Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Extraliga se bude hrát dál i bez diváků. Kluby netrpělivě čekají na dotace

Představitelé klubů hokejové extraligy se dohodli, že i v době zpřísněných opatření a bez diváků bude nejvyšší soutěž v následujících dvou týdnech pokračovat. Omezení přítomnosti fanoušků na stadionech začne platit se zavedením nouzového stavu v pondělí.

zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Diskuse byla velice plodná a klidná. Po zvážení všech pro a proti jsme se dopracovali k názoru, že extraliga bude během následných čtrnácti dnů pokračovat," řekl ředitel soutěže Josef Řezníček po skončení videokonference Asociace profesionálních klubů ledního hokeje.

"Zvážili jsme zdravotní stav všech týmů, těch, které máme v karanténě, a možná se nám během čtrnácti dnů objeví něco nového, takže nám x zápasů vypadne. Dohodli jsme se na alternativní úpravě tak, aby to všem klubům vyhovovalo, a budeme pokračovat dále," doplnil Řezníček. 

Měla by extraliga pokračovat i bez diváků? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Kluby si podle jeho slov uvědomují, že kdyby soutěž na dva týdny zastavily, dostaly by se do ještě většího programového skluzu. "Ve stávající situaci se umíme pohybovat, i když máme nějaké neznámé. Uvidíme, zda se bude hrát Liga mistrů, a určitou variantou jsou i reprezentační přestávky, kdy jsme alternativně domluveni na útercích. Jinak ale budeme hledat volné termíny," uvedl ředitel soutěže. Případné zastavení extraligy by podle něj ohrozilo odehrání celé základní části. "Čímž bychom ohrozili splnění závazků k partnerům z BPA i klubovým partnerům," podotkl.

Vedení soutěže nyní bude řešit možné úpravy v kalendáři tak, aby se například formou předehrávek utkávaly týmy, které nejsou v karanténě a jejichž řádný soupeř nemůže hrát. "Musíme se teď podívat na to, kdo vůbec může hrát, a vytvořit z toho spravedlivý rozpis. Bavíme se i o tom, že možná kolo, které se má hrát 18. října, posuneme na pondělí devatenáctého. Je tam více variant, které komplexně zpracujeme a pošleme klubům," uvedl Řezníček. Aktuální opatření o nulové návštěvnosti na sportovních akcích totiž skončí v neděli 18. října.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokej se nezastaví, hrát se bude i bez diváků

Rozhodnutí o pokračování soutěže podle Řezníčka nebylo jednomyslné, ale většinové. "Všichni si uvědomujeme, že může být ještě hůře. Na druhou stranu vidíme světýlko na konci tunelu, že promořenost extraligy nás může na přelomu roku posunout někam jinam, kde se bude hrát v daleko jiném programu," uvedl ředitel soutěže. Kluby řeší i možné alternativní či rychlejší a levnější způsoby testování na koronavirus. "Například v Rakousku už mají rychlotest ze slin, který nestojí tolik. Kluby dostaly informace a teď bude záležet na nich, jak s nimi budou pracovat," řekl.

Vedení českého hokeje bude navíc nyní jednat se zástupci státu a Národní sportovní agenturou o úpravě individuálních kapacit na stadionech. Podobný model nyní platí ve Švýcarsku. "Máme zprávy, že by se mohla začít dojednávat individuální kapacita, která by byla přepočítaná z maximální kapacity tak, aby byly splněny hygienické i bezpečnostní předpisy," řekl Řezníček.

Kluby také netrpělivě čekají, kdy bude uveden v platnost mimořádný dotační program, který by měl profesionálním klubům kompenzovat ztráty. "Časový horizont, kdy se tak stane, neznáme, ale už je vše předáno na ministerstvo, takže by to mělo být v procesu," řekl Řezníček.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články