reprezentace ze závěrečného dvojduelu ve skupině mistrovství světa jsou Spojené státy. Národní tým, jenž chce navázat na dvě výhry v řadě, potřebuje k jistotě postupu do vyřazovacích bojů bod. Přímý přenos utkání USA – Česko sledujte na programu ČT sport a ČT sport Plus od 15:00.

Ve stejné pozici jsou však i Američané. Oba týmy navíc usilují o co možná nejlepší umístění v základní skupině B v Tampere. Kdo vyhraje za tři body, nebude v tabulce horší než třetí. Pro čtvrtfinále se už totiž rýsují případní soupeři z čela helsinské skupiny A. České reprezentanty poté čeká na závěr první fáze turnaje souboj s domácím Finskem.

"Nejtěžší soupeři přišli na konec. Rozebrali jsme si všechny věci na videu a řekli jsme si, co chceme hrát. Musíme hrát hokej, který se po nás chce a který jsme tady předváděli první třetinu s Lotyšskem. Když do toho zápasu vstoupíme takhle a budeme hrát celých šedesát minut, tak věřím, že to dobře dopadne," uvedl obránce Jan Ščotka.

Američané dosud na turnaji vyhráli čtyři z pěti utkání, naposledy dokázali gólem v prodloužení zdolat i silné Švédy a postupně se zvedají. Jediným přemožitelem zámořského výběru je domácí Finsko, které zvítězilo 4:1, pod prohru se ale výrazným způsobem podepsal zkrat útočníka Austina Watsona, jenž byl zkraje druhé třetiny vyloučen na pět minut a do konce utkání za faul na hlavu, jeho spoluhráči pak v oslabení dvakrát inkasovali a ve vyrovnané partii rázem prohrávali 0:3.

"Ke každému utkání musíme přistupovat jako k duelu play-off. Zápas od zápasu teď jdeme na silnější soupeře. Kluci mají tu sílu obrovskou, ale je potřeba se vyvarovat takových těch hlušších míst, která tam máme," řekl asistent trenéra Libor Zábranský s odkazem na druhou polovinu duelu s Lotyšskem a utkání proti Norsku.

"S Norskem jsme tam měli hodně ztrát na modrých čarách, kdy nám otáčeli hru, ve druhé třetině tam pak bylo během deseti minut těch drobných chyb hodně, v té třetí přišla tři zbytečná vyloučení. A toho je třeba se vyvarovat, protože ty čím dál těžší týmy, na které půjdeme, mají provedení přesilovek kvalitní a za stavu 3:1 si vyloučení nemůžeme dovolit," zdůraznil Zábranský. "Věřím, že vydržíme hrát dobře celých šedesát minut," dodal.

Od posledního vzájemného souboje s Američany už uběhly čtyři roky. "Bude to těžký zápas, mají tady mladý a bruslivý tým, fyzicky zdatný. My máme za sebou ale dvě výhry, nějaké sebevědomí jsme také načerpali. Věřím, že do zápasu dobře vstoupíme, konečně budeme hrát celých šedesát minut a zápas zvládneme," přál si útočník Matěj Blümel, který se dal dohromady po otřesu po střetu s Andreasem Martinsenem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články