Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Jágr po porážce od USA: V reprezentaci končím

Praha – Bylo na něm vidět, jak ho porážka trápí. Jaromír Jágr byl po prohře s Američany v utkání o bronzové medaile hodně zklamaný a podle očekávání opět prohlásil, že v národním mužstvu končí a rozhodnutí je dle jeho názoru definitivní. "Já už na to nemám. Mohu odevzdat maximum, ale je čas se posunout dál," prozradil.

Jaromír Jágr v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Třiačtyřicetiletý olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa o uzavření reprezentační kapitoly mluvil v minulosti už několikrát, naposledy po loňském světovém šampionátu v Minsku. Nakonec ale ještě kývl na pozvánku kouče Vladimíra Růžičky na turnaj v Praze.

Útočník Floridy řekl, že jeho rozhodnutí po loňském prohlášení o konci reprezentační kariéry změnilo několik faktorů souvisejících s domácím šampionátem. "Už to, že jsem byl tady... Kdyby to nebylo doma, tak bych nejel. Hlavně mě zlomili fanouškové, otec si přál, abych hrál, a také Růča (Martin Ručinský). Bylo by skvělé, kdybychom to zakončili," řekl Jágr.

Čtyřiačtyřicetiletý Ručinský, který pomohl Litvínovu k titulu, byl v Růžičkových plánech, ale nakonec jej o start připravilo zranění. "Hráli jsme spolu od šestnácti let ve stejných kategoriích. Kdo může říct, že se stejným hráčem hrál 25 let, což by bylo unikátní. Škoda, že se zranil, byl jeden z těch, kdo mě nahlodali," podotkl Jágr.

K účasti na letošním šampionátu jej přesvědčil také Růžička. Jágr po příletu z Floridy před turnajem prohlásil, že neodmítá pomoc, když jej někdo požádá. Další přemlouvání o pokračování by ale podle něj bylo už zbytečné.

Po návratu chci hrát v české lize

"Život jde dál, s hokejem nekončím, minimálně rok budu ještě hrát na Floridě. Počítám, že se vrátím a minimálně rok budu hrát v české lize. S hokejem nekončím, ale je čas," prohlásil Jágr. S reprezentací už nepočítá. "Ne, prostě... to už... já už na to nemám. Mohu odevzdat maximum, ale je čas se posunout dál."

"Děkuji fanouškům, kteří mi v kariéře pomohli. Je neskutečná odměna, když se něco povede a vy vidíte, že za vámi stojí davy. Na druhou stranu je to velká zodpovědnost. A čím je člověk starší, tím méně chce lidi zklamat. Když tam jdete, tak víte, že někdo na vás upíná oči a všechna naděje jde k vám. Vy jim to ale nemůžete nijak vrátit, protože už to nešlo, což je pro mě strašné zklamání. A já to nechci zažívat znovu, jelikož mě to ničí," uznal Jágr.

Gólman Dominik Hašek ale po uvedení do Síně slávy IIHF prohlásil, že by Jágr mohl v reprezentaci se svými výkony pokračovat dál. "Prosím vás, neblbněte. Já bych si hrozně přál, aby ti hráči (z NHL) začali jezdit. Možná je nová generace, hráči jako Palát, Pastrňák a tihle mladí. Doufám, že nějací beci naskočí do NHL, přál bych to některým klukům, aby si ji vyzkoušeli," podotkl Jágr.

Sport
zdroj: ČT4

Byl by rád, aby podobně jako on měli hráči v první řadě touhu reprezentovat svou zemi. "Já věřím, že mladí začnou jezdit, ať mají kontrakty nebo ne," řekl Jágr.

Na turnaji byl s devíti body za šest branek a tři asistence druhým nejproduktivnějším českým hráčem za kapitánem Jakubem Voráčkem. Stal se nejstarším střelcem v historii světových šampionátů a vítěznou trefou ve čtvrtfinále proti Finsku (5:3) pomohl k postupu do semifinále.

Loučení s národním týmem by si představoval jinak. "Radši bych ten zápas odehrál v lepším světle a hlavně vítězně, ale asi to tak chodí. Jsem nakonec rád, že jsem se šampionátu zúčastnil, diváci byli ke mně perfektní a já se jim snažil odevzdat maximum každý zápas. Někdy to je lepší, někdy to je horší. Vždycky jsem jel nadoraz," uvedl Jágr.

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru a majitel řady ocenění v NHL stejně jako loni v Minsku ale nerozšířil svou sbírku, v níž má i dvě bronzové medaile z MS (1990 a 2011) a jednu z OH (2006). Startoval na deseti světových šampionátech, na pěti olympiádách, jednom Kanadském a dvou Světových pohárech. V československé a české reprezentaci sehrál 152 zápasů a vstřelil 55 branek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články