Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Trenéři překvapili proti Švýcarsku s Dostálem. Potrápí čeští brankáři také favority?

Před startem juniorského šampionátu se vkládaly největší naděje do brankáře Jakuba Škarka, který se rozchytal po přesunu z Jihlavy do finské ligy do skvělé formy. Jenže trenérský štáb české reprezentace v čele s Václavem Varaďou ukázal před utkáním proti Švýcarům na Lukáše Dostála a brněnský gólman se odvděčil za důvěru téměř bezchybným výkonem. Přímý přenos utkání Česko U20 – Rusko U20 sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v noci z pátku na sobotu od 02:00.

Lukáš Dostál
zdroj: ČTK autor: ZUMA/Xinhua

Česká juniorská reprezentace se letos může spolehnout na zajímavé osobnosti v brankovišti. Zatímco Jakub Škarek je v kádru dvacítky prakticky jako doma a v Kanadě zažívá už třetí šampionát, Lukáš Dostál si odbyl premiéru hned v prvním duelu proti Švýcarsku a nezklamal. Ba naopak.

Kmenový gólman Komety, který hostuje v prvoligové Třebíči, dostal přednost před zkušenějším Škarkem a v úvodním vystoupení v základní skupině doslova trápil zástupce helvétského kříže. Byl to právě Dostál, který držel naděje českého týmu na výhru za nerozhodného stavu, neboť měl v zápase mnohem víc práce než jeho protivník Luca Hollenstein.

"Trenéři udělali skvělou volbu tím, že zvolili brankáře Dostála. Nejlepším hráčem byl určitě brankář, a to je dobrá zpráva pro to, co se bude dít na šampionátu," uvedl hokejový expert ČT sport Milan Antoš k utkání proti Švýcarsku.

Jen ve třetí třetině si Dostál připsal devět z celkových 26 zákroků, přičemž čelil hned několika švýcarským nájezdům v přečíslení včetně velkých šancí v podání kapitána Nanda Eggenbergera nebo Philippa Kurasheva. Na konečném vítězství 2:1 v prodloužení, které vystřelil v 61. minutě obránce David Kvasnička, tak měl lví podíl.

A vynikající výkony brankáře budou zapotřebí také v následujících dvou těžkých soubojích s favority na celkové prvenství. Varaďu a spol. totiž čeká nejprve Rusko a pak domácí Kanada. Dá se očekávat, že v jednom ze zápasů se objeví Škarek, ale úplně vyloučit se nedá ani start třetího v řadě. Proti Švýcarsku kryl záda Dostálovi Jiří Patera.

Pravděpodobnější variantou ale bude Škarek, který ve finské lize pookřál a přesun z Jihlavy mu prospěl. V Lahti vyšrouboval úspěšnost zákroků těsně nad 92 % a průměr branek na zápas naopak stlačil na 2,02. Na juniorských šampionátech má za sebou už osm duelů a nabyté zkušenosti by měl prodat právě nyní.

Mohou čeští junioři pomýšlet na zisk medaile? Poslechněte si Hokej fokus podcast, který se věnoval nominaci před startem šampionátu do dvaceti let:

Ať už nastoupí do branky Škarek nebo Dostál, bude se na ně česká obrana potřebovat spolehnout podobně jako v prvním utkání. Rusové i Kanaďané určitě předvedou mnohem ofenzivnější festival než Švýcaři a pokud chtějí junioři v této mezinárodní konfrontaci uspět, potřebují kromě lepších přesilových her také perfektní výkon brankáře.

Dostál je každopádně dobrým vkladem i pro příští mistrovství světa do dvaceti let, které se bude konat v Ostravě a Třinci. "Brankář Dostál vypadá výborně a mohl by být hlavní akvizicí. Je to jeden z článků, který by měl být v týmu," řekl Antoš k faktu, že je Dostál v současném kádru jedním z hráčů ročníku 2000, který bude k dispozici i pro příští juniorský šampionát.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články