Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Extraligu obohatí příval talentů ze zámoří. Na jaké mladé hvězdy se můžeme těšit?

Specifická situace kvůli koronavirové pandemii za mořem, kde se aktuálně teprve dohrává sezona NHL 2019–2020, přispěla k nečekanému přesunu mladých českých hráčů alespoň v začátku nového ročníku do extraligy. Nejvyšší domácí soutěž startuje už ve čtvrtek a minimálně v průběhu podzimu budou v akci i největší tuzemští talenti posledních let.

Filip Hronek (vpravo) se raduje s Filipem Zadinou
zdroj: Reuters autor: Tim Fuller

Trochu to připomíná výlukové sezony 2004–2005 a poté 2012–2013. Zámořská NHL se tehdy potýkala s problémy okolo nové kolektivní smlouvy mezi hráči a kluby a české hvězdy vzaly domácí extraligu útokem.

Nyní je situace podobná, ačkoli příčinou nejsou pracovněprávní vztahy v NHL a tentokrát nepůjde o největší česká jména. Vzhledem k tamní prodloužené dohrávce sezony se ale velká část zámořských týmů dohodla s evropskými celky na tom, že mladší hráči většinou z juniorských soutěží nebo farmářských klubů v AHL, ale i z NHL, se v Evropě rozehrají před posunutým startem nového ročníku formou hostování v národních ligách.

Novému ročníku extraligy a také mladým hvězdám ze zámoří se věnoval Hokej fokus podcast:

A tak se česká extraliga může těšit na příval nejen mladých talentů, ale také zvučných jmen. Koronavirovou pandemií poznamenaná domácí soutěž tak získá alespoň pro podzimní část o zajímavý tahák navíc.

Nejpočetněji posílili Oceláři aneb Zadina jako střelecký klenot

Nejaktivnějším týmem na přestupovém trhu byl z tohoto pohledu Třinec, který už i s mladými posilami opanoval letní pohár. Hodně vidět byl Filip Zadina, křídlo s pověstí kanonýra z Detroitu Red Wings a celková šestka draftu z roku 2018.

Sport
zdroj: ČT4

Ocelářům vypomůže také Lukáš Jašek (Utica Comets, AHL), Adam Raška (Rimouski Oceanic, QMJHL), brankář Josef Kořenář (San Jose Barracuda, AHL) i slovenský zástupce Miloš Roman (Vancouver Giants, WHL).

Velice aktivní byla i proměňující se Kometa Brno, která se postupně rozloučila s klíčovými staršími hráči a nadále omlazuje. Jihomoravané využijí služeb dua Jakub Zbořil (Providence Bruins, AHL) a Tomáš Šoustal (Lakehead University, USports). Libor Hájek (New York Rangers) nakonec zamířil do Olomouce.

Zdálo se, že si za Kometu pod vedením otce zahraje také obránce Libor Zábranský mladší, ale nakonec byl po definitivním návratu ze zámoří odeslán na hostování do Karlových Varů. Energie navíc přivedla dva hráče, kteří prošli mládeží v Chomutově: Jakuba Lauka (Providence Bruins, AHL) a Davida Kašeho (Lehigh Valley Phantoms, AHL).

Filip Hronek
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Nejzvučnějším hráčem je Hronek

Zřejmě největší hvězdu ale ulovil Hradec Králové, který se dohodl na příchodu odchovance Filipa Hronka, spoluhráče Zadiny v Detroitu. Ofenzivní bek, jenž patřil na posledním seniorském světovém šampionátu k nejproduktivnějším hráčům české reprezentace, bude v defenzivě Východočechů vítanou posilou.

Vedení týmu si navíc zajistilo Matěje Chalupu (Chicago Blackhawks) a natrvalo také Kellyho Klímu (Tucson, AHL), dvojče Kevina Klímy, jenž se přesunul do Hradce ze Sparty v průběhu poslední sezony.

Rival z Pardubic zase získal Martina Kauta (Colorado Eagles), vedle Zadiny dalšího zástupce z úspěšného šampionátu "dvacítek" v roce 2018, na kterém Češi skončili čtvrtí. Dynamu navíc pomůže po návratu ze zámoří Ondřej Vála.

Sport
zdroj: ČT4

V Litvínově bude hrát největší česká naděje pro nadcházející draft NHL Jan Myšák (Hamilton, OHL), v Mladé Boleslavi duo Radim Zohorna (Pittsburgh Penguins) a Michal Teplý (Winnipeg Ice, WHL), v Liberci Kryštof Hrabík (Tri-City Americans, WHL) a Jan Štibingr (Madison Capitols, USHL) a u nováčka z Českých Budějovic gólman Jiří Patera (Brandon Wheat Kings, WHL).

Čeští fanoušci tak mohou částečně zavzpomínat na sice výsledkově neúspěšné, ale velice zajímavé poslední mistrovství světa do dvaceti let v Ostravě a Třinci z přelomu kalendářního roku, kde se část nyní příchozích hráčů představila.

Zdroj
ČT sport, eliteprospects.com, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články