Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Indiáni "udrželi" Kubalíka, musí se ale vyrovnat se ztrátami v obraně

Přes mizernou první polovinu sezony nakonec hokejisté Plzně na jaře podesáté za sebou postoupili do vyřazovací části. S konečným osmým místem ale nemohla na západě Čech panovat úplná spokojenost. Kádr proto doznal poměrně razantních změn, zejména v defenzivě. Naopak na poslední chvíli se do Plzně obloukem přes Ufu a švýcarské Ambri vrátil dvojnásobný nejlepší střelec extraligy Dominik Kubalík.

Ilustrační foto

Plzeň sází na gólmanské mládí, Machovského nahradí Svoboda

Indiáni po konci sezony přišli hned o tři obránce základní sestavy a také o gólmanskou jedničku. S odchodem Matěje Machovského, který byl v předchozích čtyřech sezonách velkou oporou Západočechů, se ale dopředu počítalo. Machovský podepsal roční kontrakt s Detroitem a pokusí se prosadit v zámoří.

Na jeho místo získala Plzeň dvaadvacetiletého Miroslava Svobodu z Jihlavy, který na jaře výrazně pomohl Dukle k postupu mezi elitu. Měl by utvořit nový brankářský tandem se zkušeným Alexandrem Hylákem.

Defenzivní mládí vyvažuje nestárnoucí veterán Kadlec

To odchody v defenzivní linii se na první pohled jeví jako mnohem zásadnější. V týmu nezůstal ani jeden z trojice beků, kteří přišli v průběhu minulé sezony. Nabídku Mladé Boleslavi před plzeňskou upřednostnil David Němeček, Tomáš Slovák podepsal kontrakt s Chomutovem a Peter Frühauf se vrátil na Slovensko.

Naopak mezi novými posilami je jediné jméno - americký bek Nick Jones, který hrál naposledy v norském Stjernenu. "Je to vysoký hráč, navíc pravák, jehož jsme potřebovali. Měl by pro nás být významnou posilou," uvedl sportovní manažer Plzně Tomáš Vlasák.

V poměrně mladé obraně, kde jen třem hráčům včetně Jonese je více než 24 let, se tak otevírá prostor hlavně pro nadějného reprezentačního obránce Davida Skleničku, který by pod dohledem zkušeného matadora Petra Kadlece mohl dál růst ve velkou oporu Indiánů.

Ilustrační foto

Kubalíkův (ne)odchod přidělal trenérům příjemné starosti

Prakticky celé léto počítali v Plzni s tím, že se budou muset obejít bez Dominika Kubalíka. Reprezentační forvard měl původně namířeno do Ufy. Varianta angažmá v KHL ale padla. Nejlepší kanonýr posledních dvou extraligových ročníků nakonec podepsal smlouvu s Ambri-Piotta, které ho obratem uvolnilo na hostování zpátky do Plzně.

Západočeši tak na poslední chvíli získali zpět svou největší útočnou hvězdu, a pokud si ho švýcarský klub kvůli zranění některého ze svých zahraničních hráčů nestáhne během sezony zpět, mohl by Kubalík zaútočit na třetí korunu krále střelců v řadě.

To další z ofenzivních opor minulé sezony Jakub Lev se rozhodl vyrazit za novou výzvou do Vítkovic. Hostování skončilo Tomáši Svobodovi, jenž se i z rodinných důvodů vrátil do Brna, a kariéru ukončil Jakub Koreis. Pohled na jména jejich nástupců ale dávají tušit, že Indiáni by mohli patřit k ofenzivně nejnebezpečnějším týmům v soutěži.

Po více než čtyřech letech strávených v KHL a švédské lize se do Plzně vrátil Milan Gulaš, do svého odchodu jeden z tahounů v mistrovské sezoně 20122013. Po konci v Ufě podepsal se Škodovkou smlouvu i další odchovanec Českých Budějovic Tomáš Mertl. Po osmi letech v zámoří se do mateřského klubu vrátil také Petr Straka.

Ilustrační foto

Nesmlouvavý bijec Hollweg hlásí návrat

Další novou tváří v útoku je Denis Kindl ze sestupujících Karlových Varů a z vydařeného hostování v Kladně se vrátil i Roman Přikryl. S ohledem na přetlak v prvních třech formacích tak Indiáni uvolnili loňskou akvizici ze Sparty, Martina Procházku, na hostování do Mladé Boleslavi.

Do sestavy se navíc ještě může probojovat miláček plzeňských ochozů Ryan Hollweg. Americký tvrďák celou minulou sezonu promarodil a skončila mu smlouva. Znovu ale trénuje s týmem, a pokud bude zdravotně v pořádku, vedení klubu s ním chce jednat o novém kontraktu.

Indiáni před čtyřmi lety slavili historický titul a v posledních šesti sezonách byli celkem třikrát na stupních vítězů. Na tyto úspěchy by nyní rádi navázali, a jestli se mladíci v obranných řadách chytí své šance, mohou na západě Čech znovu reálně pomýšlet minimálně na přímý postup do čtvrtfinále.

Zdroj
ČTK, hcskoda.cz, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články