Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Pozměněná Sparta chce napravit katastrofální play-off, Hlinku asi čeká poslední sezona

Pražská Sparta se na jaře dlouho vzpamatovávala z brzkého a jednoznačného vyřazení ve čtvrtfinále play-off od brněnské Komety, když vypadla už po čtyřech duelech. Kabinou a realizačním týmem se následně prohnal pořádný vítr a mužstvo se výrazným způsobem proměnilo. Pomůže Spartě radikální řez, nebo si změny vyberou svou daň a tým se bude hledat?

Hokejisté Sparty Praha
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Loňský propadák v extraligovém play-off odnesla celá řada hráčů

Potupné vyřazení od Komety v prvním kole vyřazovacích bojů se promítlo do přebudování pražského klubu, který není zvyklý končit play-off po tak brzkém a jasném průběhu, alespoň co se výsledku týče. Následné změny se tak daly předpokládat, ovšem takový průvan zřejmě nečekali ani největší kritici.

Radikálnost změn se může navíc jevit o to překvapivější, že v mezinárodních soubojích v rámci Ligy mistrů došla Sparta až do finále a byla jednu branku od vysněného úspěchu. Švédské Frölundě nakonec podlehla v prodloužení, přesto zanechala na putování CHL nečekaně pozitivní dojem a ambiciózní evropské soutěži udělala v Česku skvělou reklamu.

Do nového ročníku Champions Hockey League se ale vinou nepovedeného působení v domácím play-off nekvalifikovala, což přispělo k redukci širokého kádru. V rudém dresu tak nebudou pokračovat brankáři Tomáš Pöpperle a Filip Novotný, obránci Vladimír Eminger, Martin Gernát a Michal Barinka a útočníci Martin Procházka, Brian Ihnačák, Andre Deveaux, Michal Řepík a Lukáš Cingel.

David Honzík v brance Sparty
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Vyřeší Aittokallio s Honzíkem nekonečnou brankářskou ságu Sparty?

Nový sportovní manažer Sparty a bývalý hráč klubu Michal Broš, který ve funkci nahradil trenéra Jiřího Kalouse, naopak přivedl zbrusu novou gólmanskou dvojici, která má podle představ Pražanů vyřešit dlouholetý problém v brankovišti. Vedle Davida Honzíka, který přišel z Karlových Varů, ještě angažoval Fina Samiho Aittokallia z Kärpätu Oulu.

Jména posil do obrany už budí přece jen menší rozpaky. Společně s Honzíkem odešel ze sestupující Energie také Tomáš Dvořák, který v poslední sezoně nakoukl také do reprezentace. V defenzivě ho doplní ještě Tomáš Pavelka z Litvínova a zřejmě nejzvučnějším hráčem je Petr Zámorský, který by měl Pražanům pomoct v přesilovkách.

V útoku se představí Robert Říčka ze Zlína a s ním dvojice zahraničních příchodů - Alexander Reichenberg z Norska a Vinny Saponari z USA. Oba nastupovali v minulé sezoně v norské nejvyšší soutěži a norského forvarda stejně jako finského gólmana si Sparta vyhlédla ve vzájemných zápasech v Lize mistrů.

Jaroslav Hlinka
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

V klubu se znovu sejdou legendy, Hlinka dodrží smlouvu

V rámci realizačního týmu se vyměnili také Kalousovi asistenti, když duo Zdeněk Moták a Jiří Veber nahradila další ikona klubu – Jaroslav Nedvěd, který vedl sparťanskou mládež. Kouč reprezentační šestnáctky si na jaře připsal extraligový primát s mladším dorostem.

Zda klubové legendy a nové posily ukončí čekání Sparty na titul, který naposledy vyhrála v roce 2007, ukáží až nadcházející měsíce. Přesto se zdá, že hráčských výměn je až příliš. Pokud by se sparťanům v úvodu nového ročníku nedařilo, tlak na přebudovaný klub bude po velkých změnách ještě větší.

Jedinou stálicí tak zůstává kapitán Pražanů Jaroslav Hlinka. Čtyřicetiletý technický útočník a poslední pamětník úspěchů Sparty se přes počáteční váhání rozhodl dodržet stávající smlouvu a nastoupit ještě do jednoho ročníku. Rozloučí se s úspěšnou kariérou s titulem nad hlavou?

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články