Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Češi potřebují bodovat proti severoamerickým velmocem. První jsou na řadě Spojené státy

Po porážce s Německem si zkomplikovali situaci ohledně postupu a v zamotané ostravské skupině B jim s největší pravděpodobností nezbývá než bodovat v zápasech proti USA nebo Kanadě. Svěřenci trenéra Václava Varadi se nejprve střetnou v dalším programu juniorského šampionátu s Američany, kteří porazili Rusy 3:1. Přímý přenos utkání sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 19:00.

Vážnost situace si po nezdaru s Německem (3:4) uvědomují úplně všichni, jak hráči, tak trenéři. "Máme před sebou dva těžké zápasy, ale budeme se soustředit na to, co nás čeká nejdřív. Bylo potřeba, aby kluci viděli, co jsme dělali dobře a co špatně v zápase s Německem," vrátil se asistent trenéra Patrik Eliáš k předchozí porážce.

"Závěr byl výborný. Myslím si, že když budeme takto hrát proti Americe a Kanadě, tak budeme pro ně nepříjemný soupeř. Každý zápas je jiný, nemáme se čeho bát," uvedl útočník Matěj Pekař.

I přes nekomfortní stav v těžké skupině neklesá Eliáš na mysli a snaží se nahlížet věci pozitivně. "Myslím si, že v naší skupině může každý porazit každého. Na tomto turnaji se může stát cokoliv a kluci musí taky takhle přemýšlet. Do zápasu musí jít s čistou hlavou," burcoval bývalý skvělý útočník New Jersey Devils po českém tréninku ve dni volna.

Čeští junioři se potřebují vyvarovat zejména zbytečných faulů a hry v oslabení. Proti Německu zaznamenali devět menších trestů a další dva vyšší tresty za vražení na hrazení. Dohromady tak inkasovali 38 trestných minut. Němci přesilovku třikrát využili. V početních výhodách se navíc daří i Američanům, na turnaji zužitkovali už čtyři.

"Musíme bodovat v těchto zápasech. My pro to neuděláme víc, než co od kluků chceme, a to je disciplína, soudržnost a hrát systém, jaký chceme. Potřebujeme všechny kluky, aby odváděli vše, co mají – s odhodláním a zarputilostí," řekl Eliáš.

Možná dojde i ke změnám ve složení zápasové sestavy. Vyloučeno není promíchání útočných formací nebo obsazení brankoviště, kde by mohl dostat příležitost Lukáš Pařík.

"Člověk na to kouká ze všech stran, jak se nám každý jeví individuálně i jako pětka. A samozřejmě si to vyhodnotíme, pokud to budeme chtít do zápasu nějak obměnit, tak to obměníme," vzkázal Eliáš.

"Kluci chtějí mít úspěch a víme to. Někteří kluci jsou ale ještě mladí a ego musí jít stranou. A turnaj je opravdu krátký. Není to v tom, že by kluci nechtěli, ba naopak – možná chtějí až moc. Ale někteří mají víc zkušeností z těchto turnajů a musí pochopit, že vůbec nejde o individuality. Je to fráze, ale pravdivá – musí hrát jako jeden tým," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články