Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Česká brankářská škola existuje, myslí si Orct. Jak by sestavil ideálního tuzemského gólmana?

Také jeho mrzí nedokončená práce minulého reprezentačního štábu, ale už se těší na budoucí angažmá. Zdeněk Orct, pokračující trenér brankářů národního týmu, se rozpovídal v pořadu Hokej v 60 minutách nejen o tuzemské brankářské škole, ale také o tom, jaké jsou současné světové trendy.

Reprezentační trenér brankářů Zdeněk Orct v rozhovoru s Pavlem Francouzem
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Situace je taková, jaká je. Bohužel jsme přišli o jedno mistrovství světa, kde jsme mohli s bývalým realizačním týmem skončit tak, jak by každý chtěl. Já to respektuju a samozřejmě se strašně moc těším," řekl Orct k faktu, že ostatní trenéry včetně hlavního kouče Miloše Říhy nahradil nově složený štáb v čele s Filipem Pešánem.

Orctovýma rukama prošlo hokejovou výchovou mnoho gólmanů, mezi ty nejúspěšnější patří například Pavel Francouz. Zdá se, že právě brankář Colorada ztělesňuje pokračující českou školu.

"Podle mě česká brankářská škola (pořád) existuje. Čím se vyznačuje? Souvisí to s českým hokejem – čtením hry a předvídáním situací. Je to devíza Pavla Francouze a řekl bych i Romana Willa a i 'Langoše' (Marka Langhamera). Dobře čtou situace a jsou pohybliví. A česká slabina? Myslím si, že by mohli gólmani hrát lépe s hokejkou," prohlásil Orct.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor Zdeňka Orcta pro Hokej v 60 minutách

Doba mladších českých gólmanů v NHL podle Orcta zase přijde

V zámořské NHL, kde Francouz nastupuje za tým Avalanche, jsou ale jen dva další maskovaní muži původem z České republiky – David Rittich (Calgary) a Petr Mrázek (Carolina).

"Myslím si, že to přichází ve vlnách, včetně brankářů i hráčů. Podle mě přijde období, kdy se i mladší gólmani zase prosadí. Myslím si, že v AHL máme velmi kvalitní gólmany, kteří to můžou velice brzy dokázat. Vidím v tom nějakou časovou osu, která je momentálně tak, že máme v podstatě tři gólmany v NHL, kteří nejsou úplně mladí. Myslím si, že ta doba zase přijde," uvedl Orct k situaci, proč to aktuálně českým brankářům trvá o něco déle, než se v zámoří usadí.

Co Orct prozradil na vybrané české brankáře působící v Evropě?

Roman Will: Nejvíc si to utřídil v hlavě. Postupnými krůčky se připodobnil k Francouzovi. Zapracoval na psychice.
Šimon Hrubec: Je hodně přemýšlivý. Prosadil se u nás až v pozdějším věku.
Marek Langhamer: Velmi pracovitý. V NHL mu nedali tolik prostoru, kolik mu mohli dát. Ani v Brně to nebylo úplně šťastné, jak rychle ho vypoklonkovali. Má velký potenciál.
Dominik Hrachovina: Potřebuju, aby výkony potvrzoval i dál. Talentovaný je, výkonnost ale musí prokázat.
Lukáš Dostál: Když přijde český gólman do Finska, tak tam chytá velmi dobře a jsem za to rád. Je tam i Jakub Škarek a teď tam přestoupil i Patrik Bartošák, doufám, že se mu bude dařit. Dostál je velmi perspektivní gólman, ale jen čas ukáže, jestli na to má. Souhlasím s názorem, že to, že je gólman mladý, je jedna věc. A to, jestli na to má, je věc druhá. Já upřednostňuju gólmana, který bude chytat nejlépe, a ne toho, který je nejmladší.

A jaké by měli mít ideální vlastnosti? "Kombinace velkého a pohyblivého gólmana je úplně to nejlepší. Pavel (Francouz) i 'Mrazík' (Petr Mrázek) mají výhodu v tom, že jsou extrémně rychlí, velmi dobře čtou hru. Myslím si, že tohle ale platí pro všechny menší gólmany. Ono jim nic jiného nezbývá než se v bráně víc hýbat a číst velmi dobře situace."

Jak by měl vypadat ideální český gólman?

Ideální český gólman podle Zdeňka Orcta
zdroj: ctsport.cz

"Pět, šest, sedm let zpátky byli gólmani opravdu obrovští. Útočníci se ale tak zlepšili v přesnosti střelby, že gólmanům už nestačí jen si tam stoupnout a nechat se trefit. Opět se to vrací k tomu, co bylo dřív, že gólmani museli začít chytat," popsal Orct současné trendy.

S bývalými svěřenci je nadále ve spojení. "S Pavlem jsem v kontaktu pořád, ale v kontaktu jsem i s klukama z KHL. S Pavlem se bavím nadprůměrně, ale třeba Šimon Hrubec je někde v Číně a jsme v kontaktu také. Když mě někdo požádá o pomoc a budu mu umět pomoct a poradit, tak rád poradím každému," prozradil Orct.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články