Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Párkrát jsme se pohádali, když mi táta pískl ofsajd, směje se Blümel. S týmem chce na MS překvapit

Na české juniory na šampionátu shlíží bedlivě rodiče, v některých případech zároveň trenéři a Matěje Blümela pozoruje ještě k tomu bývalý rozhodčí. Pardubický odchovanec byl v prvním utkání aktivní a jeho trefu do sítě Ruska (4:3) viděl také otec Petr Blümel, někdejší čárový sudí. Druhé utkání českých reprezentantů proti Německu sledujte od 15:00 na programu ČT sport či webu ctsport.cz.

Juniorský reprezentant Matěj Blümel
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Bylo to úžasný. Přišel jsem po zápase ven a tam viděl dvacet lidí od nás z Pardubic. Spolužáci, rodina a kamarádi. Strašně jsem si utkání užil a doufám, že nás budou podporovat dál. Čeští diváci jsou nejlepší na světě a my jim děkujeme, že nám fandí," vysekl hned poklonu Blümel.

Po utkání ho přivítal i otec Petr. Zkušený arbitr, který odřídil jako čárový úctyhodných 930 zápasů v extralize. "Rodiče jsou asi pyšní, ale nepotřebuju, aby mi to říkali každý den. Slýchávám to od dalších lidí, když se s nimi bavím. Za vše ale rodičům moc děkuju. Snažím se jim splácet, co pro mě udělali, jak nejlépe můžu," vyprávěl devatenáctiletý forvard.

Povedlo se mu to třeba proti sborné. Překvapil svižnou střelou nad vyrážečku gólmana Jaroslava Askarova a poslal český tým do vedení 3:2. Od otce mohl slyšet pochvalu a zároveň i jiný úhel pohledu na výkon. "Táta mi říká dva typy věcí. Co mám udělat po hokejové stránce, ale občas i co nemám dělat a jaké zákroky si můžu dovolit," řekl Blümel.

Každopádně k rozhodcovství to Blümela mladšího nikdy netáhlo. "Chtěl jsem hrát hokej. Nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že budu rozhodčí. Myslím si, že moje práce je o trochu lepší než tátova," usmíval se reprezentační útočník.

Koketoval však i s tenisem. "Byla jedna doba v jedenácti, dvanácti letech, kdy jsem chtěl chodit víc na tenis. Pak se to nějak zlomilo a vybral jsem si hokej," uvedl Blümel. "Nesnesl jsem moc prohry, když jsem byl na kurtu sám. Když se prohraje tady s klukama, tak to přece jen není tak velké zklamání," dodal.

Otcových úspěchů v pruhovaném dresu si váží a musel občas snést z publika pokřikování. "Věděl jsem jakou má práci. Moc jsem to nevnímal, byl jsem na něj pyšný, že jsem ho viděl na olympiádách. Pro mě je to super rozhodčí. Ať si říká, kdo chce, co chce," pronesl syn rozhodčího, který pískal na třech olympiádách a čtyři finále mistrovství světa.

Rozlučka čárových sudí Petra Blümela (úplně vlevo) a Stanislava Barvíře
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

I Blümel mladší si vyzkoušel, jaké to je hrát pod přísným dohledem táty. "Stalo se, že pískal některá utkání, myslím v dorostu. Pak jsme se kvůli tomu párkrát pohádali, když písknul ofsajd, který nebyl. Ale nedovolil bych si na něj nadávat, jen potichu," smál se křídelní forvard.

Jde vůbec, aby otec pískal syna? "V těch dorostech se to ještě tolik neřeší. Teď v extralize jsem ale byl v situaci, kdy táta dělal videorozhodčího. Měl jít dělat video do Pardubic a nemohl, protože jsem hrál já," upřesnil Blümel.

V Dynamu, které momentálně uzavírá extraligovou tabulku, paradoxně i přes špatné výsledky sbírá zkušenosti. "Jsem moc rád, že jsou se mnou v kolektivu starší kluci, kteří nám mladým pomáhají. Je to pro mě první sezona mezi muži a chci, aby mě to posunulo výš," prohlásil.

Vizitky Blümelových

Matěj Blümel
- 19 let, pravé křídlo
- Klub: Dynamo Pardubice
- Statistiky v extralize: 18 utkání - 2 góly + 1 asistence
- Draft: 2019, 4. kolo, 100. pozice, Edmonton Oilers
- Reprezentační výsledky: 4. místo na MS U18 v roce 2018 a ve stejné sezoně 2. místo na Hlinka Gretzky Cupu

Petr Blümel
- 46 let, čárový rozhodčí
- Statistiky v extralize: 930 odřízených duelů
- Úspěchy: 3x olympijské hry, 7x mistrovství světa (z toho 4 finále - díky tomu rekordman Mezinárodní hokejové federace)

Na domácím šampionátu má se spoluhráči velkou motivaci. Ukázat, že podceňovaný celek nemusí naplnit chmurné předpoklady. 

"Jeli jsme loni na Hlinka Gretzky Cup, kde jsme skončili druzí a na osmnáctkách jsme byli čtvrtí. Tam nám taky nikdo moc nevěřil. Nedůvěra není oprávněná, ale moc se na to nedíváme, snažíme se hrát jako jeden tým a uvidíme, kam to dotáhneme," prohlásil.

Základ výsledků této party je spolehlivý brankář Lukáš Dostál podpořený zodpovědnou obranou. "Všichni to vidí, že máme nejlepšího gólmana v tomto ročníku. Musíme mu pomoct a od toho se všechno odvíjí. Když hrajeme dobře do obrany, můžeme mít i dobrý útok. Přesně to se povedlo proti Kanadě ve čtvrtfinále na osmnáctkách," připomněl velké vítězství nad Lafrenierem a spol. 2:1 v ruském Čeljabinsku. Tehdy parta i s Blümelem skončila čtvrtá. Jak dopadne teď v Ostravě?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články