Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Německé pušky přetlačily Čechy v přesilovkách. Prohra komplikuje šance na čtvrtfinále

Čeští junioři zapnuli pozdě. Ve druhém utkání na domácím šampionátu prohrávali s Němci dvanáct minut před koncem už o tři branky a ani velký finiš neodvrátil porážku 3:4. Nezdar ztížil situaci svěřenců Václava Varadi s postupem do play-off, domácí hokejisty totiž čekají ještě ve skupině B favorizovaní Američané a Kanaďané. Soupeř rozhodl využitím tří přesilovek, Češi zužitkovali dvě.

Němečtí mladíci se radují v utkání proti Česku
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Zklamaní jsme všichni. Přáli jsme si, aby to vyšlo a měli jsme trochu nějaký klid. Zakopali jsme se do toho sami špatným výkonem a teď se z toho dostaneme jen sami," vzhlížel kapitán mužstva Libor Zábranský už k duelům s USA a Kanadou.

Obávané předpoklady se naplnily. Němci už v utkání s USA ukázali svůj potenciál (3:6). Jména jako Tim Stützle, John-Jason Peterka, Dominik Bokk a Moritz Seider stojí za zapamatování. Právě tyto vycházející hvězdy západního souseda úřadovaly v přesilovkách.

V prvním duelu proti Američanům využili Němci dvě početní převahy, proti českému týmu tři. Přemotivovanost, nešikovnost? Dá se polemizovat, každopádně domácí výběr pustil soupeře k jeho největší zbrani už v úplném úvodu utkání. Hned po devíti sekundách podrazil protihráče Matěj Pekař.

"Měli jsme šílený start. Faul po pěti vteřinách, inkasovat gól, to jsme v plánu neměli. To je pak obtížné. Chtěli jsme na ně vletět, věděli jsme, že mají zápas z předchozího dne. Vyloučení nám ale vzalo šmrnc," hořekoval kouč Václav Varaďa. 

Následnou přesilovku svým důrazem Němci potrestali. Před branku se natlačil Lukas Reichel a puk si nešťastně srazil bruslí do sítě Martin Hugo Haš. Nabuzení svěřenci Tobiase Abstreitera přidali druhou trefu po sedmi a půl minutách, výjimečně při hře pět na pět. John-Jason Peterka přesně zakončil povedenou kombinaci se Stützlem.

"Jde o velice kvalitní tým. Musíme se na každý zápas dobře připravit. Myslím si, že nejsou o moc horší než Amerika nebo Kanada. Viz malý kluk s osmičkou, s mřížkou Stützle. Jsou velice zajímavé mužstvo," ocenil soupeře Zábranský.

A to ještě v další početní výhodě, opět po vyloučení Pekaře a pasu Stützleho, velkou šanci neproměnil Dominik Bokk. Skvělým rozštěpem se blýskl Lukáš Dostál. Ještě do přestávky stihl přesnou ranou do horního růžku v přesilovce snížit Haš a napravit smolnou branku.

Jenže teď se budeme opakovat, soupeř znovu udeřil v nestandardním počtu hráčů na ledě. Nedisciplinovanost kapitána Libora Zábranského za vražení na hrazení a k tomu desetiminutový trest přišel domácí draho. "Pravidla jsou nějak nastavená a musíme je respektovat. Doufáme, že se to v dalším zápase nestane," řekl přední bek celku.

Bokk dvakrát udeřil a zařídil rozhodující trhák

Minutu a 26 sekund dlouhou výhodou pěti proti třem Němci nepohrdli. Seider vyzval Bokka, který svižnou ranou propálil Dostála pod betonem. Devatenáctiletý forvard, který byl součástí trejdu do Caroliny za hvězdného beka Justina Faulka, se prohnal českou obranou jak jinak než v přesilovce a zvýšil už na 4:1. A to mohl v utkání vstřelit hattrick, ale Dostál byl proti.

"Nemohli jsme se do toho dostat, byla tam spousta zbytečných vyloučení, kvůli kterým hráči vypadávali z tempa. I když kluci ve třetí třetině notně dotahovali, štěstí bylo na straně soupeře," prohlásil Varaďa.

Svěřenci Václava Varadi ještě ožili, snížili na rozdíl dvou gólů překvapivou táhlou střelou Jana Jeníka. V utkání plném trestů rozproudil ostravské publikum Zábranský ve dvojnásobné  přesilovce, která měla trvat přes sto sekund, přízemní gólovou střelou.

Euforii pak přibrzdilo zkoumání videa od rozhodčích. Na víc se už čeští hráči nezmohli a v napínavé bitvě padli 3:4. "Od začátku jsme věděli, že to bude gól. Tam se řešilo jen něco s časem. Chtěli jsme to utkání vyhrát, ale bohužel jsme tahali za kratší konec. Musíme si rozebrat chyby, které nás stály zápas, aby se neopakovaly," upozornil Zábranský.

Česká republika - Německo 3:4 (1:2, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 17. Haš (Pekař, Pytlík), 50. Jeník (Haš), 53. Zábranský (Haš) - 2. Reichel (Lobach), 8. Peterka (Stützle, Seider), 34. Bokk (Seider, Jentzsch), 48. Bokk (Jentzsch, Seider). Rozhodčí: Heikkenen (Fin.), Campbell - Huseby (oba Kan.), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 7:9, navíc Zábranský, Dajčar - Peterka všichni 10 min. Využití: 2:3. Diváci: 8693 (vyprodáno). Sestavy:

ČR: Dostál - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Teplý, Jeník, Pekař - Pytlík, Šír, Plášek - Raška, Čajka, Myšák - Šik, Pavel, Blümel. Trenér: Varaďa.

Německo: Hane - Mik, Seider, Wirt, Hüttl, Mass, Dersch, Heinzinger - Reichel, Jentzsch, Bokk - Stützle, Schütz, Peterka - Kinder, Schinko, Lobach - Nijenhuis, Fleischer, Valenti - Brune. Trenér: Abstreiter.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články