Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Čeští mladíci si prohráli duel s Rusy v přesilovkách. Srazily je dva kontry soupeře v oslabení

Z výhody se stal zmar. Čeští junioři na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě podlehli Rusku 1:2, přičemž oba góly obdrželi při vlastních přesilových hrách. V první třetině jim pláchl a skóroval Arťom Galimov, ve druhé Nikolaj Kovalenko. Svěřenci Václava Varadi dokázali už jen reagovat šťastnou gólovou tečí Jáchyma Kondelíka. Po výhře 2:1 v prodloužení nad Švýcary přišla první prohra. Český tým čeká už v noci od 2:00 další utkání proti domácí Kanadě a sledovat jej můžete na programu ČT sport a webu ctsport.cz.

Čeští hráči marně chytali Kovalenka v úniku
zdroj: ČTK/AP autor: Darryl Dyck

Zase ty přesilovky. Proti Švýcarům český výběr v početní převaze nepřesvědčil a ze čtyř příležitostí se neprosadil. S Rusy sice jednu využil, ale dokonce dvakrát inkasoval. Hráči přesilovkových formací mívali i problém udržet se v útočném pásmu. V obou případech pak nedokázali dobruslit situace po ztrátě puku a pustili soupeře do přečíslení, což trestal Galimov a Kovalenko.

"Zápas jsme si prohráli sami. V přesilovkách nemůžeme dostávat góly, máme je od toho, abychom je dávali. Potom jsme se ale zvedli a makali, jenže puky nám teď nechodí a je to strašně frustrující. Sebereme se a proti Kanadě uděláme co nejlepší výsledek. Jsou to normální hráči jako my a víme, že umíme hrát dobře," řekl Filip Zadina.

Čeští junioři přitom od úvodu utkání plnili správně taktické pokyny. Soupeře načetli a úspěšně zastavovali útoky Rusů už ve středním pásmu. Jenže necelé tři minuty před odchodem do kabiny se prosadil poprvé v zápase v oslabení Galimov, který z brejku přesně zamířil pod ruku Lukáše Dostála.

Varaďovi svěřenci v první třetině nevyužili slibné šance, když Kryštof Hrabík neusměrnil v úniku doklepávku za záda gólmana Pjotra Kočetkova a Martin Kaut selhal z mezikruží. Dostál byl pozorný při pokusech Pavla Šena i šikovné teči Kirilla Marčenka.

Taktickou a urputnou bitvu s minimem šancí ve druhé dvacetiminutovce ukončilo až další selhání české přesilovkové formace. Martin Nečas nestihl dojet Nikolaje Kovalenka, který forhendovou kličkou z brejku v 36. minutě vstřelil druhou ruskou branku v oslabení.

Srovnání obstaral hned o 47 sekund později šťastně Jáchym Kondelík. Nahození Davida Kvasničky v početní převaze ztečoval do branky po odrazu od ramena a obličeje. "Gól jsem dal bradou, puk se mi odrazil od ramene do brady a pak spadl do brány. V našich přesilovkách jsme udělali chyby z přemíry snahy, nesmí se nám to stávat znova," upozornil Kondelík.

Ve třetí části držel české naděje Dostál, který pokryl nebezpečné šance. Především skvěle zakročil v situacích jeden na jednoho proti Klimu Kostinovi a Alexandru Romanovovi. Po zásluze byl opět vyhlášen nejlepším hráčem utkání na české straně s 26 úspěšnými zákroky.

Varaďův výběr se v závěru tlačil za vyrovnáním, střelecky aktivní byl především Filip Zadina, ale na Kočetkova nevyzrál. V 58. minutě zkomplikoval situaci faulem Bukač. Při power-play Zadina zabránil v pojistce skóre Kovalenkovi, ale ani následný tlak českého týmu stav nezměnil. V posledních vteřinách neproměnil svou střelu Nečas, jehož vychytal Kočetkov, a Rusové ubránili hubené vedení.

"Přehráli jsme Rusko, které je považováno za jeden z top týmů, zatímco nás trochu podceňují. Patříme ke špičce a dokážeme porazit každého, teď se všichni strašně těšíme na zápas s Kanadou," dodal Kondelík.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let - skupina A (Vancouver):

ČR - Rusko 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Kondelík (Kvasnička, Plášek) - 18. Galimov (Slepec), 36. N. Kovalenko (Šen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Staňo (SR) - Oliver (USA), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 14 523.

Sestava ČR: Dostál - J. Galvas, Kvasnička, D. Mikyska, Gaspar, F. Král, Bukač - Hrabík, Nečas, M. Kaut - F. Zadina, Machala, Hladonik - Lauko, Kondelík, Plášek - Pekař, Kern, Pour. Trenéři: Václav Varaďa, Aleš Krátoška a Patrik Eliáš.

Václav Varaďa (trenér ČR): "Výsledek je pro nás trpký, ale v některých fázích utkání jsme hráli velmi dobře a vytvářeli si příležitosti. Paradoxně nám ublížily naše přesilové hry. Je to špatně a do dalšího průběhu turnaje se to musí změnit. Jsou tam natolik zkušení hráči, aby k tomu nedocházelo. Musíme se taky víc tlačit do branky, chodit si tam pro odražené puky a clonit brankáři. Utkání se jinak muselo divákům líbit, bylo to nahoru - dolů. S Rusy je to vždycky speciální, nyní o gól vyhráli, ale třeba se ještě potkáme v rámci turnaje a bude to jiný zápas."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články