Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sparta je v semifinále play-off, maratonské utkání v O2 areně zlomil Pavelka

Extraliga poznala posledního semifinalistu letošní vyřazovací fáze. Ve třetím prodloužení pátého čtvrtfinále s Libercem poslal Spartu mezi nejlepší kvarteto Tomáš Pavelka v čase 103:28. Pražané zvítězili ve druhém nejdelším utkání historie nejvyšší soutěže 5:4, v sérii 4:1 na zápasy a oplatili Bílým Tygrům porážku z loňského semifinále. Jejich dalším soupeřem budou od neděle České Budějovice.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 5. čtvrtfinále Sparta - Liberec

Obě mužstva musela kvůli disciplinárním trestům pozměnit sestavu, domácím chyběli Stoljarov a Sobotka, hostům Jelínek. Kouč Pražanů Jandač i kvůli tomu upravil složení všech čtyř útočných formací, poprvé v play-off se dostal do hry Doležal.

Nečekaná gólová přestřelka začala už ve 4. minutě, kdy zůstal před brankou volný Ordoš a poprvé překonal Machovského. Za Spartu odpověděl nejproduktivnější hráč v sérii Tomášek, který z dorážky krátce nato vyrovnal.

Nerozhodný stav ale trval jen 35 sekund, než využil zaváhání Machovského Dlouhý a prostřelil jej. Za Pražany odpověděl Polášek, který se dostal do brejku a stejně jako předtím liberecký útočník na druhé straně překonal gólmana soupeře.

V závěru první třetiny měli více ze hry Severočeši, do vedení se nicméně dostat nedokázali a ve 25. minutě poprvé prohrávali, když volný Buchtele usměrnil puk za brankovou čáru. Útočník Sparty se ale následně nechal vyloučit a Liberec první přesilovou hru zásluhou tvrdě střílejícího Filippiho využil. O 31 sekund později navíc přidal další gól hostů Šír a nejistého Machovského nahradil v play-off poprvé Hudáček. Jeho spoluhráči navíc dokázali za 27 vteřin vyrovnat, když za Kváčovými zády skončila tečovaná střela Poláška.

Ve 45. minutě mohl posunout Tygry zpět do vedení Zachar, Hudáčka ovšem nepřekonal. Jeho protějšek Kváča následně přestál odstřelování domácích při přesilové hře a po střele Řepíka v 52. minutě mu pomohla horní tyč. Když se poté neprosadili hostující Zachar a Filippi, poprvé v sérii se zápas prodlužoval.

Hned na začátku první nastavené dvacetiminutovky měli Severočeši výhodu přesilové hry, rozhodnout ale nedokázali. Za Spartu poté odpověděl Řepík, Kváča však opět kapitána domácích vychytal. Liberecký gólman byl i poté klíčovou postavou utkání, Pražané si totiž vytvořili velký tlak a hosté se prakticky jen bránili.

V úvodu druhého prodloužení domácí nevyužili přesilovou hru, velkou šanci rozhodnout měl naopak po jejím skončení hostující Filippi. S přibývajícím časem rychlost hry klesla a čekalo se na chybu nebo šťastný gól. Hrdinou se nakonec stal Pavelka, který dokončil Tomáškovu brilantní individuální akci a rozhodl ve 104. minutě.

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 5:4 ve třetím prodl. (2:2, 2:2, 0:0 - 0:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Tomášek (Forman, T. Pavelka), 14. Polášek (Dvořáček, Strnad), 25. Buchtele (Chlapík, T. Dvořák), 30. Polášek (Forman), 104. T. Pavelka (Tomášek, Řepík) - 4. Ordoš (Klepiš, Filippi), 7. Dlouhý (Gríger, Zachar), 29. Filippi (Šmíd, Klepiš), 29. Šír. Rozhodčí: Jeřábek, Šindel - Brejcha, Ondráček. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 9287. Konečný stav série: 4:1.

Sparta: Machovský (28. J. Hudáček) - Němeček, Matuškin, T. Pavelka, Polášek, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina - Řepík, Tomášek, Forman - Doležal, Chlapík, Buchtele - Šmerka, Horák, E. Thorell - Dvořáček, Vitouch, Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava.

Liberec: Kváča - M. Ivan, Šmíd, Štibingr, Rosandič, Melancon, Kolmann - Klapka, Šír, J. Vlach - Klepiš, Filippi, Ordoš - Zachar, Gríger, Dlouhý - Faško-Rudáš, A. Najman, Rychlovský. Trenér: Augusta.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články