Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bez Zachy, zato s Réwayem a dalšími. Extraligu oživí několik nadějí

Praha – Není tajemstvím, že české extralize tradičně vládnou starší a zkušenější hráči. Čas od času se však i na domácích ledech objeví talent, který o sobě dá znát. Loni to byl třeba Pavel Zacha, který svoji první branku v lize vstřelil už v šestnácti letech, a i letos se fanoušci mohou těšit na kousky několika nadějných mladíků. Mimo jiné třeba na slovenský klenot Martina Réwaye.

Martin Réway v dresu Slovenska proti Německu
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Když se řekne jméno Žigmund Pálffy, většině fanoušků se vybaví hvězdný slovenský útočník, který dlouhá léta působil v NHL a s národním týmem vybojoval zlato na mistrovství světa. Jméno legendy slovenského hokeje se od léta skloňuje i ve spojitosti se Spartou. Nikoliv však, že by se nyní již bývalý hráč měl vrátit na led, ale do Holešovic zamířil podle mnohých "nový Žigo", devatenáctiletý Martin Réway, který je považován za největší talent slovenského hokeje současnosti.

Réway, který se narodil v Praze slovenským rodičům, se do Sparty vrátil po dvou letech v Gatineau Olympiques, týmu kanadské Quebec Major Junior Hockey League, a fanoušci se mají na co těšit. Mladý útočník je totiž pověstný svojí vytříbenou technikou, skvělými a přesnými přihrávkami a také góly. O svých kvalitách přesvědčil širší veřejnost již v minulé sezoně, v níž se blýskl na mistrovství světa dvacetiletých a Vladimír Vůjtek ho vzal dokonce se seniorskou reprezentací na světový šampionát do Minsku, kde nasbíral tři asistence.

Že bude pro Spartu platnou posilou, ukázal hráč, který působil v mládežnických letech také ve Slavii a jehož jako 116. draftoval Montreal, již v přípravných zápasech a duelech Ligy mistrů. Réway v nich byl hodně vidět, připsal si šest asistencí a jedno utkání rozhodl proměněným samostatným nájezdem.

Patrik Zdráhal v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK/AP autor: LUDVIG THUNMAN/TT

Na navrátilce z kanadské QMJHL budou spoléhat i ve Vítkovicích, kam zamířil talentovaný Patrik Zdráhal. Devatenáctiletý útočník o comebacku do mateřského klubu uvažoval už minulé léto, ale nakonec na radu svého táty zůstal v zámoří. V průměrném týmu Acadie-Barhurst se však trápil a stěhoval se do Rimouski Oceánic, klubu, v němž vyrostl Sidney Crosby.

Letos v létě ale již návrat klapl a talentované levé křídlo zatím může být se svou volbou nadmíru spokojeno. Pravidelně hrává a především se mu daří. To naplno ukázal v první kole hokejové Ligy mistrů, v němž pomohl Vítkovicím gólem a asistencí k vítězství nad Ingolstadtem 5:1.

Avšak Zdráhal není jediným mladíkem v kádru moravského celku, který by měl od nové sezony dostávat větší prostor na ledě. Po odchodu zkušených beků Barinky či Kudělky totiž trenér Peter Oremus počítá do zadních řad s několika talenty. Mezi nimi figuruje i jméno Lukáše Kloka. Vítkovický odchovanec o zařazení do prvního týmu usiloval již loni, ale zranil se, a tak se místo působení v juniorce vydal na zkušenou za moře.

V zámořské juniorské soutěži mohl zůstat i nadále, ale rozhodl se vrátit domů. Během léta si důrazný bek, který o sobě dal vědět na turnaji reprezentací do 20 let v Kanadě, kde sestřelil jedničku letošního draftu Aaarona Ekblada, řekl o místo v sestavě Vítkovic, v níž odehrál v přípravě včetně Ligy mistrů šest zápasů a jednou se zapsal mezi střelce.

O další porci utkání bude v nové sezoně usilovat Michael Špaček z Pardubic. Teprve sedmnáctiletý velký talent má na svém kontě prozatím čtyři starty mezi dospělými, ale jaký klenot se na východě Čech skrývá, se nejlépe ukázalo na jarním mistrovství světa osmnáctek. I přesto, že byl oproti většině hráčů o rok mladší, patřil k tahounům českého výběru, který nakonec vybojoval stříbrné medaile. Špaček k tomu pomohl sedmi body (dva góly a pět asistencí) a stal se druhým nejproduktivnějším Čechem za Jakubem Vránou.

Pardubického odchovance, jenž podle některých svou hrou připomíná Aleše Hemského, po úspěšném vystoupení lákaly kluby ze zámoří, ale on se nakonec rozhodl na rozdíl od další hvězdy ročníku 1997 Jakuba Zbořila zůstat doma a zabojovat o šanci v extralize.

Téměř dva metry výšky, sto kilo váhy. To jsou charakteristiky nové posily Plzně Matěje Berana. Dvacetiletý odchovanec plzeňského hokeje, který prošel Karlovými Vary, švédskou Luleou a několika celky v zámořské QMJHL, by měl kromě důrazu přinést Indiánům i nějaké góly. Bývalý mládežnický reprezentant si v předchozích angažmá držel poměrně dobrá čísla, která by chtěl potvrdit i ve staronovém působišti.

Michal Plutnar v dresu Liberce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Po třech letech v celku Tri-City Americans se zpátky domů vrátil také obránce Michal Plutnar, jenž bude oblékat dres Liberce. Dvacetiletý ofenzivní zadák s dobrou střelou by podobně jako většina mladých hráčů měl především bojovat o stálé místo v sestavě, avšak příprava naznačuje, že by první extraligové střetnutí nové sezony měl sledovat přímo z ledu.

Třinec bude letos patřit kvalitou týmu k největším favoritům na titul. Mezi spoustou zkušených hráčů však je několik talentů a asi tím největším je teprve sedmnáctiletý útočník Lukáš Jašek. Třinecký odchovanec, který poslední sezonu strávil v juniorce švédského Södertälje, o sobě dal vědět zejména na červnovém Memoriálu Ivana Hlinky, kde byl se sedmi body nejproduktivnějším Čechem a svými výkony si řekl o šanci i mezi dospělými.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články