Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Kanaďané proměnili finále v exhibici, Rusy převálcovali 6:1

Praha – Kanadští hokejisté neměli na 79. mistrovství světa konkurenci. Ve finále přejeli ruskou sbornou 6:1. Před zraky diváků ve vyprodané O2 areně se v kanadském dresu trefili Eakin, Ennis, Crosby, Seguin, Giroux a MacKinnon, za Rusy snížil Malkin. Kanaďané se dočkali zlata poprvé od roku 2007, navíc získali i speciální prémii milion švýcarských franků (26 milionů korun) pro tým, který na turnaji vyhrál všechny zápasy v normální hrací době. V play-off měli zámořští hokejisté obdivuhodné skóre 17:1. Skleslí ruští hokejisté převzali stříbrné medaile a nepočkali na ledě ani na kanadskou hymnu.

"Je to úžasný pocit. Měli jsme tu skvělou partu kluků. Každý z nich chtěl vyhrát a tahle parta byla opravdu unikátní. Bylo v ní dost mladých kluků, hodně energie i hladu po úspěchu. Zvládli jsme ujít celou tu cestu a ještě k tomu mimořádným způsobem. Každý z hráčů k tomu zlatu přispěl a to je hlavní důvod, proč jsme tohoto úspěchu dosáhli," řekl kapitán vítězů Sidney Crosby.

Kanaďané začali bitvu velmocí svižně. Hall po přihrávce Eberleho otestoval ostře z blízkosti Bobrovského. Bobrovskij puk podpažím nepropustil. Eberle pak v roli střelce jen těsně bekhendem minul ruskou branku. Tempo úvodu utkání bylo zběsilé, útok se přeléval z jedné strany na druhou. Odpovědět se snažil Tarasenko, jeho střela z pravého kruhu si ale cestu za Smithova záda nenašla. Ovečkin to zkusil o chvíli později z druhé strany, ale Smith zasáhl jistě.

Nejlepší střelec turnaje Seguin vyzkoušel Bobrovského pozornost rovnou po buly, Barrie střílel z ideální pozice mezi kruhy, ale ruský gólman, který v semifinále vychytal Američany, i tentokrát včas scvakl betony. Na druhé straně dostal zpoza branky přihrávku Šipačov, ale netrefil ideálně.

Couturier poté dostal prudký pas ze strany, a i když byl tísněn obráncem, stačil zakončit. Bobrovskij instinktivně zasáhl. Crosby vzápětí vymyslel skvělou situaci pro Eberleho, ten úplně osamocen ale mířil vedle. Rusové se dostali v protiútoku do přečíslení dva na jednoho, Mozjakin se uvolnil kličkou na střed a střílel mezi betony. Smith předvedl své umění. Šance střídala šanci, v největší se ocitl Couturier, který dvakrát dorážel, Bobrovskij už instinktivně zasahoval bez hokejky na ledě, puk skončil nad brankou. Na druhé straně se prokličkoval před Smithe Ovečkin, ale ani jeho rána cestu do sítě nenašla.

V 19. minutě se už skóre změnilo. Kanaďané dokázali udržet puk v útočné třetině, Ennis z otočky poslal puk před branku, kde ho Eakin poslal přesnou tečí bruslí za Bobrovského.

Kanadská destrukce ve druhé třetině

Čtvrtá kanadská formace hrála vynikající zápas, což podtrhl superrychlým objezdem branky Ennis. Hokejkou ještě stačil zasunout puk za Bobrovského záda – 2:0. Stav se snažil korigovat Mozjakin, který dostal přihrávku napříč útočným pásmem. Smith nemusel zasahovat, protože ruský útočník trefil jen boční síťku.

Utkání Kanada - Rusko
zdroj: ČTK/ZUMA

Stačilo malé zaváhání ve středním pásmu a bylo z toho nebezpečné přečíslení. Malkin s Ovečkinem se řítili na Smithe – Malkin to vzal na sebe, ale přestřelil, z protiútoku se situace opakovala na druhé straně v podání Seguina s Duchenem. Ani tentokrát však akce hvězdných hráčů neskončila gólem.

Až v 28. minutě udeřil Crosby, který perfektně zužitkoval přihrávku zpoza branky a trefil naprosto přesně drobné místo pod horní tyčkou. Kanaďané ale nemilosrdně pokračovali v destrukci ruské sborné. Rychlík Seguin dostal přesnou přihrávku od otáčejícího se Girouxe. Kanadský útočník přehodil Bobrovského beton. Kanaďané se posouvali do exhibičního tempa. V 35. minutě to mohlo být už o pět gólů. Bobrovskij už ležel bezmocně na ledě, ale střela Seguina do odkryté části branky nevletěla. Puk ale mířil do tyčky.

Rusové na zvrat neměli

Kanaďané neupouštěli od aktivní hry ani ve třetí části. Trochu vzruchu přineslo vyloučení Couturiera a v následné výhodě i Bělova. Hrálo se ve čtyřech proti čtyřem a za Bobrovským zazvonila už potřetí tyčka. Hráči ze zámoří začali praktikovat účinnou obranu středního pásma, stejně jako proti českému týmu, a Rusové se jen těžko dostávali před Smithe. Navíc se sborná připravovala o možnosti zaútočit zbytečnými vyloučeními. Tichonov musel na trestnou lavici, Crosby nádherně našel volného Girouxe a ten zvýšil.

MacKinnon si pak najel rychle zleva do útočného pásma, otřel střelu o bekovy brusle a Bobrovskij nestačil lapačkou zareagovat – 6:0. V tuto chvíli měli Kanaďané skóre za všechny zápasy play-off 17:0. Radost z čistého konta zkazil Smithovi Malkin tečí Mozjakinovy střely v 53. minutě. Sedmý gól kanadský mohl přidat Spezza, ale proti byla Bobrovského lapačka. Bělov zahrozil na druhé straně, ale Smith se skvěle přesunul. Poslední minuty se už jen dohrávaly. Kanaďané tak ukončili nejdelší sérii bez medaile ve své historii.

"Po včerejším semifinále nám tam trošku chyběly emoce. Je samozřejmě těžké tu porážku přijmout, jsme z ní zklamaní, ale stříbro je pořád medaile. Škoda, že se nám nepodařilo dát za vyrovnaného stavu gól, nějaké šance na to byly. Třeba by zápas vypadal jinak," uvedl kouč ruského týmu Oleg Znarok.

Kanada - Rusko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 19. Eakin (Ennis, Muzzin), 22. Ennis (Eakin, Couturier), 28. Crosby (Eberle, Hamhuis), 29. Seguin (Giroux, Barrie), 49. Giroux (Crosby, O'Reilly), 50. MacKinnon (Savard) - 53. Malkin (Mozjakin, Kulikov). Rozhodčí: Šindler (ČR), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), Carnathan (USA). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 17 383 (vyprodáno).

Kanada: M. Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Savard, Ekblad, Wiercioch - Seguin, Giroux, O'Reilly - Eberle, Crosby, Hall - Spezza, Duchene, MacKinnon - Toffoli, Couturier, Eakin - Ennis. Trenér: Todd McLellan.

Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Mironov, Čudinov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Tarasenko, Šipačov, Panarin - Dadonov, Anisimov, Kovalčuk. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články