Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Skvělý Dostál trápil Švýcary, v prodloužení rozhodl o české výhře Kvasnička

Úvodní duel na mistrovství světa dal českým juniorům pořádně zabrat, ale nakonec si připsali kýženou výhru nad Švýcarskem 2:1 v prodloužení. Svěřenci Václava Varadi se trápili v přesilovkách a soupeř navíc nebezpečně hrozil z přečíslení. V české brance se ale zaskvěl Dostál a v nastavení rozhodl obránce Kvasnička. Přímý přenos utkání Česko U20 – Rusko U20 sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz z pátku na sobotu od 02:00.

Utkání Česko U20 – Švýcarsko U20
zdroj: ČTK/AP autor: Darryl Dyck

Původně neměl hrát, nakonec se ale stal hlavní hvězdou utkání. Brankář Dostál nastoupil do úvodního duelu proti Švýcarům na úkor předpokládané jedničky Škarka a právě brněnský muž s maskou držel české naděje nad vodou. Zejména v závěrečné části se blýskl několika důležitými zákroky za stavu 1:1, když se v předchozím průběhu prosadili Eggenberger a vyrovnávající Kaut.

Českým juniorům se nedařilo v přesilovkách, a navíc se museli bránit neustálým švýcarským nájezdům v přečíslení, se kterými si obrana nevěděla rady. Nakonec ale nerozhodný stav vydržel až do prodloužení, ve kterém měli navrch Varaďovi mladíci. Aktivní Kvasnička se podruhé nemýlil a přisoudil českému týmu důležité úvodní vítězství.

První minuty zápasu patřily Martinu Nečasovi, který na dres dostal kapitánské céčko. Bývalý hráč Komety a aktuálně útočník Caroliny, který však nastupuje na farmě v Charlotte, si připsal první vážné zakončení, ale švýcarský brankář Hollenstein byl se svojí lapačkou na místě. Krátce poté se český talent nechal zbytečně vyloučit po vzájemné potyčce s Bernim.

Čeští junioři se nemohli přes urputnou švýcarskou obranu prosadit, a to ani v přesilovkách. Nakonec ale právě početní výhody byly cestou k otevření bezbrankového skóre. Machala se nechal nejdřív vyloučit za nedovolené bránění, a jen co se vrátil zpátky na led, zamířil na trestnou lavici znovu po 12 sekundách. Podruhé tam ale celé dvě minuty nevydržel, neboť Eggenberger už další přesilovku využil a zametl puk za Dostála.

Švýcaři se ale z vedení radovali jen krátce. Za další minutu dvojice Kaut–Nečas vykombinovala obranu helvétského kříže a prvně jmenovaný propasíroval kotouč malou skulinou v postoji Hollensteina. O chvíli později mohl být z českého pohledu stav ještě příznivější, ale Zadina nastřelil v dobré pozici jen horní tyč.

Českým juniorům se přesilovky nedařily a nezlomila to ani nevídaná situace při hře pět na čtyři, kdy dva Švýcaři přišli o hokejky. Ani přes oslabenou čtveřici svěřenci trenéra Václava Varadi nepřidali vedoucí gól, Kautův pokus se neuchytil. Následně však šli Češi do tří poté, co byl vyloučen po buly Kondelík a v oslabení Kern za podražení. Devadesát sekund dlouhou výhodu ale Švýcaři nezužitkovali a rozhodnout měla třetí třetina.

Tlak Švýcarů postupně narůstal a mnohem zaměstnanějším gólmanem byl i nadále Dostál. Ten si připsal tři vynikající zákroky v závěrečné části, hlavně tváří v tvář proti Eggenbergerovi byl podruhé úspěšný a udržel nerozhodné skóre. Na druhé straně mohl udeřit Hrabík, ale po skvěle zvládnutém přečíslení nastřelil jen tyč a v poslední minutě neuspěl ani Nečas.

V prodloužení tak rozhodl až Kvasnička, který prostřelil Hollensteina povedeným švihem do horního rohu branky. Češi tak na úvod zaznamenali důležitou výhru, v dalším duelu se střetnou s Ruskem.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let - skupina A (Vancouver):

ČR - Švýcarsko 2:1 v prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 30. M. Kaut (Nečas, Lauko), 61. Kvasnička (M. Kaut, Lauko) - 28. Eggenberger (Leuenberger, Kurashev). Rozhodčí: Anderson, Bruggeman (oba USA) - Goljak (Běl.), Šefčík (SR). Vyloučení: 8:4, navíc Brüschweiler (Švýc.) 10 min. Využití: 0:1.

ČR: Dostál - J. Galvas, Kvasnička, D. Mikyska, Gaspar, F. Král, Bukač - Hrabík, Nečas, M. Kaut - F. Zadina, Machala, Hladonik - Lauko, Kondelík, Plášek - Pekař, Kern, Pour. Trenéři: Václav Varaďa, Aleš Krátoška a Patrik Eliáš.

Hlasy po utkání ČR - Švýcarsko ve skupině A na mistrovství světa hokejistů do 20 let (2:1 v prodl.):

Václav Varaďa (trenér ČR): "Velice si vážíme prvního vítězství na turnaji. Věřím, že hráčům to dodá klid do další fáze. Potřebovali jsme to urvat. První třetina byla velmi nervózní, měli jsme ale více ze hry. Ve druhé jsme soupeře zmáčkli a šancí jsme měli plno. Nic nám tam ale nepadlo, navíc jsme udělali plno faulů. Oslabení nás stála plno sil. Lukáš Dostál nás skvěle držel a jeho výkon gradoval ve třetí třetině. Tým podržel ve správný čas, což jsme od něho očekávali. Čekali jsme, že Švýcaři budou hrát na brejky. Z přemíry snahy jsme několik chyb udělali a pustili do nich soupeře."

Jáchym Kondelík (útočník ČR): "Bylo to velice dobré utkání. Hráli jsme proti kvalitnímu soupeři a dva body nás těší. Chytal jim velice dobře brankář a bylo těžké se přes ně prosazovat. Mírně nervózní jsme byli, byl to vstup do turnaje, navíc úplně první zápas celého šampionátu. Ale brzy to z nás spadlo. Prodloužení jsme sehráli dobře, máme na to správné kluky."

Lukáš Dostál (brankář ČR): "Je to pro nás velice důležité vítězství. Jsme rádi za dva body a už se soustředíme na další zápasy. Den před utkáním jsem se dozvěděl, že půjdu chytat. Moc jsem se těšil, že klukům pomohu, a dopadlo to docela dobře. Třetí třetina pro mě nebyla jednoduchá, měl jsem dost práce. Ale nakonec jsme to v prodloužení zvládli. Doufám, že v tom budeme pokračovat, podali jsme povedený výkon."

Martin Kaut (útočník ČR): "Myslím si ale, že jsme si to zkomplikovali sami. Byli jsme moc často zbytečně vylučovaní. Ve hře pět na pět jsme byli lepší, dostávali jsme je do hry jen po našich chybách. Toho se musíme vyvarovat. Brzké vyrovnání nám pomohlo, další minuty jsme určovali tempo hry. Vystřelil jsem, nijak jsem nemířil. Tlačil jsem to tam očima, pak už jsem jen viděl, jak to tam padá. Měli jsme to velice těžké, soupeř velmi dobře bránil. Výhra je pro nás velice důležitá. Máme den volno, odpočineme si a připravíme se na další zápasy. V letošní sezoně jsem hrál prodloužení vůbec poprvé a hned bylo vítězné. Jsme rádi za dva body, do dalšího průběhu se nám budou hodit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články