Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Čeští junioři chtějí hodit prohru s Kanadou za hlavu

Edmonton - Bilance českých hokejistů na juniorském mistrovství světa zatím čítá vysoké vítězství 7:0 nad Dánskem a porážku od domácí Kanady 0:5. Ve zbývajících dvou zápasech skupiny B musejí svěřenci trenéra Miroslava Přerosta alespoň jednou zvítězit, aby si zachovali šanci na postup do čtvrtfinále. Na Silvestra čeká české mladíky souboj s Finskem, dnes od 21:30 SEČ se utkají se Spojenými státy americkými. Přímý přenos odvysílá ČT4 a server sportživě.cz.

Český výběr touží vysoce favorizované Američany zaskočit, musí se ale oklepat z lekce, kterou mu udělila Kanada. "Mistrovství světa nekončí jedním prohraným zápasem. Jedeme dál, musíme zápas s Kanadou hodit za hlavu," řekl útočník Jakub Culek. K tomu měl posloužit i den volna. "Bude dobré si trochu pročistit hlavu," doplnil se třemi body nejproduktivnější český hráč.

Papírové prognózy před turnajem naznačovaly, že cesta českého celku do čtvrtfinále by mohla vést přes Finsko. To ovšem porazilo USA 4:1 a zamotalo dění ve skupině. "To je pro nás dobře," tvrdí Přerost. "Kanada jako jediná odskočila, jinak ostatní týmy mají vyrovnanou bilanci. Rozhodovat se bude mezi námi, Amerikou a Finskem," doplnil.

A hned dnešní souboj s výběrem USA může o osudu českého týmu na turnaji mnohé naznačit. "Musíme být agresivnější, rychlejší v přechodu do útočného pásma, sebevědomější a především disciplinovanější. Děláme spoustu zbytečných faulů. Je třeba, aby si hráči uvědomili, že bez osobní disciplíny žádných úspěchů nedosáhneme," nastínil Přerost, v čem se jeho svěřenci musejí nejvíce zlepšit.

Právě velké množství zbytečných faulů sráží výkon českého týmu. Trenéři to hráčům před zápasy opakují, ale na ledě je pak realita jiná. "Jako trenéři hráče na určité věci upozorňujeme, ale disciplína přichází od hráče. Je to o charakteru hokejisty. Pokud máte 40 hráčů na stejné úrovni, tak budete vybírat podle charakteru. My nemáme takovou možnost výběru, takže musíme na charakter hráčů působit a budeme věřit, že se to odrazí v příštím zápase," řekl Přerost.

Spojené státy mají stejnou bilanci jako český tým, tedy výhru nad Dánskem a jednu prohru. Systém mistrovství světa juniorů zajišťuje vítězům skupin přímý postup do semifinále, druhé a třetí týmy se pak ve čtvrtfinále utkají o další dvě semifinálová místa. "Rozhodující utkání bude s Amerikou, pak nás ještě čeká Finsko. Musíme získat co nejvíc bodů. Pořád máme šanci, vše je otevřené," připomněl gólman Petr Mrázek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články