Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čeští mladíci vyhráli na úvod MS nad Dánskem 7:0

Edmonton – Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa hráčů do 20 let v Edmontonu vysokou výhrou nad nováčkem elitní skupiny Dánskem 7:0. Dvěma góly se na tom podílel útočník Tomáš Hertl, tři asistence zaznamenal Jakub Culek. Gólman Petr Mrázek potřeboval k čistému kontu jen 12 úspěšných zákroků. Po vítězství nad outsiderem čeká výběr trenéra Miroslava Přerosta další zápas v těžké skupině B v noci na čtvrtek od 2:00 SEČ proti domácí Kanadě.

Tomáš Hertl
zdroj: ČT24

Český tým potvrzoval od začátku roli favorita. Dány, kteří v pondělí podlehli USA 3:11, v úvodní části přestřílel poměrem 16:2, ale vytěžil z toho jedinou branku. Po pokusech Krejčího a Jaškina na začátku zápasu měl velkou možnost ve čtvrté minutě Straka, který v oslabení ujel po Jensenově chybě, ale blafákem do bekhendu na gólmana Feuka nevyzrál.

Dánský gólman pak ještě pokryl Jaškinův pokus po objetí branky, ale v šesté minutě už při české přesilovce inkasoval. Po akci na levé straně Culkovu přihrávku usměrnil Hertl do pravé tyče a Feuk si betonem srazil puk do branky. Češi se ubránili 20 vteřin v oslabení tří proti pěti a po skončení přesilovky ohrozila Mrázka Madsenova tečovaná střela. Vzápětí v dobré pozici minul bekhendem odkrytou branku Straka.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v hokeji do 20 let 2012 Kanada

Náskok zvýšil ve 23. minutě opět Hertl, který nahodil z rohu puk na branku a Feuk si kotouč srazil za svá záda. Mrázka v ojedinělé šanci Dánů ohrozil Meyer, vzápětí na druhé straně trefil boční síť osamocený Uher. Ve 32. minutě už upravil na 3:0 tečí Říhovy střely Faksa.

Nápor Češi vyjádřili brankami v závěrečném dějství. Nejdříve při Larsenově vyloučení Holík zakončil povedenou samostatnou akci střelou do levého horního rohu Feukovy branky. Za 20 vteřin přidal pátou branku Filippi, který si po chybě obránce Christensena vychutnal dánského gólmana blafákem do bekhendu. V 50. minutě se po tvrdém zákroku těžce zvedal z ledu Hyka a český gólman následně uhájil čisté konto při příležitosti Patricka Bjorkstranda. Necelých pět minut před koncem využil český tým potřetí v zápase přesilovku, když se trefil z mezikruží Jaškin. V 57. minutě dovršil výsledek ve vlastním oslabení střelou od modré čáry Říha.

Střelec dvou branek Hertl: Povinné výhry jsou nejtěžší

"Jsme docela spokojeni s tím, jak jsme hráli, ale je spousta věcí, které musíme ve druhém zápase proti Kanadě zlepšit," řekl asistent trenéra české juniorské reprezentace Jiří Fischer. "Povinné výhry jsou nejtěžší. Tohle je ale vítězství, které nás motivuje do dalších zápasů," doplnil autor dvou branek Tomáš Hertl.

Česko "20" - Dánsko "20"
zdroj: ČT24

Český tým se v první třetině s outsiderem z Dánska trápil. Přestože soupeře přestřílel 16:2, svítilo na ukazateli skóre po prvních dvaceti minutách pouze 1:0. "Až ve druhé třetině jsme dali dva góly a uklidnili se. Měli jsme i štěstí a dařilo se nám proměňovat přesilovky," konstatoval Fischer. "Později v průběhu zápasu začalo být znát, že Dánové hráli včera zápas, naopak my jsme dokázali vstřelit pěkné branky," dodal jednatřicetiletý vítěz Stanleyova poháru a mistr světa, který se po nuceném konci kariéry stará o vývoj talentů pro klub NHL Detroit Red Wings.

Nespokojen byl s disciplínou v některých fázích zápasu. "Měli jsme moc vyloučení za zbytečné fauly hokejkou, hákování a podobně. Naopak se nám dařilo v oslabení. Dánové ve svém prvním zápase proti USA vstřelili tři góly v přesilovce, takže nám možná pomohlo, že jsme viděli, jak je hrají. Kluci ale hráli oslabení výborně, máme na to vyhrazené hráče a doufejme, že i během turnaje se nám to dále bude dařit," poznamenal Fischer.

Slovenští hokejisté zdolali Lotyšsko 3:1

Hokejisté Slovenska porazili nováčka elitní kategorie Lotyšsko 3:1. Výběr kouče Ernesta Bokroše ve svém úvodním utkání na turnaji prohrával, ale výborně chytajícího gólmana Kristerse Gudlevskise pak překonali Tomáš Jurčo a Marek Tvrdoň, v power play skóroval ještě Michal Toman. Stejně jako na dvě předešlá utkání základní skupiny A v Calgary se hala Pengrowth Saddledome zaplnila 19 289 diváky. Ti sledovali souboj Slováků s Gudlevskisem, který si v zápase připsal 42 úspěšných zákroků. I Lotyši byli ale nebezpeční a v 27. minutě překonal gólmana Šimbocha z dorážky Zieminš. Obrat nastartoval v 36. minutě trefou v přesilovce Jurčo. V úvodu třetí třetiny dostal Slovensko do vedení Tvrdoň a 38 sekund před koncem pojistil výhru do prázdné branky Toman.

Výsledky MS hokejistů do 20 let

Česká republika - Dánsko 7:0 (1:0, 2:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 6. T. Hertl (Hrbas, Culek), 23. T. Hertl (Culek, Zámorský), 32. Faksa (Říha, Hyka), 42. Holík (Sekáč, Zámorský), 43. Filippi, 56. Jaškin (Krejčí, Hyka), 57. Říha (Culek, Mozík). Rozhodčí: Klein (Kan.), Reiber - Fluri (oba Švýc.), Sivov (Rus.). Vyloučení: 4:4. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 12 967.

Slovensko - Lotyšsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 36. Jurčo (Marinčin, Gernát), 43. Tvrdoň (Bubela, Toman), 60. Toman (Mráz) - 27. Zieminš (Kuzmenkovs). Rozhodčí: Croft (USA), Šindler (ČR) - Schrader (Něm.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 19 289.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články