Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nemohli jsme si přát lepšího soupeře, soudí Vrána před finále extraligy

Finálová série extraligy je za dveřmi. Proti svému bývalému klubu povede Oceláře kapitán Petr Vrána, který ze Sparty odešel před třemi roky a s Třincem za tu dobu dvakrát oslavil titul. "Je skvělé hrát proti Spartě, už jen kvůli atmosféře jsme si nemohli přát lepšího soupeře," uvedl. 

Třinecký útočník Petr Vrána
zdroj: ČTK autor: Vladimír Pryček

Z pražského klubu, kde dokonce zastával funkci kapitána, přišel v lednu 2019 za Robertse Bukartse. "Sparta se během té doby hodně obměnila, kluků už tam nezůstalo tolik. V podstatě bych řekl, že mančaft je úplně jinak poskládaný. A že jsem tam byl? K tomu se často nevracím, malý (syn Leo) si toho z Prahy moc nepamatuje. S ním se o tom nebavíme, takže se do konverzace moc nedostává," uvedl Vrána. "Ale jo, je skvělé hrát proti Spartě. Asi jsme si nemohli přát lepšího soupeře. Už jen díky atmosféře."

Jeho spoluhráč Andrej Nestrašil je pražským rodákem a prozradil, že má doma sparťanská bodyčka pro nedávno narozeného syna od svého patnáctiletého bratra Václava, který hraje v dorostu holešovického klubu. I Vrána by ještě nějaké klubové věci našel. "Třeba čepice. Nedávno si kluk nasadil sparťanskou čepici, když šel na baseballový trénink (Leo hraje za Klasik Frýdek-Místek). Museli jsme to hned přehodit. Nějaké drobnosti s logem Sparty za ty roky doma někde určitě budou."

Patnáctileté čekání

Sparta čeká na titul patnáct let, mluví se o velkém i specifickém tlaku, pod kterým hráči jsou. V obou play-off, která Vrána s klubem zažil, nevyhrála ani jeden zápas. Byla vyřazena ve čtvrtfinále a předkole. "Tlak tam určitě je, protože Sparta je historicky velice úspěšný tým. Tituly vyhrávala. Samozřejmě, byla jiná doba. Mančaft byl jinak poskládaný, konkurence v lize nebyla taková jako dnes... Je to těžké, tlak tam je. Řekl bych, že někdy není úplně na správném místě. Ale je to Sparta, velkoklub. Jak ve fotbale, tak v hokeji se od Sparty na konci sezony čekají nejvyšší příčky," konstatoval.

To Třinec zažívá nejúspěšnější éru, ve finále je počtvrté v řadě. "Je to obrázek práce, která se tady dělá. I charakteru kluků, kteří si jdou od začátku za svým. A jakmile se přiblíží play-off, tak přesně ví, co se po nich chce, a dělají, co se má," uvedl Vrána. "Je to o vyspělosti hráčů. Kluci dodržují a hrají, co si řekneme a co trenéři stanoví. To je skvělá vizitka pro všechny hráče, co tady jsou nebo měli možnost tady hrát."

Třinec neztratil v základní části se Spartou ani bod. Doma vyhrál 4:2 a 4:1, venku 7:4 a 8:5. Zejména zápasy v Praze provázely i strkanice, v jedné třinecký trenér Václav Varaďa tahal na střídačku Tomáše Kundrátka, aby se nerval.

"Musím říct, že se už několikrát stalo, že okřikl nás, abychom se uklidnili, a spíš zasahoval do nás. Nemyslím si, že by si dovolil vystartovat po někom z druhého týmu. Spíš se nás snaží brzdit, abychom nedělali nějaké blbosti. Je důležité v play-off udržet nervy na uzdě. Neudělat nějakou hloupost, abychom neoslabili tým. Věci se trestají, pár jich proběhlo. Nebylo by asi příjemné, kdyby někdo vypadl ve finále," prohlásil Vrána.

Finále začíná na Velikonoční pondělí. "Série bude určitě těžká, to se dá očekávat. Sparta je vynikající mančaft, ke konci sezony chytla formu. Individuálně nemá význam si na někoho dávat pozor, kvalitních hráčů je tam strašně moc. Je zaslouženě ve finále, nebude to vůbec jednoduché. Věřím, že to bude dobrý hokej a že se bude všem líbit," řekl Vrána.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články