Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Nezlomní junioři. Češi vytěžili z minima šancí překvapivou výhru nad Ruskem

Na úvod zaskočili jednoho z hlavních favoritů na celkový triumf a správným způsobem odstartovali domácí šampionát v Ostravě a Třinci. Čeští mladíci do dvaceti let překvapili v prvním utkání mistrovství světa sbornou efektivní střelbou a po vítězství 4:3 si připsali do tabulky cenné tři body. Přímý přenos dalšího utkání Česko – Německo sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v sobotu od 15:00.

Radost českých hokejistů do 20 let
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Taková gólová přestřelka se na začátek světového šampionátu nečekala. Zvlášť, když v brankovišti nastoupil Lukáš Dostál a talentovaný Rus Jaroslav Askarov. Čeští junioři v utkání proti Rusku dvakrát vedli (2:0 a 3:2), ale sborná našla vždy odpověď.

Potřetí poslal výběr Václava Varadi do náskoku Jan Jeník ve dvojnásobné přesilové hře a na jeho přesnou trefu do horního rohu už soupeř nezareagoval. "Myslím si, že jsme to rozhodli hlavně bojovností. Pokyny byly hrát jednoduše, to se nám dařilo, zblokovali jsme hodně střel. Není nic hezčího než porazit Rusy," uvedl obránce a kapitán výběru Libor Zábranský.

Češi tak vykročili do turnaje nečekanou výhrou, kterou ale budou muset potvrdit v dalším zápase ostravské skupiny B proti nevyzpytatelnému Německu. Kaňkou je ale zranění Jakuba Lauka, který odstoupil s bolavým kolenem.

"Je to nepříjemné, když vidíte někoho, jako je 'Laukič' nebo kohokoliv z kamarádů, ležet. Rozhodčí to posoudil, jak to posoudil, a my jsme se akorát semkli a pro Kubu jsme to vyhráli," dodal Zábranský k nepotrestanému zákroku na českého útočníka.

Čeští reprezentanti přitom vytěžili ve vítkovické hale z minima šancí maximum. V zápase herně i střelecky dominoval ruský tým, ale Askarov svým výkonem nepotvrdil, že by měl být nejvýše postaveným brankářem na červnovém draftu NHL. Po čtyřech inkasovaných gólech po dvou třetinách dokonce přepustil místo na závěrečnou část kolegovi Amiru Miftachovovi.

O Askarově osudu v zápase rozhodla Jeníkova trefa v početní výhodě za stavu 3:3. Rusové se nechali vyloučit do tří na konci druhé třetiny a Češi klíčovou situaci zužitkovali hned po čtyřech sekundách.

Před ním se prosadil jako první Šimon Kubíček v klasické přesilovce bombou od modré čáry, po něm Jan Myšák po úniku dvou na jednoho a na průběžných 3:2 upravil Matěj Blümel po individuální akci v útočném pásmu. Michal Teplý si nakonec připsal tři gólové nahrávky.

Za sbornou korigovali Vasilij Podkolzin a dvakrát Jegor Zamula, potřetí už ale Rusové nevyrovnali, také proto, že Dostál v závěru český tým podržel. Společně s obranou obstál i při vyloučení Martina Haše. Soupeř se navíc nevyvaroval zbytečných faulů v posledních minutách. Reprezentanti ale potřebují výsledek potvrdit proti Německu, aby se vyhnuli případným záchranářským starostem.

"Atmosféra byla famózní. Byl to takový sedmý hráč na ledě a hnalo nás to, pomohlo nám to vyhrát. Do půlnoci si to užijeme, oslavíme to, ale zítra je už nový den a musíme makat naplno do dalšího zápasu s Německem," uzavřel Zábranský.

Česká republika - Rusko 4:3 (2:2, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Kubíček (Teplý, Jeník), 8. Myšák (Teplý), 26. Blümel, 38. Jeník (Teplý, Šír) - 11. Zamula (Chovanov, Denisenko), 15. Podkolzin (Marčenko, Romanov), 27. Zamula (Voronkov, Alexandrov). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), MacFarlane (USA) - Obwegeser (Švýc.), Synek (SR). Vyloučení: 6:8, navíc Galeňuk (Rus.) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 8693.

ČR: Dostál - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Teplý, Jeník, Pekař - Pytlík, Šír, Lauko - Raška, Čajka, Myšák - Šik, Pavel, Blümel. Trenér: Varaďa.

Rusko: Askarov (41. Miftachov) - Žuravljov, Romanov, Zamula, Malyšev, Galeňuk, Pylenkov - Dorofejev, Chovanov, Denisenko - Alexandrov, Voronkov, Sokolov - Podkolzin, Morozov, Marčenko - Grošev, Sorkin, Rtiščev. Trenér: Bragin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články