Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jihlava obměnila kádr a zrekonstruovala stadion. Jak se nováčkovi v extralize povede?

Jihlava se po dvanácti letech vrací do extraligy a pro dobrý vstup do elitní domácí soutěže se snaží udělat maximum. Hokejový klub se popasoval se zemětřesením v kádru, mezi hlavní jihlavské posily patří tři hráči ze Skandinávie. Alespoň dočasně se také vyřešily problémy s nevyhovujícím stavem Horáckého zimního stadionu, který nakonec splnil podmínky pro extraligu. Cílem Dukly bude to, co se jí při minulém návratu do extraligy nepodařilo, tedy udržet v Jihlavě nejvyšší domácí soutěž i do dalších sezón. 

Hráči Jihlavy
zdroj: ČTK/Pavlíček Luboš

Jihlava do byla až do sezóny 1998/1999 součástí nejvyšší české soutěže, kdy po odchodu množství kvalitních hráčů v baráži nestačila na Znojmo a sestoupila. Znovu nahlédla Dukla do extraligy v sezóně 2004/2005. Mezi elitou se ale jihlavští udrželi pouze rok a hned v baráži sestoupili znovu do první ligy.

Při vstupu do letošní baráže nebyla Jihlava favoritem a ze dvou prvoligových účastníků měla podle prognóz zůstat ve stínu mistrovských Českých Budějovic. Nakonec se Jihlavští postarali o překvapení a poměrně hladce si narozdíl od Budějovic došli pro postup. Dukla porazila Jihočechy nejen ve všech utkáních během sezony, ale následně i v baráži, celkově si tedy připsala 8 budějovických skalpů. 

Norský gólman Lars Volden v brance Jihlavy
zdroj: ČTK/Peřina Luděk

Jihlava musela po skončení baráže téměř z poloviny obnovit kádr. Nováček extraligy zaznamenal množství odchodů, některým hráčům nebyla prodloužena smlouva či skončilo hostování. Nečekaný byl i přestup útočníka Michala Důrase, který zamířil do francouzského Štrasburku. Mančaft opustili především obránci, odešli Vlastimil Bilčík, Jiří Dobrovolný, Filip Dundáček, Tomáš Kaláb a také útočníci David Březina či Lukáš Jícha.

Asi nejcitelnější ztrátou byl pro nováčka elitní tuzemské soutěže odchod nejproduktivnějšího beka 1. ligy Jiřího Říhy, který přestoupil do Mladé Boleslavi. Říha se stal prvním prvoligovým obráncem v historii, který dal v sezoně 20 gólů a u dalších 24 asistovalJihlavský kádr opustil také gólman Miroslav Svoboda, který zamířil do Plzně.

Tři posily ze severu a nadějní gólmani

Mezi tahouny týmu by v následující sezóně mohly patřit především tři nové posily ze Skandinávie. Kromě norského brankáře Larse Voldena posílili jihlavský kádr další dva Seveřané – obránce Nicolai Bryhnisveen a švédský bek Erik de la Rose. Do útoku přivítala dukla slovenského útočníka Radovana Puliše, kterého ale v době přípravy sužovaly zdravotní problémy, trenéři s ním ale na úvod extraligy počítají. Další útočnou posilou je slovenský hráč Radoslav Macík, který do Jihlavy přišel ze slovenské Nitry.

Zajímavá situace se může vyvinout v jihlavské brance. Kromě Voldena, který má už například i zkušenost z olympijských her, zůstává v Dukle také gólmanská naděje Jakub Škarek. Tuto dvojici na rok doplní devatenáctiletý Josef Kořenář, který uzavřel nováčkovskou smlouvu se San Jose, následující sezonu ještě ale stráví v Evropě. Gólmani se v Dukle připravují pod vedením zkušeného trenéra Patra Jaroše, který trénuje také brankáře české reprezentace. 

Palčivým problémem jihlavského klubu, který bylo nutné neprodleně po skončení baráže vyřešit, byl nevyhovující stav stařičkého Horáckého zimního stadionu. Aby hokejová hala splňovala podmínky pro extraligu, došlo nakonec na modernizaci především v zázemí haly. Do kabiny hostí přibyla časomíra, předělalo se zázemí pro trenéry a kustody i sociální zařízení.

Přesto jihlavský stadion, který byl otevřen v roce 1956, volá po rekonstrukci. Jednou z původních variant města byla výstavba nového multifunkčního komplexu, která ale nebyla realizovatelná v šibeničním termínu. A tak stále není definitivně rozhodnuto, co bude s halou dál. Otázkou také zůstává, jak zahýbe jihlavský postup do extraligy s diváckou návštěvností. V uplynulé sezóně se průměrná návštěvnost v základní části zastavila na čísle 1502 diváků na zápas. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články