Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Drtivé vzepětí Třince. Oceláři otočili duel se Spartou a ve finále slaví první výhru

Vstup do zápasu měli ospalý, závěr však drtivý. Hokejisté Třince díky fantastické třetí třetině, v níž nasázeli všechny čtyři své branky a otočili zápas, porazili v úvodním finálovém utkání pražskou Spartu na svém ledě 4:1 a v sérii 1:0 na zápasy. Obhájci trofeje, kteří usilují o třetí celkový triumf v řadě, tak nadále zůstávají v play-off neporaženi.

Pražané sice vedli 1:0, ale Oceláři ve třetí části třemi góly v rozmezí šesti minut otočili vývoj utkání, v závěru přidali ještě jednu trefu a vyhráli tak i devátý zápas ve vyřazovací části. Úřadující mistr porazil Spartu i v pátém vzájemném souboji v sezoně.

Série hraná na čtyři výhry pokračuje ve Slezsku v úterý od 17:00.

"Nezbláznili jsme se a nelítali tam najednou nahoru dolů. Otevřít to s nimi asi taky není úplně ideální. Řekli jsme si, že se nic neděje a hráli jsme pořád to, co hrajeme. Ono se to vyplatilo, stejně jako v těch dvou sériích předtím. Hlavně se nezbláznit a trpělivě hrát," vysvětlil obrat Vladimír Svačina.

Do první větší šance se dostal ve 2. minutě domácí Nestrašil, z bezprostřední blízkosti ale Hudáčka v brance Sparty nepřekonal. Na druhé straně se do slibné příležitosti dostal Forman, neuspěl ale stejně jako následně Ocelář Svačina.

Sparta si vytvořila herní převahu v přesilových hrách, které v první třetině hrála hned tři. Při Marinčinově trestu se domácí ubránili, při Růžičkově trestu ale již inkasovali, když Kacetla překonal střelou k tyči Matuškin a připsal si tak první gól v play-off. Při Romanově trestu poté mohl vyrovnat Hrehorčák, Hudáček si ale s jeho individuální akcí poradil.

Ve druhé části si Slezané vytvořili střeleckou převahu, Hudáček ale svůj tým spolehlivým výkonem držel. Překonat jej nedokázal Michal Kovařčík ani Hrňa v přesilové hře. Z pohledu Sparty zahrozil jen Chlapík, jenž ve 26. minutě trefil tyč.

Domácí byli za svou aktivitu odměněni ve 45. minutě, kdy se za obranu Pražanů dostal Svačina a prostřelil slovenského brankáře. O čtyři minuty později rozjásal vyprodanou Werk arenu podruhé Nestrašil, jenž dokázal překonat Hudáčka podruhé po Kudrátkově střele od modré čáry, kterou těsně před brankovištěm zastavil Ondřej Kovařčík.

Šance Sparty na návrat do zápasu poté pohřbil špatnou rozehrávkou za brankou Matuškin, po níž zvýšil v polovině třetí třetiny Chmielewski na 3:1 pro Oceláře. Poslední slovo měl v 58. minutě v přesilovce Marcinko.

"Dvě třetiny byly z naší strany dobré, ale pak jsme udělali několik chyb. To se stává, hokej je hra chyb. Musíme na to zapomenout, poučit se z toho. Prohráli jsme první zápas, v úterý nás čeká další," řekl obránce Sparty Maxim Matuškin.

"Je to první zápas ve finále. Určitě nejsme šťastní, něco jsme si k tomu řekli, ale na dvou třetinách se dá stavět. Víme, že bychom mohli být efektivnější do útoku, o to se budeme snažit. Budeme chtít odvézt jedno vítězství do Prahy," dodal Michal Řepík.

HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha 4:1 (0:1, 0:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 45. Svačina (Marinčin, M. Doudera), 49. Nestrašil (O. Kovařčík, Kundrátek) , 51. Chmielewski (M. Růžička), 58. Marcinko - 10. Matuškin (Chlapík, E. Thorell). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk - Hynek, Špůr. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 5400 (vyprodáno).

Třinec: Kacetl - Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Adámek, M. Zbořil - M. Růžička, P. Vrána, Chmielewski - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil - Hrňa, Marcinko, Svačina - Bakoš, M. Roman, Hrehorčák - Dravecký. Trenér: Varaďa.

Sparta: J. Hudáček - Matuškin, Němeček, Polášek, T. Pavelka, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina - Řepík, Horák, E. Thorell - Chlapík, Sobotka, Buchtele - Doležal, D. Kaše, Forman - Strnad, Vitouch, Dvořáček. Trenéři: Jandač a M. Hořava.

Václav Varaďa (Třinec): "Chtěli jsme na ně vletět více, ale i tak jsme si vytvořili pár gólovek. Oni ale využili přesilovku a skóre bylo 0:1. Dostalo nás to dolů, ale od půlky druhé třetiny se už naše hra hodně zlepšila. Tlačili jsme, vytvořili si nějaké příležitosti. Sparta ale hrála velmi dobře defenzivně. Zlomil to první gól Vladimíra Svačiny na 1:1, od té doby si myslím, že jsme byli lepším týmem a kontrolovali jsme zápas. Napadalo nám to tam a v poklidu jsme utkání dohráli. Když jsme prohrávali, tak jsme nabádali kluky, aby vytrvali v plánu, který máme. Abychom si vytvářeli brankové příležitosti. Na hráčích jsem necítil nervozitu, šli za tím. Věřili jsme, že dva góly dáme, abychom vyhráli."

Josef Jandač (Sparta): "Docela dobře jsme zápas rozehráli, utkání mělo vysoké tempo, ale bohužel v poslední třetině jsme udělali chyby, soupeř je potrestal a pak už bylo málo času na zvrat. Myslím si, že jsme možná až moc v hlavách spoléhali na to, že bychom mohli vyhrát 1:0 a přestali jsme být nebezpeční dopředu. Možná jsme se moc zaměřili na to, že to nějak dohrajeme, ale to se nám vymstilo. Dva z prvních tří gólů padly po chybách, byly dost laciné."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články