Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kanada děkuje Lafrenierovi. Největší naděje javorových listů zařídila triumf nad USA

Hokejový dezert v podobě zámořského derby na závěr prvního dne světového šampionátu juniorů se musel líbit. Kanaďané otočili duel proti USA z 0:2 na 6:4 po povedené druhé části hry, rozhodnutí ale zařídil až v samotném závěru Alexis Lafreniere. Ve druhé skupině A se z vítězství radovali po boji Švédové a Švýcaři. Přímý přenos utkání Rusko - Kanada sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v sobotu od 19:00.

Utkání Kanada "20" – USA "20"
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Snažili jsme se hrát pořád jednoduše, dostávat puky na bránu a vyšlo nám to. Naše přesilovka byla dobrá. Chceme na sobě pořád pracovat, zlepšovat se a být připraveni na další duel," řekl Lafreniere k povedenému obratu.

Oba zámořské týmy předvedly, jak se mají hrát přesilové hry. Američané využili tři početní výhody z pěti po dvou zásazích Shanea Pinta a jednom Arthura Kaliyeva a Kanaďané taktéž.

Je nám líto, video expirovalo.
Duel USA s Kanadou se změnil v přestřelku

Pro vývoj zápasu jako důležitá se ukázala prostřední pasáž hry. Kanaďané za nepříznivého stavu 0:2 vstřelili ve druhé třetině tři góly, když na Connora McMichaela navázali Barrett Hayton a Nolan Foote – syn bývalého obránce Colorada Adama Foota – a šli do trháku.

V závěru sice Američané dokonce srovnali, ale největší talent Kanady Alexis Lafreniere zařídil individuální akcí vítězný gól. V zápase nakonec zaznamenal čtyři body díky třem asistencím.

"Měl jsem štěstí při zpracování puku. Pak jsem se snažil dostat puk do brány. Vždy se snažím hrát pro tým, jak nejlépe umím," dodal Lafreniere.

V Třinci se dařilo Švédům a Švýcarům

Severské derby mezi Tre kronor a Suomi zvládli lépe Švédové. O jejich výhře 3:2 nad velkým rivalem rozhodl v prodloužení talentovaný Alexander Holtz.

Finové vedli od 17. minuty po brance Patrika Puistoly, ale ve 22. minutě vyrovnal Nils Höglander, který předvedl parádičku po vzoru Fina Mikaela Granlunda z mistrovství světa 2011 v Bratislavě. Nabral puk za brankou na čepel hole a hodil ho za záda gólmana Justuse Annunena. Finsku vrátil vedení ještě ve druhé části Kristian Tanus, ale v 55. minutě vyrovnal Samuel Fagemo a v čase 64:55 rozhodl v přesilové hře Alexander Holtz.

Je nám líto, video expirovalo.
Höglander ozdobil duel Švédska s Finskem nádherným gólem

"Trénuju tenhle trik hodně, už se mi povedl letos i ve švédské lize. Vím, že to umím proměňovat. Je to legrace," řekl Höglander, který hraje ve Švédsku za Rögle. "Ani nevím, proč jsem se tak rozhodl, ale ten gól jsme potřebovali. Jsem rád, že to vyšlo a pomohlo týmu k vítězství. Hráli jsme dobře, měli jsme hodně šancí," dodal.

K překvapení se schylovalo v prvním zápase třinecké skupiny, kde outsider z Kazachstánu dlouho trápil Švýcarsko. Favorité šli třikrát do vedení, ale asijský zástupce pokaždé srovnal a po dvou třetinách byl stav nerozhodný 3:3. Zlom nastal až v závěru, ve 49. minutě se prosadil Wetter a pojistku na konečných 5:3 přidal svým druhým gólem v utkání Verboon.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:

Skupina A (Třinec):

Švýcarsko - Kazachstán 5:3 (2:1, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Verboon, 19. Gerber (Aebischer), 31. Salzgeber, 49. Wetter (Aebischer, Sopa), 54. Verboon - 16. Musorov (Bojko), 25. Djomin (Bondarenko), 36. Musorov. Rozhodčí: Hejduk (ČR), Vikman (Fin.) - Bowles (USA), Huseby (Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 1397.

Švédsko - Finsko 3:2 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 22. Höglander (Fagemo), 55. Fagemo (Höglander), 65. Holtz (Berggren) - 17. Puistola (Honka, Tanus), 34. Tanus (Puistola). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Morozov (Rus.) - Merten (Něm.), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0: Diváci: 4471.

Skupina B (Ostrava):

Kanada - USA 6:4 (0:2, 3:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 24. McMichael (Thomas), 27. Hayton (Lafreniere), 34. Foote (Smith), 51. Hayton (Lafreniere, Veleno), 57. Lafreniere, 59. Lavoie (Lafreniere) - 4. Pinto (Jones, Brink), 19. Kaliyev (Zegras, Turcotte), 53. Robertson (Wahlstrom, Pinto), 57. Pinto (Robertson). Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Heikkinen - Hägeström (oba Fin.), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 3:3. Diváci: 8693.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články