Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Fanoušci byli motor, který nás hnal dopředu, chválil Dostál publikum a deptal Rusy

Zase na něho byl spoleh. Brankář Lukáš Dostál pomohl reprezentaci na domácím šampionátu hokejistů do 20 let k důležité výhře nad Ruskem 4:3. Jeho výkon postupem utkání gradoval a závěrečný nápor sborné společně s kolegy ustál.

Lukáš Dostál
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Dostál pochytal 33 ruských střel. "Byl to určitě náročný zápas. Kluci předvedli fantastický výkon, blokovali plno střel. Chci jim poděkovat, protože to přede mnou odehráli parádně," vysekl brněnský odchovanec spoluhráčům poklonu.

V první dvacetiminutovce Rusové přestříleli český tým 18:5. Do kabin se odcházelo za stavu 2:2, přitom svěřenci Václava Varadi nejdříve o dvě branky vedli. "Trochu nás to nakoplo, jenže pak jsme udělali pár faulů. Rusové to proměnili a do druhé třetiny se šlo v podstatě od nuly. Klíčové ale bylo, že jsme ten nápor způsobený přesilovkami udrželi," prohlásil gólman finského Ilvesu Tampere.

V početních převáhách soupeře musel být stále ve střehu. Mladí hráči sborné totiž neustále kombinovali. "V první třetině v přesilovkách hráli hodně cross přihrávky. Pak se to podle mě snažili zjednodušit a víc stříleli, ale my jsme byli vždycky připravení a kluci zblokovali hodně střel. To, že jsme Rusy nepustili do vedení, hrálo svou roli," vypozoroval Dostál.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Rusko

Zase prokázal, že s ním nic nehne. Pořád se koncentruje. Co na tom, že je stěžejní prvek české sestavy a spoléhá se na něj. Nebo, že mu v úplném úvodu jedna dvě střely vypadly. Dostála nervozita minula obloukem.

"Úplně v klidu. Dlouho jsem se na turnaj těšil, protože když jsem se díval, jak v Ostravě hráli parahokejisté, atmosféra byla skvělá. Chci fanouškům touhle cestou poděkovat, protože byli parádní a byl to motor, který nás hnal dopředu," sdělil devatenáctiletý brankář.

Askarov zažil špatný den

Dostálův protejšek Jaroslav Askarov, který patří Petrohradu a je tipován do první desítky budoucího draftu, pohořel. Ze 17 střel propustil čtyři a svým výkonem příliš nepřesvědčil. Před třetí části byl střídán Amirem Miftachovem. 

Ani nepříjemný moment kamaráda v první minutě duelu s ním nezacloumal, když Jakub Lauko ležel na ledě s bolestivou grimasou a držel se za koleno. "Zákrok jsem ani neviděl. S Kubou jsme velcí kamarádi, takže mě to samozřejmě mrzí. Na druhou stranu jsem se musel soustředit na svůj výkon a tyto věci mě nemohou moc ovlivnit," upozornil.

Čeští mladíci získali vzpruhu do dalšího duelu turnaje, který odehrají v sobotu od 15:00 proti Německu. "Bylo to parádní vítězství a před skvělými diváky. Nechci říct, že to z nás spadlo, ale tato výhra je určitě povzbuzující do toho začátku turnaje. Do dalších utkání musíme jít s pokorou a zase od nuly. Připravíme se stejně jako na Rusy," uzavřel Dostál.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články