Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Finálové loučení pro Jandače. Nechci, aby boj s Třincem byl o mně, řekl kouč Sparty

Ještě finále a šmytec. Angažmá Josefa Jandače na lavičce Sparty se blíží ke svému závěru a zbývá již jen zjistit, zda působení u týmu zakončí stylově, tedy přerušením patnáctileté série Pražanů bez extraligového titulu, nebo naopak dalším zklamáním. V cestě stojí Třinec, před kterým má třiapadesátiletý trenér respekt, ale zároveň věří, že jeho svěřenci mají dostatek kvalit na to, aby Slezany porazili. Zároveň doufá, že se finálové bitvy nebudou točit kolem jeho loučení.

Josef Jandač na lavičce Sparty
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

"Už jsem si podobnými situacemi docela prošel. Už i to poslední finále, co jsme tady se Spartou hráli, jsem věděl, že končím. Není to pro mě vůbec žádný rozdíl. Vždy chcete co nejlépe odvést tu svou práci, ať už smlouvu máte, nebo ne," řekl Jandač.

"Chci odvést maximum a pomoct to mužstvu a těm klukům vyhrát, ale nechtěl bych, aby se to stáčelo pořád k mé osobě, zda to Sparta prolomí, nebo neprolomí. Život půjde dál a čas to odvane. Sparta bude pokračovat dál i beze mě a ty ambice bude mít pořád stejné, ať se to prolomí, nebo ne. Samozřejmě bych si ale přál, aby to vyšlo," vysvětlil Jandač.

Z týmu cítí ohromný hlad po úspěchu. "Cítím to z hráčů už od té doby, co jsme se vyhrabali z těch problémů, které jsme tady měli. Už ten konec základní části pro nás byl v podstatě jako play-off. V mužstvu se něco změnilo, něco se tam stalo a ta atmosféra je v něm výborná. Ten chtíč a ta touha uspět z hráčů cítit jsou. Teď to musíme odvést na ledě," podotkl třiapadesátiletý bývalý kouč reprezentace.

Vnímá, jak silný soupeř bude proti Spartě ve finále stát. "Třinec má každopádně dobrou nejen defenzivu, ale i ofenzivu. Není to jen o tom, že dostávají málo gólů a ty výsledky jsou podpořené jen dobrou hrou v obraně. Jde o silné mužstvo, které hraje v obraně i útoku dobře," konstatoval Jandač.

Jeho slova nejlépe dokumentuje pohled na výsledky ze vzájemných zápasů základní části, ačkoliv nehrají ve finálové sérii žádnou roli. Pražané v nich neuhráli ani bod při skóre 12:23.

"Nejde to úplně hodit stranou. Na druhou stranu byly ty zápasy s Třincem většinou dost divoké. I jejich pověstná defenziva nabrala trhliny a my jsme jim byli schopní dát přes tu dobrou obranu góly. Těch branek jsme dostali opravdu hodně, věřím, že teď už to tak nebude. Je to ale podobné jako s Budějovicemi. S těmi jsme prohráli tři ze čtyř zápasů a k tomu vcelku jasně," připomněl.

"Spíš se snažíme té zkušenosti využít. Navíc ten tým je také jiný, než byl na začátku a v průběhu té ligy. Poměrně hodně jsme přebudovali mužstvo, naproti tomu Třinec si jen doplňuje ty klíčové pozice, mužstvo má delší dobu pohromadě a fungují mu věci, které má zajeté. Vždy chvilku trvá, než z poloviny nové mužstvo najde nějakou svoji tvář a sžije se s tím vším kolem, systémem, prostředím, tlakem..." řekl Jandač.

Sparta se postupně zlepšila v několika ohledech, mezi nimiž byla i hra v oslabení. "Od přípravy jsme se s tím trápili, přitom systémově jsme to hráli podobně a upravili se jen drobné detaily. Ani s příchodem Miloše Hořavy, na něhož jsme to navalili, jsme nic moc extra neměnili, ale měli jsme hodně absencí v obranných řadách. A hráli to i hráči, kteří to oslabení třeba až tolik nehrají," uvedl Jandač.

"S Českými Budějovicemi jsme hráli v oslabení dobře, ale celkově jich tak moc hrát určitě nesmíme, protože to vám vyjde jeden zápas, ale v dalším vám to vyjít nemusí. A může z toho být problém. Takže základ pro nás je, abychom se vyvarovali toho, že budeme hrát tolik minut v oslabení, co jsme předvedli v tom posledním zápase s Motorem," varoval Jandač.

Na straně Třince jsou bohatší finálové zkušenosti, ale i výhoda domácího prostředí díky lepšímu umístění po základní části. Slezané skončili druzí, Sparta nakonec vyšplhala na třetí místo.

"Ti hráči vědí, jak na to, procházeli si tím, mohou mít relativně větší klid, ale pro nás může zase hrát ten větší hlad po úspěchu," přemítal Jandač. "A že začínáme venku? Může to být ta příležitost, abychom využili prostor, kde se můžeme zlepšit, protože doma jsme dosud během play-off hráli lépe," uzavřel Jandač.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články