Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

S novým útokem a arénou, ale stejnými ambicemi. Třinec míří opět vysoko

Třinec – V létě se třinecká kabina doslova zatřásla v základech. Nejenom kvůli tomu, že se dokončovala nová Werk aréna, ale zejména z důvodu velkých změn, co se útočných řad týče. Z klubu zmizelo několik opor včetně Martina Růžičky. Ambiciózním Ocelářům, kteří dvakrát v řadě skončili v semifinále, se však povedlo přivést náhrady, a před novou sezonou opět míří jak nejvýš to jde – tedy k zisku titulu.

Ilustrační foto

Jsou to více než tři roky, co po výhře 5:1 v pátém zápase finálové série na domácím ledě proti Vítkovicím mohli začít slavit historicky první mistrovský titul. Od té doby však jakoby na hokejisty Třinec někdo uvrhl zlínskou kletbu. Ambiciózní Slezané totiž třikrát v řadě vypadli ve vyřazovací části právě proti "Beranům". Nejprve v předkole play-off a v posledních dvou letech vždy v semifinále. 

Přitom po celou loňskou sezonu byli Třinečtí díky výkonům společně s pražskou Spartou horkými kandidáty na celkový triumf. Podařilo se jim udržet kádr včetně Martina Růžičky a po základní části okupovali druhou příčku za suverénními Pražany. Dobrou formu si drželi i ve vyřazovací části, když ve čtvrtfinále bez problémů vyřadili Pardubice 4:1 na zápasy.

Pak ale přišlo semifinále a opět Zlín. Oceláři sice začali na výbornou. Potvrdili, že doma se jim daří a úvodní dvě utkání vyhráli. Jenže poté již vládli "Berani", kteří ovládli zbylé čtyři duely a nakonec získali mistrovský titul.

Zbyněk Irgl v dresu Třince
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Třinec tak znovu zůstal těsně před branami vytouženého finále a před novou sezonou došlo v týmu Ocelářů k velkým změnám. Slezanům se totiž úplně rozpadla kostra útoku, jenž byl loni v základní části druhým nejproduktivnějším (163 vstřelených branek). Klub znovu po dvou letech opustil lídr týmového bodování, hráč Martin Růžička. Osmadvacetiletý kanonýr znovu zkusí štěstí v KHL, tentokrát v dresu Čeljabinsku.

Brusle na hřebík pověsil kvůli rodině veterán Radek Bonk. Do hokejového důchodu odešli také Jan Peterek a Václav Varaďa, jenž již bude pouze zastávat post asistenta hlavního kouče Jiřího Kalouse. Červenobílý dres neoblékne ani David Květoň, nová posila Mladé Boleslavi, či Vojtěch Polák s Markem Zagrapanem.

Nové tváře? Irgl, Kreps, Klesla a talentovaný Jašek

Jeden z ekonomicky nejsilnějších klubů extraligy se tak přes léto musel na přestupovém trhu pořádně činit a nevedl si vůbec zle. Velké věci se očekávají zejména od stříbrného medailisty z mistrovství světa 2006 Zbyňka Irgla, který se po sedmi letech strávených v Rusku vrátil zpět do domácí soutěže. Poslední ročník mu však v Minsku úplně nevyšel, v 49 utkáních si připsal pouze 20 bodů za devět branek a 11 asistencí, ale třiatřicetiletý útočník věří, že v Třinci se znovu ukáže, co umí. "Nebylo to úplně nejlepší. Herně to sice bylo slušné, ale moje produktivita byla trochu slabší. Teď v létě jsem kvalitně potrénoval, proto věřím, že další ročník bude o něčem jiném," řekl Irgl.

Kromě něj a tradičních opor Martina Adamského a Jiřího Polanského by se o góly měli starat další nové tváře. Kamil Kreps, bývalý hráč Floridy, jenž zamířil na východ republiky z Finska, podobně jako Tomáš Plíhal. Útočné řady rovněž posílili nadějný Lukáš Žejdl ze Slavie a Polák Aron Chmielewski. Do Třince se také po roční pauze strávené v juniorce švédského Södertälje vrátil sedmnáctiletý velký talent Lukáš Jašek, který zazářil na červnovém Memoriálu Ivana Hlinky. 

Téměř beze změn naopak zůstala obrana a brankáři. Defenzivní řady opustil pouze Lukáš Zíb, kterého nahradil bývalý hráč Columbusu či Phoenixu Rostislav Klesla a kladenští bratři Milan a Lukáš Douderové.

I tak je ale jasné, že Třinci bude nějaký čas trvat, než si tým takříkajíc sedne. To ukázala i příprava, v níž Oceláři třikrát prohráli a čtyřikrát vyhráli. Na druhou stranu výsledky z posledních duelů včetně Ligy mistrů naznačují, že forma svěřenců trenéra Jiřího Kalouse nabírá na obrátkách. Doma v nich dokázali porazit tým KHL Čerepovec 4:3 a dvakrát rozstříleli švýcarský Bern 7:0, 4:0.

To ale není jediná věc, co může fanoušky před blížící se sezonou těšit. Velkým plusem Slezanů je i nová hala, do níž se přestěhovali ze staré "plechárny" a hráči si ji nemohou vynachválit, což je vždycky skvělá zpráva pro pohodu v týmu. Jestli ale nové prostředí přinese Třinci i vytoužené úspěchy, ukáží až měsíce nadcházející. Faktem je, že Oceláři mají všechno potřebné proto, aby zase uspěli, kvalitu kádru, zázemí i ekonomickou stabilitu, a tak není pochyb, že budou znovu patřit k hlavním favoritům na titul.

Zdroj
ČT sport, www.regionycr.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články