Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Pech ozdobil jubileum dvěma brankami a poslal Motor do semifinále

Před úvodním buly obdržel Lukáš Pech památeční dres s číslem 1000, které symbolizovalo počet utkání v extralize, a jubileum oslavil ve velkém stylu. Dvěma trefami totiž pomohl Českým Budějovicím k vítězství 4:3 nad Pardubicemi v pátém čtvrtfinále a zároveň k celkovému triumfu v sérii. Motor ji ovládl poměrem 4:1 na zápasy a poprvé od roku 2008 je v semifinále play-off. Od neděle bude jeho soupeřem pražská Sparta.

"Nahrávalo nám, že se o nás moc nemluví. V Pardubicích se mluvilo o titulu a ti kluci byli pod tlakem. Bylo to na nich vidět, myslím, že jim to uškodilo. My jsme šli zápas od zápasu. Základem byla první dvě vítězství na domácím ledě a to třetí venku. Přes porážku ve čtvrtém utkání jsme věřili, že to můžeme ukončit doma, kde hrajeme dobře a kde máme dobré publikum," uvedl po postupu Pech.

Motor nastoupil bez distancovaných obránce Jana Štencla a útočníka Jiřího Ondráčka. Do první nebezpečné situace se dostal domácí Valský, ale Frodl zasáhl. Po 79 sekundách se radovali z vedení hosté, když Kaut tečoval Hrádkovu střelu. Ve čtvrtém extraligové utkání v sezoně po působení v prvoligovém Vrchlabí se poprvé prosadil a dal svůj první gól v nejvyšší soutěži od 10. ledna 2020. Ve 4. minutě se dostal do další šance Dynama Kousal, ale minul.

V čase 4:54 se podařilo Motoru vyrovnat. Gulaš našel zadovkou před brankou Pecha, jehož první pokus pardubický gólman ztlumil, ale jubilant pak z brankoviště doklepl puk do sítě. Pardubice ale byly nadále nebezpečnější. Poulíčkovu střelu z pravého kruhu ještě Hrachovina vytěsnil na pravou tyč, ale přesto nerozhodný stav vydržel jen 54 sekund. Voženílkovu přihrávku totiž vystihl za svatyní domácích Ciencieala, bekhendem našel Říčku, který zamířil k levé tyči.

Poté nahradil jen na třináct sekund Hrachovinu v brance Motoru Strmeň. "Chtěli jsme ho trošku naštvat a pak ho zase dostat zpět do hry. Když tam začal házet s věcmi, tak jsme mu řekl: 'Seber si je a běž zase zpátky'," komentoval rozhodnutí kouč Motor Jaroslav Modrý.

Další dobrou možnost měl Camara a v 15. minutě po Košťálkově ráně nepustili za překonaným Hrachovinu bránící hráči Motoru k dorážce Poulíčka. Frodl si na druhé straně famózně poradil s Gulašovou střelou.

Od konce první třetiny do začátku třetí části musel kvůli rozbité časomíře informovat o času měřeném na stopkách hlasatel. "Je to strašně nepříjemné. Orientace na střídačce a v čase... Naštěstí nebylo tolik vyloučení, ale i tak. Možná by měla být nějaká malá rezervní k dispozici, když se tohle stane. Je to asi k zamyšlení," řekl kouč Dynama Král.

"Je to velice nepříjemné jsou tam momenty, kdy potřebujete čas hlídat a vidět. I pro rozhodčí a všechny. Zaplaťpánbůh, že to naběhlo na poslední třetinu," doplnil Modrý.

Jihočeši se tlačili za vyrovnáním. Ve 24. minutě po Pechově přihrávce trefil Holec tyč a v čase 24:41 už bylo vyrovnáno. Bučkova tečovaná střela se odrazila od pravé tyče k Voženílkovi, jenž puk doklepl do prázdné branky. Motor pokračoval v náporu, ale šance měli i na druhé straně Mikuš, Poulíček či Paulovič. Za domácí neuspěl před Frodlem Holec.

V 30. minutě se potřetí dostalo do vedení Dynamo. Košťálkovu ránu od modré čáry tečoval bruslí u pravé tyče Koffer. Střelec branky se pak těžce zvedal z ledu u vlastní střídačky po krosčeku Piskáčka, který sudí Šír s Hejdukem přehlédli. Prvním vyloučeným hráčem se stal ve 36. minutě za vysokou hůl hostující Paulovič a Motor přesilovku využil díky Pechově přesném zásahu od modré čáry.

Na startu třetí části se snažili vrátit Dynamu vedení Koffer či Cienciala, Frodla prověřil Šenkeřík. V 51. minutě měl ideální příležitost otočit skóre Holec, jenž při přečíslení o Hanzlově přihrávce ztroskotal na pardubickém gólmanovi. Pechův útok na hattrick zastavil pravým betonem Frodl, ale v 57. minutě se dostal do úniku Vondrka, který bekhendovým blafákem rozhodl. Motor se ubránil v závěrečné power-play umocněné na posledních 96 sekund i o Pechovo vyloučení.

"Hned jsem myslel na to, že udělám blafák, ale chtěl jsme to dát nahoru. Ono se mi to tam otevřelo, protože přejel na druhou stranu. Zaplaťpánbůh mi to tam spadlo," popsal Vondrka, který ještě v power-play netrefil prázdnou branku. "Už jsem to jen víceméně zkoušel. Nedal jsem a vyslechnu si asi něco od táty, ale věděl jsem, že je pár vteřin do konce. Je to jedno, jsem rád, že jsme vyhráli," dodal střelec vítězného gólu.

HC Motor České Budějovice - HC Dynamo Pardubice 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Pech (Gulaš, Šenkeřík), 25. D. Voženílek (Bučko, Valský), 38. Pech (Šenkeřík), 57. Vondrka (Valský, J. Novotný) - 2. T. Kaut (Hrádek, J. Kolář), 6. Říčka (Cienciala), 30. Koffer (Košťálek, Vála). Rozhodčí: Šír, Hejduk - Lederer, Rampír. Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 6421 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.

České Budějovice: Hrachovina (5:48 - 6:01 Strmeň) - Piskáček, Percy, Bučko, Šenkeřík, Vráblík, Štich - Gulaš, Pech, Abdul - Holec, Koláček, Vondrka - Valský, J. Novotný, D. Voženílek - Karabáček, M. Hanzl, M. Beránek. Trenér: Modrý.

Pardubice: Frodl - J. Mikuš, Petgrave, Košťálek, Vála, Hrádek, J. Kolář - Camara, Poulíček, Paulovič - Cienciala, R. Kousal, Říčka - Blümel, T. Kaut, Hecl - O. Rohlík, Anděl, Koffer. Trenér: R. Král.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články