Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Třinec se vydal "ocelářskou cestou", probudí trenér Varaďa pohaslé hvězdy?

Větší důraz na odchovance a využívání vlastních zdrojů. Taková je nová cesta, kterou se vydali třinečtí Oceláři. Slezané už nechtějí kádr nabitý hvězdami, kvůli kterým nezbývá místo pro nadějné hráče, kteří prošli klubovou hierarchií. Po odchodu některých zvučných jmen však ani angažování nového trenéra Václava Varadi nezabránilo odlivu mladíků. I přes obměnu by ale měl Třinec patřit k tomu nejlepšímu, co extraliga nabídne.

Je nám líto, video expirovalo.
Varaďa se těší v Třinci na spolupráci s odchovanci

Za novou strategií je také pokles zisku hlavního sponzora

Na jaře druhé místo po základní části, ale poté rychlý konec v play-off. V Třinci nastalo vystřízlivění po dvou neuspokojivých sezonách a strategie hokejových "Galacticos" se přehodnotila. Proto představil prezident klubu Ján Moder snahu razit ocelářskou cestu prostřednictvím kvalitní mládeže.

Vedení Třince se totiž nelíbí, že nákladně vychovaní hráči odchází do ostatních týmů z důvodu přetlaku v nabitém kádru Ocelářů. Na straně druhé se však musí brát v potaz také fakt, že hlavní sponzor, Třinecké železárny, vykázaly v minulém roce poloviční zisk ve srovnání s rokem 2015, a tak si už zřejmě nemohou dovolit dotovat tak štědré smlouvy hokejistů jako doteď.

Suma sumárum, kádr opustilo hned dvanáct kmenových hráčů. Nový hlavní trenér Václav Varaďa, bývalý hráč a také asistent kouče Ocelářů, nahradil Vladimíra Kýhose. Ani on však nezabránil odchodu mladých, jakými jsou Lukáš Jašek (Liberec), Lukáš Doudera (Litvínov) nebo Radim Matuš (Znojmo), který ale v extralize nastupoval za Karlovy Vary. Jinak se ale stěhovali spíše starší a také dražší členové slezského klubu.

Ilustrační foto

K Ocelářům se vrátil Svačina, Musil vypomůže obraně

Třinec postupně neprodloužil smlouvu nebo uvolnil Kamila Krepse, Tomáše Netíka, Tomáše Klimentu, Davida Noska, Lukáše Galvase, Tylera Redenbacha, Jána Sýkoru, Rastislava Špirka a Josefa Hrabala. Cory Kane dal přednost čínskému Kunlunu a zahraje si tak v KHL.

Naopak k Ocelářům se přidal brankář Jan Strmeň, který doplní stabilní dvojici Peter Hamerlík a Šimon Hrubec, dále Tomáš Marcinko (Kunlun, dříve Pardubice) a navrátilec z Liberce Vladimír Svačina, o jehož návrat se nejvíce zasadil sám Varaďa, kterému bude pomáhat Marek Zadina. Obranu navíc posílí David Musil, který se neprosadil v zámoří, a tak se přesunul zpět do Evropy s cílem restartovat kariéru.

Ilustrační foto

Pozvedne svou hru Polanský, Irgl nebo Růžička?

I přes odchody v poslední sezoně důležitých hráčů si Třinec podržel nesmírnou kvalitu a opět bude moct složit čtyři výborné útoky. V kádru se počítá i s Jiřím Polanským, který bude po eskapádě s Kýhosem u Ocelářů pokračovat. O svou pozici se popere také kapitán Zbyněk Irgl, který se v minulé sezoně propadal sestavou. Reputaci si chce vylepšit i kanonýr Martin Růžička.

Nehledě na změnu týmové strategie nemohou být cíle v Třinci nízké a ambiciózní klub, který se o mezinárodní respekt porve i v Lize mistrů, bude chtít po dvou letech přejít přes první kolo vyřazovacích bojů. Podmínky pro to má ideální, Varaďovi svěřenci však musí potenciál potvrdit na ledě.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz, ihned.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články