Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Čtyři body, ale i několik tvrdých hitů. Lafreniere není jen dalším "hračičkou"

V rozhovoru je spíš ještě plachý, o to sebevědoměji vystupuje v osmnácti letech na ledě. Alexis Lafreniere, plánovaná jednička příštího draftu NHL, naplno ukázal ve vyhecovaném utkání proti Spojeným státům výjimečné hokejové přednosti. Čtyřmi body a hlavně vlastní vítěznou gólovou akcí těsně před koncem zápasu zajistil Kanadě první výhru na turnaji. A předvedl i něco navíc. Přímý přenos utkání Rusko – Kanada sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v sobotu od 19:00.

Alexis Lafreniere
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Lafreniere je jako největší kanadská hvězda na šampionátu juniorů dalším ze zástupců nadějných mladíků, kteří mají v budoucnu dominovat v NHL. O jeho hokejových předpokladech se ví dlouhodobě, přesto proti USA znovu uchvátil.

V 51. minutě nejprve přidal druhou gólovou nahrávku na další trefu kapitána javorových listů Barretta Haytona a opět to bylo v přesilovce. Kanada vedla 4:2 a zdálo se, že je po zápase.

"Je neuvěřitelný. Celý zápas předváděl spoustu schopností. Nemohl jsem si přát lepší přihrávky," uvedl Hayton na adresu Lafreniera.

Je nám líto, video expirovalo.
Duel USA s Kanadou se změnil v přestřelku

Jenže Američané se dokázali dvěma pozdními brankami na soupeře dotáhnout a drama mělo za stavu 4:4 vrcholit. A hlavní slovo si vzal Lafreniere.

Hned po následném buly zariskovali Američané při rozehrávce v obranném pásmu a toho největší kanadský talent dokonale využil. Ze vzduchu si zpracoval letící puk hokejkou a po pouhých sedmi sekundách hry vrátil Kanadě vedení po rychlém blafáku do forhendu.

"Měl jsem štěstí, že jsem puk sklepl na led. Snažil jsem se dostat ho k brance a měl jsem štěstí, že jsem dokázal skórovat," hodnotil skromně Lafreniere rozhodující moment utkání. "Jeho trefa? Důležitý gól od důležitého hráče ve správný čas," popsal trefně Hayton.

V závěru pak přihrál na pojistku do prázdné brány a z utkání, které Kanada nakonec zvládla po přestřelce 6:4, tak vyšel s úchvatnou bilancí 1+3. "Snažím se hrát tak dobře, jak to jen jde pro tým," dodal Lafreniere.

Ale nebyly to jen gólové akce, kterými zvedal Lafreniere diváky v ostravské hale ze sedaček. Proti Spojeným státům předvedl i na jeho parametry překvapivě důraznou fyzickou hru. V jednom střídání stihl rozdat dva tvrdé hity soupeřům a kanadské publikum bylo rázem u vytržení. Nakonec jich předvedl minimálně pět.

"Nejsem překvapený. Myslím si, že když chce někoho dohrát, tak se nestydí to udělat. Nepřekvapuje mě to. V zápasech, jako je tento (proti USA), chce každý rozdat pár hitů," prozradil Lafrenierův spoluhráč Joe Veleno.

Kdepak, Lafreniere širokému obecenstvu dokazuje, že není jen dalším z řady šikovných hráčů, kteří se jen "mazlí" s pukem. Vedle rychlosti a vytříbené techniky předvádí tento hotový hokejista v honbě za turnajovým zlatem a pozicí číslo 1 pro červnový draft výjimečnou komplexnost. V jakém klubu NHL zakotví?

Zdroj
ČT sport, Twitter

Hlavní zprávy

Nejčtenější články