Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Zlín zvolil přebudování klubu, po stabilizaci ale spíš počítá hráčské odchody

Ševci vstupují do sezony s novým generálním partnerem, logem i názvem klubu. Aukro Berani Zlín by však potřebovali tým ještě doplnit, byť úsilí nejen na finanční stabilizaci moravského celku si vyžádalo svou daň. Poměr příchodů a odchodů totiž vyznívá spíše v neprospěch nových tváří. Návrat do play-off tak bude zřejmě ještě těžší, než si Zlínští po skončení posledního ročníku představovali.

Bratři Bukartsové (vlevo Roberts a vpravo Rihards) s Antonínem Honejskem v dresu Zlína
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Do vedení klubu přišel Hosták, na dres se vrátil beran

Klub v přestávkovém období nejprve představil nového generálního manažera, když angažmá přijal bývalý reprezentační útočník a také televizní komentátor ČT Martin Hosták. Následovala ekonomická stabilizace zlínské organizace, která se musela vypořádat s odchodem titulární firmy PSG.

Novým generálním partnerem se stala regionální společnost Aukro, která přistoupila na podmínky názvu klubu a také moderního loga, do kterého se vrátil beran. Změn doznal také modrožlutý zlínský dres, zřejmě jako jediný v extralize bude prakticky bez reklam s výjimkou názvu hlavního sponzora.

Tímto výčtem však optimismus zlínských vyhlídek končí. Jestliže se Berani nedostali na jaře po osmi letech do play-off, očekávaly se změny směrem k posílení kádru. Hráčské přesuny však budí spíše rozpaky, zejména s odchodem opor a zkušených hráčů.

Bývalý generální manažer hokejistů Zlína Martin Hosták
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Ztráta klíčových obránců i 35 nastřílených gólů

Citelné jsou zejména ztráty v obranných řadách. Ačkoli pokračuje brankářská dvojice Libor Kašík a Tomáš Štůrala, defenziva se výrazně promění. K odchozím bekům se zařadil nejvytěžovanější obránce Oldrich Kotvan (Mladá Boleslav), mentor Jiří Marušák, který se nedohodl na prodloužení smlouvy, a také Miroslav Blaťák, který byl nucen ukončit kariéru kvůli bolavým zádům. Ondřej Holomek se definitivně přesunul do Vsetína.

V útoku se budou muset Berani obejít bez Petra Holíka (16 branek), který odešel do KHL (Čerepovec), Roberta Říčky (11), ten posílí zase pražskou Spartu a ještě Romana Vlacha. Syn bývalého trenéra zlínského klubu Rostislava Vlacha nastřílel v poslední sezoně stejně jako Holík 16 gólů, z toho osm za Zlín a osm za Olomouc, kam nyní přechází. 

Radoslav Illo ze Zlína
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Lotyšská enkláva se rozšířila, Veselý s Žižkou pokračují

Nejvýraznější posilou bude pro mladý kádr zkušený bek David Nosek, který se do modrožlutého dresu vrací po sedmi letech. Do obrany přišel také Tomáš Valenta a Lotyš Ralfs Freibergs, který uspěl na zkoušce podobně jako forvard Radoslav Illo ze Slovenska. Lotyšskou kolonii ještě rozšířil mladší bratr Robertse Bukartse – Rihards. Trenérům se tak nabízí možnost složit bratrský útok.

Ofenzivu ještě doplnili další mladí útočníci jako David Šťastný z Přerova, Pavel Klhůfek ze Zvolena a Tomáš Fořt z Olomouce. Pokud se však novým hráčům nepodaří nahradit 35 nastřílených branek, budou mít Berani s postupem do vyřazovacích bojů velké problémy.

Výsledky by pak ještě více stály na starších oporách zlínského klubu, jakými jsou Tomáš Žižka, Ondřej Veselý a Pavel Kubiš, kteří v mužstvu zůstávají stejně jako s největší pravděpodobností Filip Chytil. Největší talent zlínského hokeje by měl i přes vysokou pozici na draftu (21.) a smlouvě s NY Rangers zůstat v extralize. Přesto se zdá, že maximem pro nově se budující tým bude nejvýše předkolo play-off.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články